metafrasi banner

joint project

Stefanie

New member
Η θεωρία του joint project διατυπώθηκε από τον Λοκ και έχει ως εξής: όταν κάποιος παράγει αγαθά με την εργασία του, τα αγαθά αυτά είναι δικά του, είναι ο ιδιοκτήτης τους. Όταν κανείς συνεργάζεται με κάποιον άλλο, το περιουσιακό στοιχείο ανήκει και στους δύο. Μια παρόμοια κατάσταση δημιουργείται όταν δυο άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό εγχείρημα, στο οποίο ο ένας συμβάλλει με την εργασία και τον μόχθο του, ενώ ο άλλος επενδύει το κεφάλαιό του. Στη θέση του δεύτερου ανθρώπου μπορούμε επίσης να βάλουμε το κράτος, το οποίο συνεισφέρει στην παραγωγή αγαθών με το κοινωνικό κεφάλαιο (τα δημόσια αγαθά, την υποδομή, κλπ.). Ξέρετε αν υπάρχει συγκεκριμένος ελληνικός όρος που αποδίδει την έννοια του joint project; Θεωρία της κοινής προσπάθειας, της συνεργασίας, του κοινού εγχειρήματος;

nickel

Administrator
Staff member
Δεν κατάφερα να βρω τον όρο στο έργο του Λοκ ή συζητήσεις για το έργο του. Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για όρο του δικού σου συγγραφέα. Μου αρέσει το «κοινό εγχείρημα» σαν απόδοση.

Stefanie

New member
Θα μπορούσε να είναι του κειμένου μου και μάλιστα του μεταφραστή. Μου έλαχε να μεταφράσω κακή αγγλική μετάφραση από πρωτότυπο στα εβραϊκά! Προσπαθώ τουλάχιστον να είναι το κείμενο σε στρωτά ελληνικά και να βγαίνει νόημα. Τώρα για το τελικό αποτέλεσμα ίδωμεν!

Σε τέτοιου είδους συμφραζόμενα (μη τεχνικού περιεχομένου), το "κοινό εγχείρημα" μου φαίνεται μονόδρομος και το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές μέχρι τώρα.