metafrasi banner

dress shields

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Είναι ιδέα μου ή κάποτε στην Ελλάδα αυτό το πράγμα λεγόταν "σου μπρα"; Από το γαλλικό φυσικά: sou bras. Δεν υπάρχουν ευρήματα στο ελληνικό ίντερνετ, μια και μάλλον έχει εγκαταλειφθεί η χρήση τους. (Εδώ που τα λέμε, χρήσιμα θα ήταν για να προστατεύουμε τα ρούχα μας από τους λεκέδες του αντιϊδρωτικού.)

Underarm liners, the main alternative to antiperspirants, absorb underarm sweat before the sweat reaches clothing. No artificial chemicals are used. The liners are applied directly to clothing. Underarm liners can eliminate armpit stains sometimes caused by chemicals in antiperspirants. Underarm liners are also known as underarm shields, underarm pads, sweat guards, and dress shields.[SUP][/SUP]

Αν είναι όντως τόσο άγνωστο το "σου μπρα" στους σύγχρονους τηλεθεατές, μάλλον δεν θα πρέπει να το βάλω στον υπότιτλο, σωστά; Υπάρχει άραγε άλλος όρος στα ελληνικά;

Νομίζω "επιθέματα μασχάλης" λέγονται αλλά τώρα αν κάνει για υπότιτλο ή αν υπάρχει καλύτερη μετάφραση δεν ξέρω.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομίζω "επιθέματα μασχάλης" λέγονται αλλά τώρα αν κάνει για υπότιτλο ή αν υπάρχει καλύτερη μετάφραση δεν ξέρω.
Δίκιο έχεις. Και "απορροφητικά επιθέματα ιδρώτα". Εδώ ισχυρίζονται μάλιστα ότι τα πουλάνε και στο σουπερμάρκετ, αλλά δεν τα έχω δει ποτέ.

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως στους κηδεμόνες κορμού υπάρχουν «υπομασχάλια», ενώ για τους περιπατητήρες διατίθενται (ως αναλώσιμα) «υπομασχάλια καλύμματα».

SBE

¥
Ούτε που είχα σκεφτεί ποτέ μου ότι αυτά τα πράγματα υπάρχουν και φαντάζομαι πόσο χρησιμα μπορεί να είναι.
Σε παλιά επίσημα φορέματα της δεκαετίας του '50 και του '60 έχω δει να έχουν στις μασχάλες ένα κομμάτι βαμβακερή επενδυση σε σχήμα ρόμβου, αλλά δεν είχα σκεφτέι γιατί.
Όμως το καλύτερο με το λινκ που δίνεις Αλεξάνδρα είναι που λέει ότι η εταιρεία έχει και τη φίρμα ανδρικών κολωνιών Μπο Μεκ, που μου θύμησε τη διαφήμιση Beau Mec, oh, la, laaaaa... (τώρα δείχνω την ηλικία μου).

Zazula

Administrator
Staff member
Όμως το καλύτερο με το λινκ που δίνεις Αλεξάνδρα είναι που λέει ότι η εταιρεία έχει και τη φίρμα ανδρικών κολωνιών Μπο Μεκ, που μου θύμησε τη διαφήμιση Beau Mec, oh, la, laaaaa... (τώρα δείχνω την ηλικία μου).

Αλλά, με αυτή την ηλικία, σίγουρα στις γιορτές έπαιρνες και αυτό το δώρο:

SBE

¥
Τη Μυρτώ την είχα σε στρογγυλό μπουκάλι και φυσικά τότε έβγαινε μόνο λεμόνι και λεβάντα ίσως. Και είχαμε κι ένα μπουκάλι κολώνια Εσπερίδες- Μενούνος που το έσπασα κατά λάθος και βρώμαγε το σπίτι, ευτυχώς ήταν καλοκαίρι.
Αλλά εδώ σ'έχω Ζάζουλα. Μπορείς να μου βρεις πουθενά τη διαφήμιση του σαπουνιού Μαρουλιού με την κοπέλλα που μπανιάρεται στη μαρμάρινη χτιστή μπανιέρα; Ή τη διαφήμιση της Σολ (σανδάλια Σολ), που δείχνει δυο πόδια από πίσω να περπατάνε, με υπόκρουση κάτι που μοιάζει με το Summer in the City αλλά πρέπει μάλλον να είναι φτιαγμένο ειδικά για τη διαφήμιση;

Zazula

Administrator
Staff member
Έτσι όπως μου την περιγράφεις τη διαφήμιση των Σολ δεν μπορώ να τη θυμηθώ — εγώ θυμάμαι μόνο την κλασική:
Την άλλη με το σαπούνι δεν νομίζω πως την ξέρω, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τον daeman (που 'ναι και πρεσβύτερος).

