Θα βάζατε τόνο στο "μα" στις φράσεις "Μα την αλήθεια", "μα το Θεό" και παρεμφερείς εκφράσεις;

lil

New member
Θα βάζατε τόνο στο "μα" στις φράσεις "Μα την αλήθεια", "μα το Θεό";
Στα λεξικά ΛΞΚΝ δεν έχει τόνο αλλά βλέπω στο διαδίκτυο σε ποιήματα για να δοθεί έμφαση μπαίνει.
Ποια η άποψή σας ;
 
Προσπαθώ, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ μια περίπτωση που κάποιος να το μπερδέψει με αντιθετικό σύνδεσμο. Για να γίνει κάτι τέτοιο, η αλήθεια θα πρέπει να είναι αντικείμενο στην πρόταση: Μα την αλήθεια δεν την αρνούμαι. Όμως αν είναι ορκωτικό μόριο, είναι απλώς συμπληρωματική πρόταση που χωρίζεται με κόμμα: Μα την αλήθεια, θέλω να σε σκοτώσω.
 
Το ίδιο κάνω κι εγώ με το πάν' — αλλά θα πάω σε λίγο να πω στον Hellegennes ότι βάζω τόνο και στα μά, γιά και νά που ξεχωρίζουν, μη βάζω τον αναγνώστη να κάνει ανάλυση...

Όταν λες για και να υποψιάζομαι ότι λες το διαζευτικό για (αυτό γιά το άλλο) ή το επιφωνηματικό μόριο (γιά έλα) και το να όταν ο τόνος πέφτει πάνω του από αποκοπή (νά 'ρθω). Στο διαζευτικό για και σ' αυτό το να βάζω κι εγώ τόνο, μόνο όμως για δευκρινιστικούς λόγους, γιατί μπορώ να σκεφτώ πολλές περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να μπερδευτεί (π.χ. στο "αυτό για το άλλο"). Στο επιφωνηματικό μόριο δεν βάζω τόνο, για τον ίδιο λόγο (δεν μπορεί κανείς να το μπερδέψει)· ούτε φυσικά στο για που είναι σύντμηση του γιατί (για δεν τρως) ούτε στο καταφατικό για (ναι, για)
 

nickel

Administrator
Staff member
Νά τι εννοώ:

Μα τον Τουτατίς δεν τον έχω ξανακούσει.
Μά τον Τουτατίς, δεν καταλαβαίνω!

Για να δούμε αν καταλάβατε, θα κάνουμε ένα τεστ.
Γιά να δούμε αν καταλάβατε. Ακολουθεί τεστ...


Αλλά τις ταρζανιές τις κάνω όταν γράφω μεταξύ μας. Αν είναι να μου διορθώσει τα γραφτά κάποιος που καταλαβαίνει μόνο από Τριανταφυλλίδη, κάνω τα δικά τους χατίρια.
 
Κανένα πρόβλημα, αλλά θα διαπιστώνεις και μόνος σου ότι ήδη κάνεις διαχωρισμό μέσω στίξης, άρα ο τόνος αποτελεί πλεονασμό. Αντίστοιχος πλεονασμός είναι και ο τόνος στα εγκλιτικά της προσωπικής αντωνυμίας, όταν δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης. Π.χ.: Μού είπε πώς θα έρθει.
 

nickel

Administrator
Staff member
Επίσημα, αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουν τόνοι. Αν συζητηθεί να μπουν ή να μην μπουν, θα βρεθούν επιχειρήματα, δεν θα σταθούμε στη στίξη. :)
 
Top