Μια ερώτηση για τα άρθρα, στους, στην, στα κτλ

skapeti

New member
Στο βιβλίο της γραμματικής του γυμνασίου
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos Politismos/Yliko/Theoria Nea/oristiko_aoristo_arthro.htm
αναφέρει ότι τα άρθρα στην στις στους στων κτλ προέρχονται από το ‘’σε την’’ ‘’σε τους’’ ‘’σε τον’’ ωστόσο διαβάζοντας κάποια παλιά κείμενα όπως τη Εριφύλη του Χορτατση παρατήρησα ότι σχεδόν πάντα αντί για ‘’στον’’ χρησιμοποιεί ‘’εις τον’’ και κάποιες φορές είναι γραμμένο (‘ς τον) και αναρωτιέμαι το ‘’στον’’ από πιο από τα δυο προέρχεται? Και τι σημασία έχει αυτό το ‘’εις’’ στα παλιά κείμενα, είναι παλιό ‘’σε’’? έχει σχέση με το αρχαίο άρθρο ‘’εις’’?
Ευχαριστώ για τα φώτα σας
 
Το "σε", ήδη μεσαιωνικό, προέρχεται από το "εις". Το "εις" διατηρείται ακόμα στα κρητικά, πόσο μάλλον τον καιρό της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου.

Δες π.χ. ετυμολογία του "σε" στο ΛΝΕΓ (λεξικό Μπαμπινιώτη):
[ΕΤΥΜ. µεσν. < αρχ. είς (βλ.λ.), µε αποβολή τού αρχικού άτονου ει- [ι] και ανάπτυξη συνοδίτη φθόγγου -ε, από συνεκφορές όπως: εις εµέ(να) > σ' εµένα > σε µένα].

Ή στο ΛΚΝ (λεξικό Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη):
[μσν. σε < εισε (άτ.) με αποβ. του αρχικού άτ. φων. < αρχ. εἰς με προσθήκη του από συμπροφ. με αντων. που αρχίζουν με ε-: εις εμένα και ανασυλλ. [is-eme > iseme > ise-me], αναλ. προς εκφράσεις με αποφυγή της χασμ.: για εμένα > για μένα (αποβ. του αρχικού ε-), με εμένα > με μένα (απλοπ. των δύο όμ. συμφ.)· στο κτλ. < μσν. εις το κτλ. με αποβ. του αρχικού άτ. φων. και συνένωση σε μία λ.]
 
Top