metafrasi banner

seminal (event)

nickel

Administrator
Staff member
Πω πω, μου χαλάς λέξη του κουίζ... (που θα έβαζα) :)

(Θα το κρατήσω για τις επαναλήψεις της ύλης.)

Να πω: αρχικά, σπερματικός. Αργότερα, γονιμοποιός.


Α, seminal event, το έχεις προσδιορίσει. Ας έχουμε και τα πιο πάνω, πάντως.
 

nickel

Administrator
Staff member
Βλέπω να χρησιμοποιείται αρκετά το θεμελιακό γεγονός με αυτή τη σημασία. Το σπερματικό γεγονός είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα.
 
Να πω την αμαρτία μου, δεν τόλμησα να συστήσω "σπερματική εκδήλωση" σε κάποιον που είχε το πρόβλημα. (Είναι εκδήλωση που θα γίνει, ένας εορτασμός επετείου, όχι γεγονός· έπρεπε να το διευκρινίσω).
 

nickel

Administrator
Staff member
Να πω την αμαρτία μου, δεν τόλμησα να συστήσω "σπερματική εκδήλωση" σε κάποιον που είχε το πρόβλημα.



Ούτε μηχανικοί μεταφραστές δεν το έχουν πει αυτό. Άλλη μια πρωτιά...
 

nickel

Administrator
Staff member
Τι θα βάλεις τελικά για την εκδήλωση; Κάτι πιο γενικό; Εκδήλωση καθοριστικής σημασίας; Θεμελιώδους σημασίας; (Επιδραστική; :))

Κολλώ και από το OED, για να δούμε πώς χαλαρώνει το σπέρμα καθώς περνάνε τα χρόνια:

(σημ. 4) fig. Having the properties of seed; containing the possibility of future development. Also, freq. used of books, work, etc., which are highly original and influential; more loosely: important, central to the development or understanding of a subject.
 
Και με τον Θέμη το κουβεντιάσαμε και προκρίναμε κάτι σαν "καθοριστικής σημασίας"
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Ξαναβλέποντας αυτό το νήμα σήμερα, μετά τη σκουντιά στο pivotal, μήπως θα ήταν κατάλληλο για κάποιες χρήσεις του seminal το επίθετο γενεσιουργός;

Γιατί συγκρίνω τη συγκεκριμένη σημασία από το λήμμα του OED παραπάνω με το αντίστοιχο για τον γενεσιουργό από το ΛΚΝ και μου φαίνονται παραπλήσιες οι σημασίες, σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον:
γενεσιουργός -ός / -ή -ό [jenesiurγós] E16 : που προκαλεί τη γένεση, τη δημιουργία ενός φαινομένου: Πρέπει να εξετάσουμε τα γενεσιουργά αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς. H ~ αιτία αυτής της τραγικής αντίφασης… [λόγ. < ελνστ. γενεσιουργός]
Τι λέτε;
 

nickel

Administrator
Staff member
Το γενεσιουργός θέλει να συνοδεύεται από εξήγηση, τι γέννησε; Εδώ, στα παραδείγματα, γέννησε μια τέτοια συμπεριφορά, μια τραγική αντίφαση. Το seminal δεν έχει τέτοια υποχρέωση.
 

daeman

Administrator
Staff member
Προφανώς, δεν τα ταυτίζω, τα συσχετίζω και διαπιστώνω (νομίζω) μια ομοιότητα που ίσως θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το seminal συνοδεύεται από τους γόνους του ή αυτοί εννοούνται, πάντα με τις απαραίτητες συντακτικές προσαρμογές.
 
Top