metafrasi banner

civil law, common law

Sophist

New member
Καλησπέρα, δεν γνωρίζω αν έχει δημιουργηθεί νήμα για την ίδια απορία, αλλά αναρωτιόμουν πώς έχει μεταφραστεί στην ελληνική νομική ορολογία το civil law και το common law. Δεν βρίσκω πουθενά απάντηση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
 

Sophist

New member
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Πράγματι, το civil law ως legal system εννοώ, αυτό δηλαδή που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική Ευρώπη και όχι μόνο, σε αντιπαραβολή με το common law που εφαρμόζεται σε UK, ΗΠΑ και αποικίες. Βλέπω ότι για το common law οι απόψεις διίστανται, αλλά το civil law το λέμε ρωμαϊκό;
DFA03A53-D97A-47B9-8D8B-EB8AFE518BE2-1414-0000054F047216AD.jpg
 

Zazula

Administrator
Staff member
Βλέπω ότι για το common law οι απόψεις διίστανται.
Εντάξει, δεν μπορείς να πεις κι ότι διίστανται, οι κατεξοχήν αρμόδιοι το λένε «κοινοδίκαιο»: http://www.law.gov.cy/law/lawoffice.nsf/dmlhistory_gr/dmlhistory_gr?OpenDocument
Το «αγγλοσαξονικό δίκαιο» είναι για απλουστευτική χρήση σε μη-νομικά συγκείμενα, όχι για ακριβολογική.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ιδού η πρώτη και η τελευταία παράγραφος ενός ενδιαφέροντος άρθρου εγκυκλοπαίδειας;

ρωμαϊκό δίκαιο
Κατά τη στενότερη εκδοχή ο όρος «ρωμαϊκό δίκαιο» δηλώνει το νομικό σύστημα που διαπλάστηκε από την ίδρυση της Ρώμης (8ος αι. π.X.) έως το έτος 565 μ.Χ. (χρονολογία του θανάτου του Ιουστινιανού). Από άποψη γενικότερης ιστορικής σημασίας, το ρ.δ. είναι αυτό το ίδιο νομικό σύστημα που, με μεταγενέστερες τροποποιήσεις και αναπροσαρμογές, διείπε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης μέχρι τις αρχές των νεότερων χρόνων. Η μετά τον Ιουστινιανό ανάπτυξη του συστήματος αυτού στη βυζαντινή αυτοκρατορία παρήγαγε το «βυζαντινό δίκαιο», ενώ εκείνο που αναπτύχθηκε στη δυτική Ευρώπη πήρε το όνομα «Κοινοδίκαιο».
[…]
Το ρ.δ. επί αιώνες εφαρμόστηκε στο Βυζάντιο ως βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο, ακόμα και επί τουρκοκρατίας· ως ιδιωτικό δίκαιο των Ελλήνων συνδέθηκε με την περί δίκαιου συνείδηση του ελληνικού λαού και από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ίσχυσε ως αστικό δίκαιο (διάταγμα της 23 Φεβρ. 1834), με μερικές τροποποιήσεις, μέχρι της 23 Φεβρ. 1946. Από τότε ισχύει ο Αστικός Κώδικας (A.N 2250/1940), βασισμένος, όπως και όλα τα νεότερα αστικά δίκαια της Ευρώπης, στο ρωμαϊκό δίκαιο.
http://greek_greek.enacademic.com/233428/ρωμαϊκό_δίκαιο
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η NatCat έχει κάνει ωραιότατη ανάλυση εδώ. Το civil law λέγεται και continental law, δηλαδή «ηπειρωτικό δίκαιο». Αν δεν απατώμαι, στα ελληνικά, λέγοντας «ρωμαϊκό δίκαιο», αναφερόμαστε στο ρωμαϊκό δίκαιο που αναφέρει ο Νίκελ παραπάνω, όχι στο σύγχρονο civil law.
 

daeman

Administrator
Staff member
Ο σύνδεσμός σου οδηγεί κυριολεκτικά εδώ.

Εδώ εννοούσε :) https://lexilogia.gr/forum/showthre...οσαξονικό-δίκαιο&p=30295&viewfull=1#post30295, στο νήμα που λινκάρει ο Νίκελ στο #2:

common law = κοινοδίκαιο, κοινό δίκαιο, αγγλικό δίκαιο, αγγλοσαξονικό δίκαιο

Lying low, laying down the law of this land, but I'm not lying.
 
Top