metafrasi banner

hydraulic power network

Palavra

Mod Almighty
Staff member
A hydraulic power network is a system of interconnected pipes carrying pressurized liquid used to transmit mechanical power from a power source, like a pump, to hydraulic equipment like lifts or motors. The system is analogous to an electrical grid transmitting power from a generating station to end-users. Only a few hydraulic power transmission networks are still in use; modern hydraulic equipment has a pump built into the machine. In the late 19th century, a hydraulic network might have been used in a factory, with a central steam engine or water turbine driving a pump and a system of high-pressure pipes transmitting power to various machines.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_power_network

Το hydraulic power μεταφράζεται ως «υδραυλική ισχύς», βλέπω στην IATE. Θα μπορούσε άραγε να μεταφραστεί ο όρος του τίτλου ως υδροηλεκτρικό δίκτυο;

..."interconnected pipes carrying pressurized liquid used to transmit mechanical power"... Απ' ό,τι καταλαβαίνω, ουδεμία σχέση με ηλεκτρικό ρεύμα. Θα ήταν λογική η απόδοση "υδροπιεστικό δίκτυο", άλλο όμως να υποθέτω και άλλο να γνωρίζω. Πάντως, είμαι βέβαιος ότι έχω ακούσει για πιεστικά συστήματα/ εγκαταστάσεις, σε αντιδιαστολή προς τα αντλητικά. Ας περιμένουμε να πλακώσει το τεχνογνωστικό ιππικό.

daeman

Administrator
Staff member
... Θα μπορούσε άραγε να μεταφραστεί ο όρος του τίτλου ως υδροηλεκτρικό δίκτυο;

Όχι, γιατί δεν βλέπω πουθενά σε τέτοια δίκτυα να γίνεται μετατροπή της υδραυλικής ενέργειας σε ηλεκτρική, αλλά να διανέμεται η υδραυλική ενέργεια και να χρησιμοποιείται χωρίς μετατροπή σε μηχανήματα που μπορούν να την αξιοποιήσουν αυτούσια.

Ερμηνευτικά θα το έλεγα δίκτυο (μεταφοράς ή διανομής) υδραυλικής ενέργειας. Τον όρο ψάχνω τώρα, αν υπάρχει (που, επειδή η ιδέα είναι παλιά, κάπου πρέπει να υπάρχει).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το hydraulic power είναι υδραυλική ισχύς. Από εκεί και πέρα, μάλλον δίκτυο ή σύστημα μετάδοσης υδραυλικής ισχύος. Π.χ. εδώ: Αρχές μετάδοσης υδραυλικής ισχύος.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επίσης, θα μπορούσε να αρκεί ένα απλό υδραυλικό κύκλωμα.

nickel

Administrator
Staff member
Η δική μου πρόταση: δίκτυο μεταφοράς υδραυλικής ισχύος. (Το έκλεψα...)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επειδή πρόκειται, ουσιαστικά, για μηχανική ισχύ, έχω μια επιφύλαξη για τη «μεταφορά» ισχύος (προτιμώ τη «μετάδοση»), γι' αυτό και δεν την πρότεινα εξαρχής. Ίσως είναι απλώς μια παραξενιά μου.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει περισσότερο, αλλά ψάχνω να βρω τι στο καλό ήταν αυτό που έφτιαξαν στη Γενεύη και δημιούργησε το σιντριβάνι που ειναι σήμερα το σήμα κατατεθέν της.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το συγκεκριμένο δημιουργήθηκε επειδή έφτιαξαν ένα hydraulic power network και η πίεση από το νερό που περίσσευε χαλούσε τις βαλβίδες. Έτσι, έφτιαξαν το σιντριβάνι για πρακτικό σκοπό. Όταν βελτιώθηκε η τεχνολογία και το hydraulic power network μπορούσε να δουλεύει χωρίς να χρειάζεται το σιντριβάνι, το μετέφεραν αλλού επειδή ήδη είχε γίνει τουριστική ατραξιόν. Δηλαδή, δε με ενδιαφέρει το σιντριβάνι, ψάχνω να βρω τι στο καλό ήταν αυτό το hydraulic power network που έφτιαξαν, εξαιτίας του οποίου δημιουργήθηκε το σιντριβάνι.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Βρήκα κι αυτό:
A hydraulic power station was built to deliver water under pressure from the Rhône river to the city’s fountains, households and factories. One day, pressure build-ups forced the engineers to install a special pressure relief valve, which made the water shoot up.
http://travelogged.com/2013/08/26/jet-deau/

Αυτό το δίκτυο λοιπόν το έφτιαξαν για να παρέχουν στα εργοστάσια και στα νοικοκυριά της Γενεύης νερό υπό πίεση. Μόνο δίκτυο υδροδότησης μου έρχεται να πω... (Άμα βρω το φαεινό εγκέφαλο που του ήρθε να ανασχεδιαστεί το Eur-lex δεν ξέρω κι εγώ τι θα κάνω:angry:)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα αυτό είναι. :) Απλώς η πίεση στο σύστημα υδροδότησης ήταν τόσο ψηλή που έφτιαξαν και το σιντριβάνι για να εκτονώνεται η πίεση.