metafrasi banner

Number cruncher

Όσο παράξενο κι αν φανεί, πρώτη φορά πρέπει να καταπιαστώ με αυτό... και διαπιστώνω ότι δεν μπορώ να κατεβάσω καμία ιδέα. Μα τίποτα, λέμε. :confused: Καμιά ιδέα;
 
Απ' όσο θυμάμαι, αριθμοφάγος. Το Λεξικό Πληροφορικής των Γαρίδη-Δεληγιαννάκη (εκδ. Δίαυλος, κοιτάζω την έκδοση του 1989) το αναφέρει σαν συνώνυμο του supercomputer και αποδίδει το number crunching σαν αριθμοβόρο επεξεργασία.
 
Ναι, χμ... Κακώς θεώρησα δεδομένο ότι όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι μιλάω για ανθρώπους στους οποίους δίνεται αυτός ο χαρακτηρισμός.
 

SBE

¥
Ψάχνουμε το αντίστοιχο του γραφιά αλλά με αριθμούς. Εγώ τη λέξη την έχω συνδέσει με τους λογιστές και άλλα επαγγέλματα που δουλεύουν (και μαγειρεύουν) νούμερα, άλλωστε να ο ορισμός του Ουέμπστερου:
1: a computer that performs fast numerical calculations especially on large amounts of data
2: a person concerned with numerical data (as statistics)
The number crunchers in Washington are expecting a budget surplus by the fall.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν πάντως είναι αυτοί που βάζουν τα νούμερα κάτω από το μικροσκόπιο και αδιαφορούν για τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς, θα πρέπει να μείνουμε στο λογιστές. Αλλιώς, μπορεί να είναι αυτοί που μαγειρεύουν τα νούμερα ή μελετούν / επεξεργάζονται τους αριθμούς, ανάλογα με την περίπτωση — δεν μου έρχεται μονολεκτική απόδοση. Ενίοτε: οι άνθρωποι-αριθμομηχανές.
 

SBE

¥
Ανάλογα με τη φράση, κι οι λογιστάδες, κατά το γραφιάδες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
The number crunchers in Washington are expecting a budget surplus by the fall.
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για να δοκιμάσουμε όλες τις προτάσεις --και μου φαίνεται ότι καμία δεν κολλάει εντελώς καλά... Μάλλον χρειάζεται λεξιπλασία. Οι αριθμοπόντικες, ίσως; Οι αριθμογιακάδες;
 

SBE

¥
Επειδή όμως οι λογιστές- αριθμοπόντικες κλπ είναι κι αυτοί υπαλληλοι γραφείου που όλο κάνουν υπολογισμούς, σε τελική ανάλυση γραφιάδες δεν είναι;
 
Εξακολουθώ να μην πολυκαταλαβαίνω τι είδους number cruncher γυρεύει ο Κόμης. Για την περίπτωση των ανθρώπων που έχουν εντελώς ειδική ικανότητα στους αριθμούς, νομίζω ότι λέγεται κοινά μόνο το αριθμομνήμονες του Δόκτορα, όσο κι αν είναι περιοριστικό. Για την περίπτωση που αναφέρει η SBE, υπάρχουν δύο υποπεριπτώσεις. Ή αναφέρεται ειρωνικά, οπότε ακούγονται μια χαρά οι αριθμοπόντικες και οι αριθμογιακάδες του Δόκτορα (ή ακόμη αριθμολάγνοι, αριθμόπληκτοι, αριθμόδουλοι, φονταμενταλιστές των αριθμών...), ή αναφέρεται πιο ουδέτερα, οπότε η έμπνευσή μας για μονολεκτική απόδοση στερεύει κάπως. Αριθμοσκόποι; Αριθμάνθρωποι; Μήπως αριθμοκαζανιστές, Δαεμάνε;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μερικές ιδέες για πιο σοβαρό ρέτζιστερ: Αριθμοτέχνες, αριθμ(οδακτυλ)ουργοί
 

SBE

¥
Πάντως εγώ δεν εχω ακούσει ποτέ χρήση "σοβαρή", πάντα λέγεται με μια δόση ειρωνείας.
 
αν το number cruncher αντιστοιχεί σε bean counters (slang derrogatory term used in referring to accountants) τότε, ίσως, το χαρτογιακάδες να ταίριαζε.
 

Zazula

Administrator
Staff member
αριθμοτρίφτες (κατά το φαρμακοτρίφτες, όπου το παραγ. τέρμα -τρίφτης μια χαρά για μειωτικό επαγγελματικό)
 

daeman

Administrator
Staff member
Για ουδέτερο, είτε άψυχο είτε αχρωμάτιστο, ψηφίζω αριθμοφάγους.

Για τους ουασιγ-κτόνιους, αριθμολάγνους (νουμεράκια στα ματάκια σαν τρελά κομπιουτεράκια) αριθμογιακάδες και αριθμόδουλους (αναρίθμητα γραφεία σε γαλερικό, ρετροφουτουριστικό σκηνικό γκιλιαμΜπραζίλ), ανάλογα με την ένταση.

Δαεμανικώς, αφού Ζαζ είπε το κορυφαίο μέχρι τώρα μειωτικό: νουμεροκανιστές, αριθμασουλιστές, ψηφιοθραύσται, αριθμοθλίπται και έτερες λογιστικές δυνάμεις.
 
Top