metafrasi banner

midden cock

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μιλάει ο Λούθηρος για τον Πάπα που τον αφόρισε:
Signed beneath the seal of the Fisherman's Ring by one certain midden cock called Leo, Prince of the Medici, an over-indulged jakes' attendant to Satan himself, a glittering worm in excrement, known to you as His Holiness the pope.
Όπως έμαθα από αυτή την ταινία, επειδή δεν το ήξερα, ο Λούθηρος είχε μεγάλο πρόβλημα με τα έντερά του, γι' αυτό όλες οι βρισιές του είναι σκατολογικού τύπου. Εδώ έχουμε λοιπόν τη λέξη midden που σύμφωνα με το λεξικό σημαίνει κοπρόχωμα, φουσκί, και τη λέξη cock που σημαίνει κόκορας. Καμιά ιδέα για απόδοση; Αν πείτε καμιά ιδέα για την απόδοση ολόκληρης της φράσης, δεν θα ήταν άσχημα, εδώ που τα λέμε.

Προσθήκη: Υπάρχει σκωτσέζικο τραγούδι που λέγεται Cock o' the Midden.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το midden είναι η μετάφραση του γερμανικού Misthaufen, του σωρού με κοπριά. Ο κόκκορας λοιπόν (όπως ενημερώθηκα αρμοδίως ;)) συνηθίζει όπου υπάρχει στα αγροκτήματα τέτοιος σωρός να ανεβαίνει εκεί πάνω για τις πρώτες πρωινές κραυγές του. Η εικόνα και η παρομοίωση είναι, επομένως, του κόκκορα (με όσα σημαίνει αυτό) που είναι ανεβασμένος στα σκατά... Επομένως, μια πρώτη σκέψη είναι σκατοκόκκορας και μια πρώτη προσπάθεια απόδοσης:

Υπογράφει κάτω από τη σφραγίδα με το Δαχτυλίδι του Ψαρά ο σκατοκόκκορας Λέων, πρίγκιπας των Μεδίκων κλπ...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...ο κακομαθημένος χωριάτης ακόλουθος του ίδιου του Σατανά, το φανταχτερό σκουλήκι μέσα στα περιττώματα, γνωστός σ' εσάς ως η αγιότητά του, ο Πάπας...

Βρισιές είναι, δεν χρειάζεται και 1 προς 1 αναλογία, φτάνει νομίζω η κεντρική ιδέα... :D
 
Top