metafrasi banner

blood money

Με την έννοια των χρημάτων που πληρώνει ο φονιάς στην οικογένεια του σκοτωμένου. Τέτοια πρόβλεψη υπήρχε σε πολλές παλιές κοινωνίες π.χ. το wergild.

Πώς το λέμε ελληνικά;
 

nickel

Administrator
Staff member
Τιμή αίματος, θα έλεγα. Υπάρχει στον Ματθαίο (οἱ δὲ ἀρχιερεῖς λαβόντες τὰ ἀργύρια εἶπαν· οὐκ ἔξεστιν βαλεῖν αὐτὰ εἰς τὸν κορβανᾶν, ἐπεὶ τιμὴ αἵματός ἐστιν), «price of blood» εκεί.

Δες και στο μπλογκ: http://econoclaste.wordpress.com/
 
Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που αναφωνούν οι αρχιερείς (γιατί σύμφωνα με τις δικές τους ηθικές αντιλήψεις η ανθρωποκτονία δεν εξιλεώνεται με αποζημίωση και γιατί εν προκειμένω αναφέρονται στη χρηματική αμοιβή πράξης που ισοδυναμεί με ανθρωποκτονία) και στις αντιλήψεις κοινωνιών όπου ο φόνος μπορούσε να "ισοφαριστεί" με την καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια του θύματος. Όσο κι αν η "τιμή αίματος" είναι απείρως ποιητικότερη, εγώ θα προτιμούσα την "αποζημίωση λόγω ανθρωποκτονίας" ή "για ανθρωποκτονία".
 

nickel

Administrator
Staff member
Ω ναι, χρηματική αποζημίωση για ανθρωποκτονία ή δολοφονία, αλλά σαν επεξήγηση, ανάλογα με τις ανάγκες του κειμένου. Από την Εξέλιξη του μεσαιωνικού κόσμου (The Evolution of the Medieval World, David Nicholas, 1992, σε μετάφραση της Μαριάννας Τζιαντζή ):

Στην Αγγλία ο Γουλιέλμος εφάρμοσε το πιο προηγμένα σύστημα διακυβέρνησης που είχε γνωρίσει η Ευρώπη πλην της Σικελίας. Διατήρησε στις θέσεις τους τους περισσότερους αξιωματούχους του Εδουάρδου του Ομολογητή και έκανε μόνο μερικές αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια. Μέχρι το 1072 οι ασυντόνιστες αγγλοσαξονικές εξεγέρσεις είχαν τερματιστεί, και ο Γουλιέλμος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ζωής του στη Νορμανδία. Οι Αγγλοσάξονες απεχθάνονταν τους Νορμανδούς ηγεμόνες της Αγγλίας και τους θεωρούσαν ξένους και άρπαγες. Ο βασιλιάς απομάκρυνε τον πληθυσμό από εκτεταμένες συνοικίες των πόλεων, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την ανέγερση κάστρων, και απαγόρευσε στους βαρόνους να χτίζουν κάστρα χωρίς την έγκριση του. Επίσης εισήγαγε το πρόστιμο murdrum (σνίκελ: απ' όπου το murder): όταν βρισκόταν κάποιος δολοφονημένος, η περιφέρεια (εκατοντάδα) στην οποία βρέθηκε το πτώμα όφειλε να αποδείξει ότι ο νεκρός ήταν Άγγλος. Αν δεν παρουσιάζονταν επαρκείς αποδείξεις και εφόσον ο δολοφόνος παρέμενε ασύλληπτος, το πτώμα θεωρούνταν ότι ανήκε σε Νορμανδό και η εκατοντάδα επιβαρυνόταν με την τιμή του αίματος, δηλαδή με χρηματική αποζημίωση.

Στα ευρήματα για την «τιμή του αίματος», εκτός από το βιβλίο της Μαρίας Αρχιμανδρίτου, βρήκα και σελίδα ενός Σαραντάκου. Εκεί μιλάει για την αρχαία ποινή (χρηματική αποζημίωση η οποία καταβαλλόταν από τον φονέα στους συγγενείς τού θύματος, με σκοπό την απαλλαγή του από τη δίωξη, εξιλασμός). :)

LSJ: ποινή = bloodmoney, were-gild, fine paid by the slayer to the kinsmen of the slain
 

nickel

Administrator
Staff member
Ωραίο. Με χορταστικό κείμενο εδώ (ιδ. «Η ανθρωποκτονία γενικά»).
 
Κάποιος Σαραντάκος (με προϊούσα αλζχάημερ, ως φαίνεται) σας ευχαριστεί όλους πολύ !
 

SBE

¥
Γαμώτο, δεν βρίσκω αυτή την ομιλία της Λώρας Μπους που έλεγε ότι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν μπορούσαν να φοράνε κραγιόν ελεύθερα και θα πήγαιναν οι Αμερικανοί να τις απελευθερώσουν από την καταπίεση της απαγόρευσης του μακιγιάζ (μα καλά, μετοχές είχαν στη Λ'Ορεαλ;).
Ο νέος νόμος απαγορεύει επίσης τη κηδεμονία ανηλίκων στις γυναίκες, απαγορεύει την έξοδο από το σπίτι χωρίς την άδεια του αρχηγού της οικογένειας, ακόμα κι αν η έξοδος είναι με σκοπό το σχολείο και την εργασία και δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατηγορούνται για βιασμό να πληρώσουν χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος, εφόσον αυτή τραυματίστηκε κατά τον βιασμό (αλλιώς φαντάζομαι, την κατηγορούν για μοιχεία και τη λιθοβολούν).
 
Last edited by a moderator:
Γαμωτο, δεν βρίσκω αυτή την ομιλία της Λώρας Μπους που έλεγε ότι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν μπορούσαν να φοράνε κραγιόν ελέυθερα και θα πήγαιναν οι Αμερικανοί να τις απελευθερωσουν απο την καταπίεση της απαγόρευσης του μακιγιάζ (μα καλά, μετοχές είχαν στη Λ'Ορεαλ;).
Με βάση το ναζιστικό παρελθόν της Λ'Ορεάλ, δε θα μου έκανε εντύπωση!
 

daeman

Administrator
Staff member
Τώρα το είδα αυτό. Πέρυσι πήγα διακοπές, βλέπεις, ενώ φέτος... κλαύ' τα κλάψ' τα κλαψ-λυγμ.

Damned For All Time / Blood Money - Jesus Christ Superstar

Εδώ το blood money χρησιμοποιείται μάλλον με την πιο διαδεδομένη σημασία του, την πρώτη στο OED:
Money paid as the price of blood:
a. A reward for bringing about the death of another; money paid to a witness who gives evidence leading to the conviction of a person upon a capital charge.
b. Money paid to the next of kin as compensation for the slaughter of a relative.

 
Top