metafrasi banner

termination of employment for cause

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το κείμενό μου απειλεί τους παραβάτες μιας σειράς προδιαγραφών με κάποια νομικά μέσα: Violations of this may lead to serious sanctions, including fines, prison terms and termination of employment for cause. Ξεπερνώντας την ιεραρχική αξιολόγηση των ποινών, αυτό το termination of employment for cause σωστά καταλαβαίνω ότι σημαίνει κάτι σαν «πλήρως αιτιολογημένη διακοπή της εργασιακής σχέσης» ή κάτι ανάλογο;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καταγγελία της σύμβασης εργασίας (εναλλακτικά: της εργασιακής σχέσης) για σπουδαίο λόγο, όπου το «για σπουδαίο λόγο» είναι ακριβής απόδοση του for cause. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν απαιτείται να τηρηθούν προθεσμίες και, αν δεν απατώμαι, η καταγγελία έχει άμεση ισχύ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μερσί, Παλ!

Δηλαδή, και φυλακή να πάει κάποιος, μπορεί να μην του καταγγείλουν την εργασιακή σύμβαση. Ενδιαφέρον.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν ξέρω τι ακριβώς μεταφράζεις, ίσως όμως αν απευθύνεται σε μη ειδικούς μπορείς να γράψεις «διακοπή της σχέσης εργασίας με άμεση ισχύ χωρίς αποζημίωση», να το εξηγήσεις δηλαδή, επειδή το «για σπουδαίο λόγο» είναι πιο πολύ για το δικαστήριο, αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι ότι μπορεί να σε διώξουν χωρίς πολλά πολλά.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νομίζω ότι το «αιτιολογημένη απόλυση» δεν μεταφράζει ακριβώς τον όρο του πρωτοτύπου. Αιτιολογημένη μπορεί να είναι και η απόλυση που γίνεται επειδή η εταιρεία κάνει περικοπές προσωπικού. Αυτό το termination for cause σημαίνει ότι α) ο εργοδότης μπορεί να σε απολύσει με άμεση ισχύ και β) ακόμα και χωρίς αποζημίωση. Το μέτρο αυτό συνήθως λαμβάνεται σε σοβαρά παραπτώματα που ο εργαζόμενος τα ξέρει από πριν, εάν π.χ. βλέπει πορνό στον υπολογιστή της εταιρείας ή κλέβει ή δεν τηρεί τις ρήτρες εμπιστευτικότητας κλπ.

evaevita

New member
Αυτό το termination for cause σημαίνει ότι α) ο εργοδότης μπορεί να σε απολύσει με άμεση ισχύ και β) ακόμα και χωρίς αποζημίωση. Το μέτρο αυτό συνήθως λαμβάνεται σε σοβαρά παραπτώματα που ο εργαζόμενος τα ξέρει από πριν, εάν π.χ. βλέπει πορνό στον υπολογιστή της εταιρείας ή κλέβει ή δεν τηρεί τις ρήτρες εμπιστευτικότητας κλπ.

Σε ποιο δίκαιο;

Last edited by a moderator:
Σε ποιό δίκαιο;;;
Στο αμερικανικό σίγουρα. Βλέπε π.χ. εδώ. Η "καταγγελία για σπουδαίο λόγο" μου φαίνεται προφανής απόδοση. Άλλωστε το λέει η Παλάβρα και ποιος είμαι εγώ να της φέρω αντίρρηση;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και στο ελληνικό, σε ορισμένες περιπτώσεις. Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο εργοδότης μπορεί να σε απολύσει χωρίς αποζημίωση για σπουδαίο λόγο. Στις αορίστου νομίζω ότι δεν είναι υποχρεωμένος να σου καταβάλει όλη την αποζημίωση, αλλά μόνο μέρος αυτής.
Άλλωστε το λέει η Παλάβρα και ποιος είμαι εγώ να της φέρω αντίρρηση;
:p