metafrasi banner

Κεφαλαίο αρχικό γράμμα σε ορισμούς νομικών κειμένων

Tonia

¥
Καλημέρα:) Έχω ένα κείμενο τύπου Όροι και Προϋποθέσεις. Στην αρχή περιλαμβάνει τη γνωστή φράση (...στο εξής η «Εταιρεία», «Εμείς», «Εμάς» ή «Μας»). Βλέπω ότι σε ολόκληρο το αγγλικό κείμενο οι όροι αυτοί έχουν το αρχικό γράμμα κεφαλαίο και έτσι συμβαίνει στα αγγλικά κείμενα αυτού του τύπου. Στα Ελληνικά τι κάνουμε; δεν έχω δει πουθενά κάτι τέτοιο. Είμαι οκ να γράψω:

στο εξής η «εταιρεία», «εμείς», «εμάς» ή «μας»

και να τα διατηρήσω μικρά σε όλο το κείμενο ή είμαι υποχρεωμένη να χρησιμοποιώ αυτούς τους όρους με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο;

Ευχαριστώ πολύ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Προσωπικά το δουλεύω πάντα με αρχικό κεφαλαίο, όταν είναι είτε στο τμήμα με τους ορισμούς είτε στα διάφορα «εφεξής».
 

Tonia

¥
Zazula, ευχαριστώ. Συγνώμη, δεν κατάλαβα κάτι στην απάντησή σου:

- χρησιμοποιείς πάντα αρχικό κεφαλαίο μόνο στους ορισμούς και στο τμήμα που αναφέρει το εφεξής ή

- χρησιμοποιείς αρχικό κεφαλαίο παντού στο κείμενο για τους ορισμούς (δηλαδή όπου στο κείμενο υπάρχει η λέξη εταιρεία, εμείς, εμάς, μας - και φυσικά αναφέρεται στην εν λόγω εταιρεία - την ξεκινάς με κεφαλαίο);
 

Zazula

Administrator
Staff member
Και στο κείμενο, για να καταδείξω την ειδική χρήση.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εξαρτάται από τον υφολογικό οδηγό, αν υπάρχει. Δεν είναι απαραίτητο το κεφαλαίο και αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις παντού πεζά, ή να χρησιμοποιήσεις κεφαλαίο μόνο για την Εταιρεία.
 

Tonia

¥
Ευχαριστώ πολύ και τους δύο. Είναι παρήγορο το ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να γράψω τις αντωνυμίες με κεφαλαίο γιατί το ξεκίνησα έτσι και το αποτέλεσμα φαίνεται τουλάχιστον παράξενο. Για την εταιρεία μάλλον θα προτιμήσω το κεφαλαίο, το ίδιο και για τον πελάτη.
 
Top