εμβαλάγιο = package

nickel

Administrator
Staff member
Σε συζήτηση σε άλλο χώρο μεταφραστών έκανα την εξής καταχώρηση για αυτόν τον όρο που δεν εμφανίζεται στα σύγχρονα λεξικά:

Η λέξη ήταν εμβαλλάγιον, από τη γαλλική emballage (=συσκευασία, περιτύλιγμα), που έχει δώσει το πιο διαδεδομένο «αμπαλάζ».
Ο παλιός εξελληνισμός της λέξης χρησιμοποιείται ακόμα για το συσκευασμένο φαρμακευτικό προϊόν. Γραφόταν με δύο λ και σήμερα με ένα, εμβαλάγιο.

Η καλύτερη απόδοση είναι package:
The wide variety of pharmaceutical solids, liquids, and gasses are packaged in a wide variety of packages. Some of the common primary packages are…
https://en.wikipedia.org/wiki/Drug_packaging#Package_forms

Η έκφραση «ανά εμβαλάγιο» φαίνεται από τα παραδείγματα ότι αφορά στο συσκευασμένο προϊόν.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q="ανά+εμβαλάγιο"

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=pharmaceuticals+"per+package"
 
Δεδομένου ότι ο όρος είναι επίσημος και χρησιμοποιείται, είναι περίεργο που δεν λεξικογραφείται.
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι λιγοστές οι αναφορές, ακόμα και σε επίσημα κείμενα. Και πουθενά δεν βρήκα επίσημο ορισμό. Για παράδειγμα, στον ΕΟΦ βρήκα μόνο:

Οδηγίες για τη τήρηση Βιβλίων Ελέγχου Α' Υλών και Ετοίμων Προϊόντων
Τοποθέτηση επιγραφής κατά προτίμηση με ερυθρά γράμματα "ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ" σε κάθε εμβαλλάγιο και κάθε παρτίδα. Όλα τα εμβαλλάγια της ίδιας παρτίδας θα λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό και ο αριθμός των εμβαλλαγίων θα αναφέρεται σε όλες τις επιγραφές.

https://www.eof.gr/web/guest/variou...articleId=16865&_62_INSTANCE_QbU6_version=1.0

μέτρα για αποφευχθούν σφάλματα δοσολογίας με τη μεθοτρεξάτη
τα δισκία μεθοτρεξάτης για εβδομαδιαία χορήγηση θα παρέχονται σε συσκευασίες blister και όχι σε εμβαλάγια/ μπουκάλια (ή σωληνάρια).

https://www.eof.gr/c/document_libra...2c8-8b21-440b-978c-246f572b8c8b&groupId=12225

Και σε δύο, όλες κι όλες, υπουργικές αποφάσεις:

Η μονογραφία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει το βοτανικό όνομα, την προέλευση και το κοινόχρηστο όνομα, αν χρησιμοποιείται στο εμβαλλάγιο και να είναι θεμελιωμένη στη βάση πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων.
Υπουργική απόφαση του 1994

Στην περίπτωση που τα εισαγόμενα εμβαλάγια ανοίγονται, να υπάρχει ιδιαίτερος και εξαεριζόμενος χώρος για ζύγιση.
Υπουργική απόφαση του 1988

Στα παλιά λεξικά οι ορισμοί είναι:
εμβαλλάγιον (το) (γαλλ.) νεώτ. δημ. αμπαλάγγιο, συσκευασία εμπορεύματος, δημ. αμπαλλάρισμα 2) συνεκδ. το διά την συσκευασίαν χρήσιμον περικάλυμμα ή κιβώτιον κττ., δημ. αμπαλλάζ 3) ομ. κ. η δαπάνη της συσκευασίας εμπορεύματος.
(Δημητράκος)

εμβαλλάγιον, το (εξελληνισμός του γαλλ. emballage) και δημ. αμπαλλάγιο, αμπαλλάρισμα· συσκευασία | συνεκδ. το χρησιμοποιούμενον διά την συσκευασίαν περικάλυμμα (κιβώτιον, δοχείον κ.τ.ό.), κοιν. αμπαλλάζ | (ομ. συνεκδ.) η δαπάνη η απαιτουμένη διά την συσκευασίαν.
(Σταματάκος)

Δεν πιάνουν, δηλαδή, οι ορισμοί τη σημασία με την οποία φαίνεται να χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, δηλ. του συσκευασμένου προϊόντος. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιούν τη δική μας λέξη, τη συσκευασία, θεωρώντας ότι έτσι μπορούν να κάνουν διάκριση ανάμεσα στο περικάλυμμα και στο περικάλυμμα μαζί με το προϊόν.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Στα παλιά λεξικά οι ορισμοί είναι:
εμβαλλάγιον (το) (γαλλ.) νεώτ. δημ. αμπαλάγγιο, συσκευασία εμπορεύματος, δημ. αμπαλλάρισμα 2) συνεκδ. το διά την συσκευασίαν χρήσιμον περικάλυμμα ή κιβώτιον κττ., δημ. αμπαλλάζ 3) ομ. κ. η δαπάνη της συσκευασίας εμπορεύματος.
(Δημητράκος)

 
Η δική μου θεωρία είναι ότι όσοι χρησιμοποιούν τον όρο αναφέρονται στην εξωτερική συσκευασία (outer packaging ή secondary container), κυρίως τα χαρτόκουτα μέσα στα οποία διακινούνται τα φάρμακα, σε αντιδιαστολή με τη στοιχειώδη συσκευασία (immediate packaging ή primary container), δηλαδή το υλικό που έρχεται σε επαφή με το ίδιο το φάρμακο. Δεν έχω όμως αποδείξεις για να τη στηρίξω...
 

nickel

Administrator
Staff member
Στηρίζω εν μέρει τον ορισμό μου («συσκευασμένο προϊόν») στα αρκετά παραδείγματα με τιμή ανά εμβαλάγιο.
 
Σωστά, συμφωνώ μ' αυτό - αλλά συσκευασμένο σε τι; Είναι πολύπλοκη η συσκευασία των φαρμάκων.
 
Top