Τα πρώτα δύο χρόνια που έμενα στο Λονδίνο πήγαινα καθυστερημένος σε όλα μου τα ραντεβού. Μου ήταν αδύνατο να υπολογίσω τις αποστάσεις, πόση ώρα θα έπαιρνε το μετρό, το λεωφορείο, το περίμενε, το περπάτημα. Γι’ αυτό έχω απόλυτη κατανόηση για την ταλαιπωρία των δημοσιογράφων στο Λονδίνο, τις καθυστερήσεις, τις εκδηλώσεις που δεν προλάβαιναν. Στο δεύτερο επεισόδιο της κωμικής τηλεοπτικής σειράς Twenty Twelve οι ίδιοι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών καταφέρνουν να χαθούν καθώς προσπαθούν να πάνε στο χώρο του σταδίου.
Καταλαβαίνω όλη την αγανάκτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Γιαγκίνη που καταθέτει στο άρθρο του στο protagon.gr Προσέξτε τι θα πείτε, κύριε Ρογκ!
Αυτό που δεν μπόρεσα να καταλάβω είναι πώς θεωρήθηκε αξιοθέατο το βιβλιοπωλείο του Θάτσερ (Χιου Γκραντ) στην ταινία Νότινγκ Χιλ. Γράφει ο Γιάννης Γιαγκίνης:
Στην διαδρομή κάναμε μια στάση στο Queensway, όπου πετυχαίνεις τις καλύτερες ανταλλαγές συναλλάγματος στο Λονδίνο, περπατήσαμε μέχρι το Notting Hill μπας και βρούμε στο διάβα μας εκείνο το περιβόητο βιβλιοπωλείο στο οποίο δούλευε ο Χιου Γκραντ και στο οποίο γοήτευσε την Τζούλια Ρόμπερτς στη γνωστή ταινία (μάταια το ψάξαμε, δεν ξέρω αν υφίσταται άλλωστε) και τελικά πήγαμε στο Earls Court, όπου ανακαλύψαμε ότι το γήπεδο βόλεϊ είχε κάνα εικοσάλεπτο περπάτημα και μας συνέφερε να κατέβουμε σε άλλον σταθμό.
Δεν μπόρεσα να μην αναφωνήσω «Πού πας, Καραμήτρο;». Έχω μια μανία να αναζητώ τις τοποθεσίες όπου γίνονται γυρίσματα ταινιών και να βλέπω πού και πώς είναι στην πραγματικότητα, ιδίως όταν είναι μέγαρα, πύργοι, παλάτια ή ειδυλλιακές τοποθεσίες. Αλλά ένα βιβλιοπωλείο; Και σιγά μη σε περιμένει…
Και όμως… Είχε ντετεκτιβίστικο ενδιαφέρον η ανακάλυψη του βιβλιοπωλείου, ιδίως αφού η Wikipedia δίνει αυτή τη στιγμή λανθασμένες πληροφορίες:
You can find The Travel Book Store on Portobello Rd 161.
http://en.wikipedia.org/wiki/Notting_Hill_(film)#Production
Μόνο εδώ, για να ξέρετε, θα βρείτε συγκεντρωμένες τις απαραίτητες αξιόπιστες πληροφορίες αν σκοπεύετε να πάτε για προσκύνημα:
Φωτ. 1
Τα γυρίσματα έγιναν στο αριθμό 142 της Portobello Road και το όνομα του βιβλιοπωλείου στην ταινία ήταν The Travel Book Co (φωτ. 1). Τον καιρό (1999) που προβλήθηκε η ταινία στο σημείο εκείνο βρισκόταν ένα παλαιοπωλείο (Nicholls Antique Arcade). Αργότερα το μαγαζί ήταν το επιπλάδικο Gong (φωτ. 2), αυτό που φαίνεται τώρα στα Google Maps, λίγο προτού κλείσει και μετακομίσει. Εκεί υπάρχει σήμερα ένα παπουτσάδικο που δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τη διασημότητα της διεύθυνσης: πήρε για όνομα τον τίτλο της ταινίας και μάλιστα αντιγράφει στην ταμπέλα του μέχρι και τη γραμματοσειρά (φωτ. 3).
Φωτ. 2
Φωτ. 3
Το βιβλιοπωλείο που αποτέλεσε την έμπνευση για το βιβλιοπωλείο της ταινίας βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων (φωτ. χάρτη εδώ), σε κάθετο της Portobello Road, για την ακρίβεια στον αριθμό 13 της Blenheim Crescent. Μέχρι πέρυσι λεγόταν The Travel Bookshop (φωτ. 4).
Φωτ. 4
Πέρυσι βγήκε για πούλημα καθώς ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να αποσυρθεί και τα παιδιά του δεν ήθελαν να τον διαδεχτούν. Το αγόρασε (και κράτησε το μισό μαγαζί) η αλυσίδα Book Warehouse και η φωτογραφία (φωτ. 5) που βλέπετε από Google Maps δείχνει ότι μετονόμασε το δικό της μισό σε The Notting Hill Bookshop.
Φωτ. 5
Προσέξτε την εξής λεπτομέρεια: Το πραγματικό βιβλιοπωλείο έχει μια πόρτα και στην αριστερή πλευρά της βιτρίνας, όπως το κοιτάμε. Το μαγαζί που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα δεν είχε πόρτα εκεί. Την πρόσθεσαν όμως στην ταινία για να μοιάζει στο πραγματικό μαγαζί. Respect!
Λίγη βοήθεια εδώ:
http://golondon.about.com/od/walkingtoursoflondon/ss/Notting-Hill-Film-Locations-Walk_5.htm
http://golondon.about.com/od/walkingtoursoflondon/ss/Notting-Hill-Film-Locations-Walk_6.htm
http://inserttravelrelatedblognamehere.wordpress.com/2012/05/
http://kensington.londoninformer.co.uk/2011/08/campaign-to-save-travel-booksh.html
http://www.thebookseller.com/news/book-warehouse-takes-over-travel-bookshop-site.html