metafrasi banner

beleaguered = πολιορκημένος | δοκιμαζόμενος, χειμαζόμενος | πανταχόθεν βαλλόμενος

nickel

Administrator
Staff member
Σε ένα άλλο νήμα αναφέρθηκε το πολιορκημένος σαν συνώνυμο τού στριμωγμένος, και έχω την εντύπωση ότι η πρόταση είχε επηρεαστεί από το αγγλικό beleaguered, που στην αρχική του σημασία είναι αυτό, «πολιορκημένος».

Εκείνο το league δεν είναι το league της λίγκας και της Μπουντεσλίγκα και της «Λέγκας του βορρά», με το λατινικό ligo «δένω» από πίσω. Ούτε είναι το league της λεύγας (με σκοτεινή ιστορία). Η ορθογραφία του beleaguer επηρεάζεται από αυτά τα league, αλλά η λέξη προέρχεται από ολλανδικό belegeren, όπου το be σημαίνει «γύρω» και το leger «στρατόπεδο».

«Πολιορκημένος», λοιπόν, είναι η αρχική σημασία του beleaguered, αλλά εδώ και χρόνια το συναντώ να περιγράφει πολιτικούς που τους έχουν στριμώξει τα προβλήματα (αν και θα μου άρεσε το πολύ πιο συγκεκριμένο «πανταχόθεν βαλλόμενος», που είναι συναφές και με το «πολιορκημένος») ή και με τη γενικότερη σημασία τού «δοκιμαζόμενος». Από λεξικά:
  • put in a very difficult situation: the board is supporting the beleaguered director
  • (ODE)
  • troubled by someone or a situation: The arrival of the fresh medical supplies was a welcome sight for the beleaguered doctors working in the refugee camps. (Cambridge Advanced)
  • Plagued; beset by trouble or difficulty: The beleaguered little shop finally had to close its doors when the health department inspected the premises. (Wiktionary)
  • having a lot of problems or criticism to deal with: a beleaguered football coach | The beleaguered actor refused to talk to reporters today. (Macmillan)
Έχετε να προσθέσετε ωραίες ιδέες στα παρακάτω;
beleaguered
πολιορκημένος
δοκιμαζόμενος
στριμωγμένος (από τα προβλήματα)
πανταχόθεν βαλλόμενος​

Τι θα λέγατε για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό που παραιτήθηκε;
Japan's beleaguered Prime Minister Naoto Kan has announced his resignation, clearing the way for the country's sixth leader in five years.
http://www.bbc.co.uk/news/world-14675445
 
Πολύ ωραία ανάλυση! Ως συνώνυμο του "δοκιμαζόμενος" μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το ταλαιπωρημένος σε μερικές περιπτώσεις.
 

cougr

¥
Στην περίπτωση του πρωθυπουργού θα πρότεινα ο βεβαρημένος .
 

daeman

Administrator
Staff member
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως να φανούν χρήσιμα και τα περικυκλωμένος και εγκλωβισμένος, μόνο που μάλλον θα χρειαστούν και συμπλήρωση με το κατιτίς τους.
 
Top