metafrasi banner

haymaker (boxing)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
A haymaker is a wild swinging punch thrown with all of the person's weight behind it in an attempt to knockout the other person. You usually see haymakers in street fighting or in the movies. Haymakers are also used in boxing as a last resort. They deliver enough force to break a man's jaw. The term first appeared in 1912, perhaps from the 1880 "hit the hay" or "go to sleep".
http://www.ringsidebygus.com/boxing-terms.html#h

H Magenta ξέρει μόνο την εξής μετάφραση:
haymaker = χορτοξηραντής # χορτοξηραντήριο # είδος λαϊκού χορού

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Λοιπόν, στα γερμανικά αυτή η γροθιά λέγεται Schwinger. Έχω την εντύπωση ότι, μάλλον παλιά, είχα διαβάσει για γροθιά τύπου σουίνγκ (όπως θα διαβαζόταν από κάποιον που ξέρει μόνο αγγλικά αυτή η λέξη), αλλά φυσικά το νέτι δεν βοηθάει στην αναζήτηση και επαλήθευση αφού κατακλύζεται από χορευτικά σουίνγκ. Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος η γροθιά τύπου σουίνγκ να ήταν αποτέλεσμα μιας χορευτικής κίνησης...

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω για το swing, γιατί το «swing a punch at someone» είναι η πιο κλασική γροθιά απ' όλες.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, αλλά η γροθιά είναι το punch, όχι το swing (μάλλον κανένα αγγλογερμανικό ψευδόφιλο έχουμε εδώ).

Εγώ νόμιζα ότι το haymaker ονομάστηκε έτσι επειδή τη ρίχνεις με κυκλική κίνηση, όπως κάνει και αυτός που θερίζει!
Θα ταίριαζε μήπως το «δυνατή μπουνιά», που φέρνει στο μυαλό την εικόνα της αυτής της κίνησης περίπου;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το λήμμα για το γερμανικό Schwinger το περιγράφει σαν μακρύ κροσέ όπου βάζει κανείς όλη τη δύναμή του. Άρα και δυνατό κροσέ ή κροσέ με όλη τη δύναμη.
Εγώ νόμιζα ότι το haymaker ονομάστηκε έτσι επειδή τη ρίχνεις με κυκλική κίνηση, όπως κάνει και αυτός που θερίζει!
Θα ταίριαζε μήπως το «δυνατή μπουνιά», που φέρνει στο μυαλό την εικόνα της αυτής της κίνησης περίπου;
Δεν θα έπρεπε, τότε, «γυριστή»ή «στριφτή» μπουνιά; Όμως, το χαρακτηριστικό είναι ότι βάζεις όλη τη δύναμη.

nickel

Administrator
Staff member
Μια περιγραφική πρόταση στηριγμένη στον ορισμό:

δυνατή σαγονιά, συντριπτική σαγονιά