metafrasi banner

Tripolitania = Τριπολίτιδα (όχι *Τριπολιτάνια)

Earion

Moderator
Staff member
Αυτό τον καιρό, που μας έρχονται --λόγω επικαιρότητας-- οι ειδήσεις από τη Λιβύη, ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια κάτι παλιά, ξεχασμένα τοπωνύμια, που φέρνουν στα αγόρια συνειρμούς από την παιδική ηλικία. Εννοώ όσους ήταν αγόρια στη δεκαετία του ’60 και του ’70 και ανακάλυπταν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τις σελίδες των κόμικ τύπου «Μάχη» και «Κράνος» ή διαβάζοντας την ιστορία του Ρεϊμόν Καρτιέ των εκδόσεων Πάπυρος.

Τομπρούκ (αχ, εκείνη η πολιορκία του Τομπρούκ…), Ελ Αγκέιλα, Ντέρνα, Βεγγάζη… Αγκεντάμπια (που τώρα τη μεταφέρουν τα ΜΜΕ ως Ατζνταμπία), όλα αυτά τα έχουμε περπατήσει νοερά ή τα έχουμε προσπεράσει διασχίζοντας την έρημο καβάλα στις Σεβρολέτες του Long Range Desert Group.



Τη Μισουράτα τη λένε τώρα συγκεκομμένα Μισράτα. Έφυγαν οι Δυτικοί, άλλαξαν οι αφέντες του τόπου. Σεβαστόν. Αλλά υπάρχει ένα τοπωνύμιο με παράδοση πίσω του από την Αρχαιότητα, την ελληνική μάλιστα, που πολλές φορές το ακούω να κακοποιείται στη βιασύνη του δημοσιογραφικού λόγου: η περιοχή που έχει κέντρο της την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη λέγεται Τριπολίτιδα και όχι *Τριπολιτάνια ή κάτι άλλο βρετανικότερο. Το βεβαιώνουν τόσο οι παλιές (ΜΕΕ) όσο και οι νεότερες εγκυκλοπαίδειες (Πάπυρος)

Η Καθημερινή, για παράδειγμα, το διέπραξε το ολίσθημα μεγαλοπρεπώς στον ωραίο αυτό χάρτη.





Υπόψη ότι το κράτος της Λιβύης συγκροτήθηκε από τους Ιταλούς στους αποικιακούς χρόνους με συνένωση της Τριπολίτιδας στα δυτικά, της Κυρηναϊκής στα ανατολικά (της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βεγγάζη, αρχαία ελληνική Βερενίκη) και του Φεζάν στα νότια.

Εκτός από την Τρίπολη στη Λιβύη, υπάρχει βέβαια και η Τρίπολη του Λιβάνου (και οι δύο στα αραβικά Tarabulus, από το ίδιο αρχαίο ελληνικό όνομα). Οι Πόντιοι θα θυμούνται και άλλη μια Τρίπολη, κοντά στη Τραπεζούντα, με μαρτυρική ιστορία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καθώς προσπαθώ ακόμα να δω τι συμβαίνει γενικώς γύρω μου, που δεν είναι εύκολο πια, ακόμα και με κανονικές συνθήκες, πάντως σαν βομβαρδισμένος με πληροφορίες νιώθω, θα ήθελα να παρακαλέσω να μου λύσετε αν σας βρεθεί ο χρόνος άλλη μια απορία που μου γεννάει εμένα ο χάρτης. Τελεία. Το μεγάλο εκείνο βαθούλωμα, ο κόλπος της Λιβύης, είναι ο γνωστός Κόλπος της Σύρτης. Στα αγγλικά: Gulf of Sidra. Τα έχει όλα η Wikipedia:
Gulf of Sidra is a body of water in the Mediterranean Sea on the northern coast of Libya; it is also known as Gulf of Sirte or the Great Sirte or Greater Syrtis (Latin Syrtis Major, Greek Σύρτις μεγάλη, contrasting with Syrtis Minor in Tunisia).

Η πόλη που στο χάρτη απλοποιήθηκε σε Σίρτη (ηρέμησε!) στα ελληνικά είναι Σύρτη (από το σύρω ). Πάλι στη Βίκι:

Sirte or Sirt, also Surt and Syrte /ˈsɜrt/ (Arabic: سرت, Berber: Sert, French: Syrte, from Greek Σύρτις) is a city in Libya. It is on the south coast of the Gulf of Sidra (ancient Syrtis Major, from which Sirte's name derives).

