metafrasi banner

singing bowl

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
The singing bowl (also known as Tibetan Singing Bowl, rin gong, medicine bowl, Tibetan bowl or suzu gong in Japan) is a type of bell (Wikipedia, εδώ).

Ωραίες εικόνες από τον γκούγκλη, εδώ.

Το λέμε ήδη κάπως; Αν όχι, καμιά ιδέα για το πώς να το πούμε (προσοχή στις μουσικές κούπες, μουσικές λεκάνες κ.ά. είδη που είναι ήδη αγκαζέ).
 
Ηχογαβάθα. Ασματοσουπιέρα. ;-\
Αυτά είναι ωραίες μεταφράσεις. Όχι μπολ και αηδίες. Μελωδοχείο. Μελωδείο (οχ! χάσαμε τη γαβάθα).
 

daeman

Administrator
Staff member
Δε σώνεται με τίποτα η κατάσταση, Θέμη.
Η επιρροή της δυτικής - αγγλόφωνης κυρίως - κουλουβαχατούρας είναι πλέον κυρίαρχη και καθοριστική, σπερματική, θα έλεγα. Σπέρνουν αυτοί κι άντε να θερίσουμε σενιάρουμε και να σερβίρουμε εμείς. Για να φανταστείς, η ηχογαβάθα με στέλνει αυθόρμητα εδώ και το μουσικό μπολ εδώ. Το μελωδοχείο τουλάχιστον με παραπέμπει σε κάτι πιο αυθεντικό, το ρακοκανατάκι. :-\


Α γεια σου, Αυρηλία, αυτό έψαχνα! Το γουδί που καμπάνιζα μικρός στην κουζίνα της γιαγιάς μου. :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
Η ηχογαβάθα μπορεί να είναι αστεία (αλλά, σου λέει, στο θιβετιανό μπολ τι περιμένεις να βρεις; Ρύζι) αλλά την καταλαβαίνω. Το ηχοκύμβαλο δεν το καταλαβαίνω. Υπάρχει κι άλλο κύμβαλο; Θιβετιανό κύμβαλο, ναι.
 

Blondbrained

New member
Ωραίο το θιβετιανό κύμβαλο, αλλά παραπέμπει σε λάθος εικόνα. Το κύμβαλο έχει κωνικό σχήμα κι όχι κούπας. Ενώ τα θιβετιανά μπολ είναι μπολ, βρε παιδί μου!
 

Blondbrained

New member
Εντωμεταξύ και το "ήχος" είναι λάθος. Ήχος είναι και ο θόρυβος του λεωφορείου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μελωδία και στα αγγλικά το ονομάζουν singing, όχι αστόχως.
Το μελωδικό δοχείο μ' αρέσει πιο πολύ :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Άρα και το μελωδικό μπολ και το μπολ της μελωδίας.
 

Earion

Moderator
Staff member
(Θιβετιανό) μελωδικό αγγείο.
(Θιβετιανός) μελωδικός κρατήρας.
(Όχι μπολ)
 

Blondbrained

New member
To αγγείο παραπέμπει σε αρχαία αγγεία και σπάνια χρησιμοποιείται σήμερα με το αρχαίο του νόημα. Ο κρατήρας δεν είναι και τόσο μελωδικός σαν λέξη και επίσης αναφέρεται σε αρχαίο αγγείο.
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά γιατί να 'φοβόμαστε' ξενόφερτες λέξεις, όταν έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και τα χρησιμοποιεί ακόμα και η γιαγιά μας, ας πούμε;
 

Earion

Moderator
Staff member
(Θιβετιανός) μελωδικός λέβητας.
(Θιβετιανό) μελωδικό λαγήνι.
 

Earion

Moderator
Staff member
Ε, σε λίγο θα μου το κάνεις κύμβαλον αλαλάζον, Δόκτορα :p
 
Top