metafrasi banner

divided loyalty = διχασμένα αισθήματα (πίστης και) αφοσίωσης

Καλησπέρα. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι υπάρχει κάτι - μα τι;
Το κείμενο:

A deep embarrassment for Pindar personally must have been the fact that his city of Thebes, proud and ancient, but fatally exposed to the invader from the north, took the Persian side in the second invasion: and, although a Theban contingent served with the small Greek force under Leonidas at Thermopylae, the city became Mardonius' headquarters during the winter of 480/479, and its forces fought bravely on the Persian side at Plataea. After the Greeks led by the Spartan king Pausanias had defeated the Persians, they punished Thebes by the execution of some of its leaders. These facts imply fierce tensions of divided loyalty within the city, and traumatic unhappiness for any patriot [...]

Να υποθέσω (πολύ πρόχειρα) ότι το κείμενο αναφέρεται στην ύπαρξη εντάσεων μεταξύ υποστηρικτών της φιλικής στάσης προς τον Μεγάλο Βασιλέα και υποστηρικτών του συνασπισμού των ελληνικών πόλεων (με τις δύο τάσεις να είναι μάλιστα σχεδόν ισοδύναμες);

nickel

Administrator
Staff member
Είχαμε συζητήσει παλιότερα στο τ. το conflicting loyalties, αλλά δεν με έχει ικανοποιήσει η σύγκρουση νομιμοφροσύνης (δεν κάνει εδώ, έτσι κι αλλιώς, η σύγκρουση ηθικών επιταγών), κυρίως επειδή λείπει ο πληθυντικός που έχουμε στη διάσταση απόψεων, τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων κ.λπ.

Μια πρόταση λοιπόν είναι διχασμένα αισθήματα πίστης και αφοσίωσης. Φλύαρο αλλά σαφές, μέχρι να πέσει κάτι πιο λακωνικό.

Ναι, Rogerios (-e?), έτσι είναι.
Απ' ό,τι φαίνεται, λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι. Σφάλμα στη μνήμη.
Μου αρέσει η πρόταση, nickel, κι ας τη βρίσκεις "φλύαρη" - ίσως είναι λίγο δυσπροσάρμοστη στο συγκεκριμένο κείμενο, μα κάτι μπορεί να γίνει, όπως πάντα. Με βγάζει κι από το δίλημμα πίστη - αφοσίωση. Ευχαριστώ.
(Παρεμπιπτόντως, υπάρχει η λέξη "δυσπροσάρμοστος";)

Η μπλε φατσούλα στο πιο πάνω σχόλιο, που με εξέπληξε κάπως μόλις την είδα, είναι το ερωτηματικό και η παρένθεση που κλείνει. Καλός ο αυτοματισμός, μα...

Zazula

Administrator
Staff member
Η μπλε φατσούλα στο πιο πάνω σχόλιο, που με εξέπληξε κάπως μόλις την είδα, είναι το ερωτηματικό και η παρένθεση που κλείνει. Καλός ο αυτοματισμός, μα...
Τσεκάρεις το τετραγωνάκι "Disable smileys in text" (στο Additional Options) και το αποφεύγεις.

nickel

Administrator
Staff member
1. Δυσπροσάρμοστος. Άψογη λέξη. (Να ομολογήσω ότι μου αρέσει κι εμένα να φτιάχνω λέξεις από δυσ— εκεί που υπάρχουν μόνο αρνητικές. Προχτές είχα φτιάξει μία κάπου εδώ μέσα, αλλά δεν θυμάμαι ποια.)

2. Συχνά τρέχω πίσω από φατσούλες και διορθώνω...

3. Όπου μπορώ, μεταφράζω το loyalty «πίστη και αφοσίωση».