Και η έρημος από κάτω, Έρημος της Σύρτης λέγεται.

Και η απορία: η πόλη που αναγράφεται στο χάρτη σαν Σίδρα, ποια είναι;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να βάλουμε πρώτα έναν καλύτερο χάρτη, να μας βρίσκεται:



Τώρα, πάω να ψάξω με τι αντιστοιχεί αυτή η As Sidra; {μήπως υπήρχε π.χ. Μικρή και Μεγάλη Σύρτη;} (τα είδα τώρα, στου Νίκελ) :blush:
 
Κατά σύμπτωση λίγες μέρες πριν έψαχνα πώς λέγεται στα αραβικά η Σύρτη... Με μια μικρή έρευνα που έκανα στη βίκι, πάντως, ούτε εγώ βρήκα Σίδρα.

edit: τι γκαντεμιά, μόλις στέλνω την απάντηση με ξεφτιλίζει ο Δόκτωρ με την ας-Σίντρα. :blush:
 

nickel

Administrator
Staff member
Βρέθηκε κι αυτό το πετρελαιοχώρι.
http://en.wikipedia.org/wiki/As_Sidr
Ο χάρτης σου, δόκτορα, δεν έχει το μεγαλύτερο Ra's Lanuf.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ra's_Lanuf

Οι δε χάρτες bing και Google Earth είναι άχρηστοι εδώ...


Libyan state TV said pro-Gaddafi troops had also cleared rebels from the oil port of Sidra, west of Ras Lanuf.
http://www.bbc.co.uk/news/mobile/wo...017104f-0695-4d63-a369-2c87d50aeacd&tagid=754
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
As Sidr, οικισμός-επίνειο της Ρας Λανούφ, τερματικό πετρελαιαγωγού, με αεροδρόμιο (γερμανοβίκη).

Πάντως, μάλλον εντάσσεται στο Ρας Λανούφ, αν πιστέψω τον Gazetteer για τις πόλεις της περιοχής της Σύρτης/Surt.
 

pidyo

New member
Μετά την Tripolitania / Τριπολίτιδα, στις ειδήσεις γίνεται της μόδας η Κυρηναϊκή, το προπύργιο των δυνάμεων εναντίον του Καντάφι. Το Congress of the People of Cyrenaica κατά τις αγγλόφωνες πηγές φαίνεται πως επιδιώκει μια μορφή χαλαρής συνομοσπονδίας μεταξύ Τριπολίτιδας, Φεζάν και Κυρηναϊκής, με τελικό στόχο προφανώς την ανεξαρτησία της τρίτης (που όλως τυχαίως είναι και η κύρια πετρελαιοπαραγωγός περιοχή της Λιβύης). Σε μια τουλάχιστον ελληνική αναφορά το όργανο των αυτονομιστών αποκαλείται «Συνέδριο για τον Λαό της Μπάρκα». Πράγματι, η Κυρηναϊκή ονομάζεται Μπάρκα στην επίσημη αραβική ορολογία, από το όνομα μιας από τις πόλεις της λιβυκής Πεντάπολης, την Βάρκη (και όχι Βάρκα), μάλλον στο σημερινό Μαρτζ.

Αν επιτύχουν την ανεξαρτησία που επιδιώκουν οι Βαρκαίοι, είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τους παμπάλαιους δεσμούς μας με τους Βαρκαίους, από τότε που οι Πτολεμαιείς από Βάρκης, όπως ήταν το επίσημο εθνικό, απελευθέρωναν δούλους στους Δελφούς ή συμμετείχαν σε αγώνες στην Κω (στ. C 21).
 

Earion

Moderator
Staff member


Άνδρες της Ομάδας Καταδρομών της Ερήμου (Long Range Desert Group) που μόλις έχουν επιστρέψει στο αρχηγείο της μονάδας τους έπειτα από περιπολία στην έρημο. Σίουλα, Λιβύη, 1942
.
Από έκθεση φωτογραφιών του Σέσιλ Μπήτον με τίτλο Cecile Beaton, Theatre of War, στο Αυτοκρατορικό Πoλεμικό Μουσείο (Imperial War Museum), Λονδίνο (6 Σεπτεμβρίου 2012-1 Ιανουαρίου 2013).
 
Last edited:
Top