metafrasi banner

Bitcoin (BTC) = μπιτκόιν

nickel

Administrator
Staff member
Καιρός να ασχοληθούμε κι εμείς με το ψηφιακό ή διαδικτυακό νόμισμα Bitcoin. Αυτόν το μήνα προστέθηκε στο ODE:

bitcoin /ˈbɪtkɔɪn/
noun
[mass noun] a digital currency in which transactions can be performed without the need for a central bank: bitcoin has become a hot commodity among speculators
[count noun] a unit of bitcoin: bitcoins can be used for online transactions between individuals
(Origin: early 21st century: from bit(4) + coin)

http://oxforddictionaries.com/definition/english/bitcoin?q=bitcoin

Την περασμένη εβδομάδα το αναγνώρισε επίσημα το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας, που σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε τις αρχές διαφόρων χωρών να παρακολουθούν και να ελέγχουν περισσότερο τις συναλλαγές στο νέο νόμισμα.
Germany has become the first country to legally recognize the digital currency Bitcoin as a form of money.
http://www.dailydot.com/business/germany-bitcoin-official-currency/

Η Wikipedia έχει ένα τεράστιο άρθρο για το Bitcoin και η ελληνική Βικιπαίδεια ένα πολύ μικρό (όπου αλίευσα και τον μεταγραμματισμό του όρου με τον κατεβασμένο τόνο — έτσι μπορούμε πάντα να διακρίνουμε αν λέμε την αγγλική λέξη ή την ελληνική :-) ).

Αν θέλετε να μπείτε καλύτερα στο νόημα, θα πρέπει να διαβάσετε τον Σέσιλ του Straight Dope:
To the extent bitcoins become acceptable tender for everyday commerce, we can also avoid taxation, eventually transforming our overregulated society into a paradise like Greece. :-)
http://www.straightdope.com/columns/read/3120/is-bitcoin-the-future-of-money

Και μην επιχειρήσετε να το μεταφράσετε σε κάτι σαν ηλενόμισμα ή οτιδήποτε άλλο. Σκέφτηκε κανείς να μεταφράσει το γιουάν;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Ντιπ νόμισμα, μπίτισαν κι αυτά. Μπιρ παράδες.

Νοντόλαρ, νοπέσο, νολίρα, παφράνκ
νογιούρο, γιεντέρμα, γουαντέλος, καϊνμάρκ
έβριμπόντι ντανς νάου του δε σονγκ οβ μπιτ παρά
 
Καιρός να ασχοληθούμε κι εμείς με το ψηφιακό ή διαδικτυακό νόμισμα Bitcoin. Αυτόν το μήνα προστέθηκε στο ODE:
Και μην επιχειρήσετε να το μεταφράσετε σε κάτι σαν ηλενόμισμα ή οτιδήποτε άλλο. Σκέφτηκε κανείς να μεταφράσει το γιουάν;

Nαι, αλλά μπορούμε να πούμε ότι το μπιτκόιν είναι το πρώτο ηλενόμισμα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τι μας νοιάζουν εμάς τώρα αυτά; Αφού, για να τζογάρεις, πρέπει να έχεις λεφτά.

Πάντως, το bitcoin δικαιώνει, τρόπον τινά, την προέλευση της λέξης νόμισμα: το bitcoin είναι κάτι που νομίζεις ότι έχεις. :-)



(Επειδή κάνω χιούμορ και για να μη θεωρηθεί σοβαρή η ετυμολόγηση: στα αρχαία η αρχική σημασία του νομίσματος αφορά κάτι το καθιερωμένο.)
 

nickel

Administrator
Staff member
«Καμπανάκι» για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin χτυπά η Τράπεζα της Ελλάδος, δίνοντας σαφείς οδηγίες.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231295756

Προσπαθώ να θυμηθώ αν είχαν χτυπήσει η ΤτΕ και άλλοι υπεύθυνοι φορείς το καμπανάκι για τη φούσκα του χρηματιστηρίου τότε που ο κοσμάκης πουλούσε γη για να επενδύσει σε κοπανιστό αέρα.
 

bernardina

Moderator
Η φαντασιακή θέσμιση του bitcoin και ο σκρούτζ μακ ντακ στο κλονταϊκ By Techie Chan. Για γερούς λύτες.

Το bitcoin γεννήθηκε από διάφορα nerd με αναρχοφιλελεύθερες φαντασιώσεις, και όπως όλα τα δημιουργήματα του μυαλού, έτσι κι αυτό διέπεται από τις ίδιες αρχές των πατεράδων του. Κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του, αλλά ταυτόχρονα και της ηλιθιότητάς του. Διότι τα nerd που το έφτιαξαν, μπορεί να ήταν πολύ ικανά στο να δημιουργούν αλγόριθμους, αλλά από οικονομική θεωρία δεν σκάμπαζαν πολλά με αποτέλεσμα και το παιδί τους να πάσχει ανάλογα.

Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προσπαθώ να θυμηθώ αν είχαν χτυπήσει η ΤτΕ και άλλοι υπεύθυνοι φορείς το καμπανάκι για τη φούσκα του χρηματιστηρίου τότε που ο κοσμάκης πουλούσε γη για να επενδύσει σε κοπανιστό αέρα.
Νίκελ, δεν έχω την ώρα να ψάξω δημοσιεύματα του 1999-2000 για το χρηματιστήριο. Η αίσθησή μου ήταν τότε, και παραμένει ακόμη, ότι οι θεσμικοί παράγοντες (Σημίτης, Παπαντωνίου, Χαλικιάς) είχαν πει κατεπανάληψη ότι το χρηματιστήριο αντανακλά όσα συμβαίνουν στην εθνική οικονομία. Το αν «ο κόσμος» (ναι, επηρεασμένος από την ευφορία του ευρώ και ναι, με τη βοήθεια των παπαγάλων, επώνυμων π.χ. «7000 μονάδες θα πάει το ΧΑΑ» ή μη) επέλεγε να ερμηνεύει και να καταλαβαίνει από αυτή τη δήλωση ότι η Ελλάδα είχε οικονομία σαν τη γερμανική (το ΧΑΑ έκανε την εποχή του σεισμού του '99 τζίρους συγκρίσιμους με της Φρανκφούρτης) και ότι οι κατασκηνώσεις Τάδε άξιζαν περισσότερο από μεσαία διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων, ευθύνη «του κόσμου» ήταν.

Τι έπρεπε να πουν δηλαδή οι θεσμικοί; Μην αγοράζετε Γενική Αποθηκών και Λαναρά που είναι σαπάκια; Να πουν ότι τα τριπλά σίγουρα οχτάρια που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα σε κομμωτήρια, μπακάλικα και καφενεία ανά την επικράτεια είναι μαϊμούδες; Να πουν ότι το ΧΑΑ είναι μια φούσκα και μισή και θα κλάψουν μανούλες; Και ποιος θα ήταν υπεύθυνος μετά για τον πανικό της κατάρρευσης των κατονομασμένων εταιρειών ή του ΧΑΑ συνολικά;
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχει νόημα να πω τώρα, 14 χρόνια κατόπιν εορτής, πώς θα έπρεπε να διαχειριστούν την κατάσταση τότε. Και σωστά να τα πω τώρα, δεν θα έχει νόημα. Απλώς ξέρουμε ότι διαχειρίστηκαν την κατάσταση με τον χειρότερο τρόπο, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Και έχοντας υπόψη ότι ίδιες φούσκες και ίδια ξεφουσκώματα είχαν γίνει πρόσφατα σε ένα σωρό χώρες της Άπω Ανατολής, εκτός από τις δεκάδες τα ιστορικά προηγούμενα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Απλώς ξέρουμε ότι διαχειρίστηκαν την κατάσταση με τον χειρότερο τρόπο, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα.
Και αυτό κρίση εκ του αποτελέσματος είναι. Η ιστορία έχει δείξει ότι, διαχρονικά, ποτέ δεν μπόρεσε η λογική να συγκρατήσει τις μάζες των ανθρώπων που θυματοποιούνται στις φούσκες· κυρίως, επειδή δεν μπορείς να έχει αντίλογο στο επιχείρημά τους: «Αυτή τη φορά είναι αλλιώς και οι πλούσιοι τα θέλετε όλα για πάρτη σας».

Άλλωστε, κανείς δεν το έχει πει ακόμη ξεκάθαρα (θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να το τολμήσει κάποιος), αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ζούμε στην Ελλάδα τις συνέπειες και της φούσκας των συντάξεων και των δημοσίων επιδομάτων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλά, οι φούσκες είναι, έτσι κι αλλιώς, περισσότερες απ' ό,τι σε μπαλονάδικο τις απόκριες.

Και προφανώς είμαι της άποψης ότι κάποιοι θα πρέπει να σπεύδουν με μια καρφίτσα και να σπάνε τις φούσκες προτού προλάβουν να γίνουν τεράστιες και να σκάνε μόνες τους στη μούρη έκπληκτων και ξέπνοων αφελών.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
ΗΠΑ: Το Bitcoin είναι επισήμως εμπόρευμα

Το εικονικό χρήμα είναι επισήμως εμπόρευμα, όπως το αργό πετρέλαιο ή το σιτάρι, σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC), όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η CFTC ανακοίνωσε ότι κινήθηκε νομικά κατά της διαπραγμάτευσης του Bitcoin και ότι παράλληλα προχώρησε σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής για τη διευκόλυνση διαπραγμάτευσης συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης στην πλατφόρμα του.

«Με την εντολή αυτή, η CTFC για πρώτη φορά κρίνει ότι το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα ορίζονται ορθώς ως εμπορεύματα» σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής.
[...]
 

nickel

Administrator
Staff member
Να προσθέσουμε εδώ τον νεολογισμό κρυπτονόμισμα για το cryptocurrency.

Το κρυπτο- είναι από την κρυπτογραφία.

A cryptocurrency (or crypto currency) is a medium of exchange using cryptography to secure the transactions and to control the creation of new units. Cryptocurrencies are a subset of alternative currencies, or specifically of digital currencies. Bitcoin became the first decentralized cryptocurrency in 2009. Since then, numerous cryptocurrencies have been created. These are frequently called altcoins, as a blend of bitcoin alternative.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptocurrency
 
Top