Ένα νήμα άλφα άλφα

drsiebenmal

HandyMod
Staff member


ΔΔ = Δατς Δεσπίριτ!
 

Earion

Moderator
Staff member
Αληθεύει ότι το γράμμα άλφα είναι το κοινότερο στις λέξεις της ελληνικής γλώσσας; Έχει γίνει καμιά σχετική μελέτη ή πρόκειται για αστικό μύθο; (Το λέω γιατί θυμάμαι από τον Χρυσό σκαραβαίο του Πόε ότι το πιο συνηθισμένο γράμμα στην αγγλική γλώσσα είναι το e).
 
Από εμβριθείς μελέτες που είχα κάνει όταν ήμουν μαθητής το άλφα είναι πράγματι το κοινότερο στα ελληνικά κείμενα.
 
Είναι πάντως σαφώς κοινότερο στο αρχικό γράμμα των λέξεων, όπως μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια ή λεξικό. Στο ΛΝΕΓ αντιστοιχεί στο 15,23% των πραγματικών σελίδων, έναντι 11,81% του πι, 9,30% του σίγμα, 8,19% του έψιλον, 6,78% του μι και 4,37% του κάππα. Δεν ξέρω βέβαια πόσο ισχυρή ένδειξη είναι αυτό για τη συνολική συχνότητα μέσα στις λέξεις, και κατά μείζονα λόγο τι θα προέκυπτε αν μπορούσαμε να έχουμε μια στάθμιση βάσει της συχνότητας στην κοινή ομιλία (οπότε θα έπρεπε κιόλας να μιλήσουμε σε επίπεδο φθόγγων, συγχωνεύοντας τα διάφορα ε και ι, δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρεφτο). Αλλά, μια που το νήμα είναι για το άλφα, μπορούμε να το δεχτούμε σαν υπόθεση εργασίας :) .
 
Βέβαια, πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι (ιδίως στις εγκυκλοπαίδειες) ο όγκος του Α είναι αυξημένος από τη μια επειδή η εγκυκλοπαίδεια θέλει να κάνει φιγούρα και να προσελκύσει αγοραστές κι από την άλλη επειδή όλοι έχουν όρεξη και λεφτά. Στο τέλος του πολύχρονου εγχειρήματος, μπορεί αυτά τα σπάνια αγαθά να έχουν εξαντληθεί κι όλοι να βιάζονται να τελειώνει μιαν ώρα αρχήτερα το ρημάδι.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Άα ααά ααά αά (δις)...:D


Φύγε κι άσε με - Πάνος Γαβαλάς
 
Last edited:
(Το λέω γιατί θυμάμαι από τον Χρυσό σκαραβαίο του Πόε ότι το πιο συνηθισμένο γράμμα στην αγγλική γλώσσα είναι το e).

Τα Alphablocks είναι μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο και διαδραστικών ασκήσεων του BBC.

Εδώ το βιντεάκι για το γράμμα E, που όντως είναι "...the busiest letter in the alphabet!". Αυτή η σειρά είναι, παρεμπιπτόντως, όλα τα λεφτά!

 

daeman

Administrator
Staff member
To Sesame Street, από την άλλη, δεν χρειάζεται συστάσεις. :)

A's Anatomy ;-)
 
Top