Προσέρχομαι αργοπορημένος και δεν καλοδιάβασα το νήμα, οπότε - αφού αναφωνήσω το αναπόφευκτο
Μα πού τα βρίσκει αυτό το κορίτσι; :angry: - θα αναφέρω συνοπτικά κάποια στοιχεία που, αφενός, ίσως έχουν ήδη αναφερθεί και, αφετέρου, ίσως περιπλέκουν μάλλον παρά λύνουν το πρόβλημα.
Συγγνώμη!
- Σε πρόσφατα νομοθετήματα της ΕΕ υπάρχει τάση να μη χρησιμοποιούν ενιαίο όρο. Έχω συναντήσει επανειλημμένα "προμηθευτή, πάροχο ή εργολήπτη", ανάλογα με το αν πρόκειται για προϊόντα, υπηρεσίες ή έργα.
- Παλαιότερα στην Ελλάδα ο γενικός όρος "κρατικές προμήθειες" τα κάλυπτε όλα προκειμένου για το δημόσιο, οπότε και ο όρος "προμηθευτής" θα ήταν πολύ λογικός σαν γενικός όρος και για τις δοσοληψίες επιχειρήσεων. Αυτό όμως αδυνάτισε μέσω ΕΕ, αφού τώρα για το δημόσιο χρησιμοποιείται σαν γενικός όρος οι "δημόσιες συμβάσεις" (οι οποίες μπορεί να προσδιορίζονται περαιτέρω: προμηθειών, υπηρεσιών, έργων).
- Χρειάζεται ακόμα να προστεθούν οι όροι "εργολάβος" (ή, κατά περίπτωση, υπεργολάβος) και "υποκατασκευαστής". Ο τελευταίος όρος είναι αμιγώς οικονομικός, αναφέρεται στη μεταποιητική βιομηχανία (καμία σχέση με κατασκευές) και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο εργολάβος/προμηθευτής κατασκευάζει κάτι ειδικά και μόνο για τη βιομηχανία που κάνει την εξωτερική ανάθεση, με τις δικές της προδιαγραφές. Π.χ. οι υποκατασκευαστές της Φολκσβάγκεν.
- Ποιοι είναι τελικά υποψήφιοι σαν γενικοί όροι, ασχέτως του αντικειμένου της εξωτερικής ανάθεσης; Ας διευκρινίσουμε εξαρχής ότι δεν επιζητούμε νομική ακρίβεια, αλλά προσπαθούμε να μην έρθουμε κιόλας σε κραυγαλέα αντίφαση με ενδεχόμενες νομικές χρήσεις των όρων. Ο "εργολάβος" και ο "προμηθευτής" είναι δύο προφανείς υποψήφιοι, μ' όλα τους τα ελαττώματα. Ο "εργολάβος" τείνει να συνδέεται με "έργο" (κάπως περιοριστικό αυτό) κι έχει επίσης ένα μειονέκτημα συντακτικής ασάφειας (δεν είναι πολύ ασφαλής η κατανόηση της φράσης "οι εργολάβοι της [εταιρείας] Χ"). Ο "προμηθευτής" είναι πιο στρωτή λύση και διαθέτει ένα ιστορικό γενικής χρήσης. Το μειονέκτημά του είναι ότι κάθε δραστηριότητα χρησιμοποιεί εξ ορισμού ορισμένες πρώτες ύλες και αναλώσιμα που δεν τίθεται ποτέ θέμα να τα φτιάχνει η ίδια η εταιρεία. Ποτέ δεν θα πούμε γι' αυτά ότι γίνονται αντικείμενο εξωτερικής ανάθεσης, αλλά βέβαια είναι αναμφισβήτητα "προμηθευτές" εκείνοι που τα πουλάνε στη δεδομένη εταιρεία.
Προσθέτω λοιπόν και μια τρίτη δυνατότητα, η οποία με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάποιες περιπτώσεις: "ανάδοχος". Από νομική άποψη χρησιμοποιείται στην περίπτωση "μη απευθυντέων" δικαιοπραξιών, όπου δηλαδή δηλώνεις τη βούλησή σου να συνάψεις μια δικαιοπραξία με τάδε περιεχόμενο και λες ότι όσοι πιστοί προσέλθετε, όπως στην περίπτωση της προκήρυξης διαγωνισμού
(οι νομικοί παρακαλούνται να μη βαράνε για τα νομοτεχνικά ελαττώματα της διατύπωσής μου). Δεν έχουν βέβαια όλες οι συμφωνίες εξωτερικής ανάθεσης τέτοια τυπικά χαρακτηριστικά, αλλά η οικονομική ουσία του πράγματος δεν είναι ασύμβατη. Όταν γίνεται εξωτερική ανάθεση, η εταιρεία που την κάνει ορίζει τι ακριβώς θέλει με βάση το δικό της προϊόν ή δραστηριότητα, ζητάει κάτι ειδικά προσαρμοσμένο, και υπάρχει μια εξυπακουόμενη προτίμηση του φτηνότερου εργολάβου που θα μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς. Κάτι σαν πραγματικός ή σιωπηρός διαγωνισμός, εξού και ο "ανάδοχος" μού ταιριάζει αρκετά, ενώ επίσης δημιουργεί τη σωστή υπόνοια ότι δεν πρόκειται απλώς, π.χ., για προμηθευτή γραφικής ύλης!
Όντως, κατάφερα να το περιπλέξω ακόμα περισσότερο μέχρι να καταλήξω στο συγκλονιστικής πρωτοτυπίας: ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας και ας ενεργούμε κατά περίπτωση