SBE

¥
Ναι, ναι, Ειρήνη! Επιτέλους, δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας μου η διαφήμιση αυτή, δεν την ονειρεύτηκα! Και βλέπω στα related ότι υπάρχει και σε έγχρωμο με άλλο μπλα μπλα από το '87. Εμ, βέβαια, αφού είχαν το φιλμ, γιατί να φτιάξουν νέα διαφήμιση;
Μόνο που τώρα που τη βλέπω έχει στοιχεία που δεν θυμόμουν:
- την πολυθρόνα που πολύ θα την ήθελα στο σαλόνι μου τώρα που έχουν γίνει πάλι της μοδός αυτές, αλλά όχι σε ταμπά δέρμα
- η μπανιέρα υποθέτω ήταν το άκρον άωτον της καλαισθησίας, αλλά μοιάζει λίγο σαν ξεκάρφωτη σ'αυτό το δωμάτιο

Κι από δίπλα βλέπω την ξύλινη ρόδα του χρόνου που τρίζει αλλάζοντας τις εποχές (τώρα αυτό είναι κείμενο διαφήμισης; Σαπουνιού κι όχι γραφείου κηδειών; )

Κάτι αυτές οι διαφημίσεις, κάτι οι φωτογραφίες των γονιών μου, κάτι το σινεμά, η εποχή εκείνη μοιάζει να ήταν ένα αιώνιο καλοκαίρι σε ερημικές παραλίες. Ενώ τα 80ς είναι όλο ομαδικές δραστηριότητες σε πολυσύχναστα μέρη.

Ζαζ, η διαφήμιση που λέω ξεκινάει με δύο φτέρνες με σανδάλι Σολ να περπατάνε σε κάποια πόλη συνοδεία ηλεκτρικής κιθάρας και γκαριζοτσιρίγματος αοιδού που τα δίνει όλα ξενογλωσσιστί. Και μετά βλέπουμε την σανδαλοφορούσα να την θαυμάζουνε για το βηματισμό της, κι εκείνη να χαρίζει χαμόγελα ενώ περνάει από κάτι συντριβάνια, κάτι καφενεία κλπ.

SBE

¥
Κι εγώ τη θυμάμαι, την ξύλινη ρόδα είχα ξεχάσει. :eek:mg:
Και βλέπω στο γιουτιουμπ ότι ο Παπουτσάνης τα'χε δώσει όλα στη διαφήμιση τότε. Και όλες με αιθέριες αλλοδαπές υπαρξεις.

SBE

¥
Οι άνοιξες τι το περίεργο έχουν; Από αυτή τη διαφήμιση έμαθα και τον πληθυντικό της άνοιξης.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ε, δες τον λίνκο που σε στέλνω, ντε! Ολόκληρη συζήτηση έχει γίνει.

SBE

¥
Πω, πω, βρήκα και την διαφήμιση για μαλλιά που μυρίζουν σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης (Κλαιρόλ χέρμπαλ), αυτή με τα κινούμενα σχέδια, κι αυτή είναι εξίσου αρχαία με του Μαρουλιού. Και τι πλύση εγκεφάλου είχαμε υποστεί μικρά παιδιά και μας επηρεάζει ακόμα. Πήγα τις προάλλες Ελβετία να ξεπλύνω χρήμα και μετά απο το πλύσιμο έιχα γίνει όλο μουτζούρες. Η κοπέλλα που με φιλοξενούσε είχε ένα σαμπουάν που μύριζε κι αυτό σαν την πρωτη μέρα της άνοιξης, μάρκα Ράους (όχι "όξω, βρε", αλλά Rausch) αλλά ταξίδευα με χειραποσκευή μόνο, δεν μπορούσα να αγοράσω. Και πανω που το είχα ξεγράψει, στο αεροδρόμιο, μετά τον έλεγχο, είχε φαρμακείο, με διπλές τιμές απ'ό,τι στην πόλη. Και έδωσα τα μαλλιοκέφαλά μου για το σαμπουάν, για να πλενω αυτα που έδωσα για να το αγοράσω. Μονο και μόνο γιατί η μυρωδιά του μου θύμησε τη μυρωδιά του αγαπημένου μου σαμπουάν από το νηπιαγωγείο. Και ομολογουμένως, λούζεσαι και μετά εκπέμπεις βοτανομυρωδιές σε ακτίνα πολλών μέτρων για πολλές ώρες.

daeman

Administrator
Staff member
...
Δεν βρήκα της Scholl που λέει η SBE (δεν έψαξα και δαεμανιακά όμως), αλλά τη θυμάμαι όπως τη λέει και νομίζω ότι μας είχε κάνει εντύπωση τότε το στυλ της, κάπως μοδέρνο για την εποχή και όχι πολύ κραυγαλέο όπως είχαμε συνηθίσει σε τέτοιες διαφημίσεις που προσφέρονταν για γαμποφθαλμολαγνεία.

Για τη Μυρτώ όμως, «Φοράς Μυρτώ και νιώθεις τη φρεσκάδα» («Φοράς Μυρτώ και κάνεις εμετό» παραφραζόταν), με τον Σουγκλάκο:

Μια μικρή ανακεφαλαίωση του μαθήματος, με μερικά SOS:

κι εκεί τα εκτός ύλης κεφάλαια, μετά την επανάσταση των ιδιωτικών καναλιών.

daeman

Administrator
Staff member
Στην BIC η Μπέσι Αργυράκη τραγουδούσε;
Από τα χαρακτηριστικά σπασίματα στη φωνή και τον *κσυριγμό στο «κσσυρίζει», έτσι μου μυρίζει.