metafrasi banner

Ξεροσφύρι

rogne

¥
Δεν περίμενα να το βρω πουθενά έτσι, αλλά η wiki, στο λήμμα "Ouzo", λέει ότι it is generally considered poor form to drink ouzo "dry hammer" ("ξεροσφύρι", xerosfýri, an idiomatic expression that means "drinking alcohol without eating anything")... Νομίζω πάντως ότι συνήθως λέγεται [το εκάστοτε ποτό] + on its own.
 

SBE

¥
Το ποτό χωρίς προσμίξεις το λένε neat και straight οι αγγλόφωνοι, αλλά εδώ κοιτάμε τη συνοδεία ποτού με φαγητό, το οποίο στον μέσο αγγλόφωνο είναι άγνωστη ποσότητα, αφού όλα τα ποτά πίνονται ξεροσφύρι στην αγγλοφωνία (προκαλώντας σχόλια απελπισίας μεταξύ Ελλήνων «μας κάλεσαν σπίτι τους και μας βγάλανε κρασί ξεροσφύρι οι παλιο-Εγγλέζοι, που όταν αυτοί ανακάλυπταν το οινόπνευμα εμείς είχαμε ήδη κίρρωση του ήπατος», κλπ. κλπ).
 

rogne

¥
Και το [ποτό] + on its own είναι αλήθεια ότι μπορεί απλώς να σημαίνει neat/straight. Πιθανώς ένα απλό "drinking without eating" να έκανε σαν γενική απόδοση του "ξεροσφύρι".
 

pontios

Well-known member
Also... to drink (ouzo, etc) unaccompanied by food,

To enjoy ouzo (etc) on its own; without food; without an (or a food) accompaniment; unpaired with food.

To drink (ouzo, etc.) unpaired??
 

pontios

Well-known member
Also... to drink (ouzo, etc) unaccompanied by food,

To enjoy ouzo (etc) on its own; without food; without an (or a food) accompaniment; unpaired with food.

To drink (ouzo, etc.) unpaired??

Could it just mean to drink (any alcoholic drink) "on an empty stomach"?
 

nickel

Administrator
Staff member
Πράγματι, το ξεροσφύρι σημαίνει «χωρίς τη συνοδεία φαγητού ή μεζέ». Ωστόσο, δύο ελληνοαγγλικά που κοίταξα προτείνουν την απόδοση «on an empty stomach». Αν και είναι ανακριβής, ωστόσο είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί πιο αποδοτικά σε μια μετάφραση που δεν θέλουμε να ακούγεται περίεργη. Π.χ.

https://www.google.gr/search?q="shots+on+an+empty+stomach"&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Αλλιώς, θα μπορούσαμε να πούμε και drink(s) without a snack.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όντως, το ξεροσφύρι δεν είναι συνώνυμο με το "on an empty stomach". Κάποιος μπορεί να έχει φάει κάτι προηγουμένως, δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι οπωσδήποτε νηστικός. Και όπως λέει και η SBE, στην Αγγλία μόνο ξεροσφύρι πίνουν όλοι -- εμείς οι Έλληνες που δεν θέλουμε να πιούμε ξεροσφύρι αποτελούμε εξαίρεση παραγγέλνοντας και φαγητό στα παμπ, ή στη χειρότερη περίπτωση αγοράζοντας σακουλάκια με τσιπς.
 
Top