metafrasi banner

peak titre

Επεξήγηση του titre εδώ. Είναι άραγε μέγιστος τίτλος, μέγιστη τιμή τίτλου, none of the above;
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω πού πήγαν οι χημικοί, αλλά εγώ θα έλεγα μέγιστος τίτλος διαλύματος (και titration = τιτλοδότηση) και θα αναρωτιέμαι γιατί όλα σχεδόν τα peak στην ΕΛΕΤΟ είναι «κορυφής»: peak current, ρεύμα κορυφής· peak value, τιμή κορυφής, κορυφοτιμή κ.ο.κ.
 
Χμ..δεν νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω το "διαλύματος", είναι λίγο risky αφού δεν αναφέρεται στο source.
 
Γενικά το peak μιας γραφικής παράστασης μεταφράζεται μέγιστο ή κορυφή, οπότε εδώ μπορείς να πεις "μέγιστος τίτλος". Στέκει και το "μέγιστη τιμή", αλλά δεν είναι απαραίτητο.
 
Ααα χαίρομαι που συμφωνούμε και οι τρεις!
Μείνετε μαζί μας και μετά τις διαφημίσεις, θα ακολουθήσει πλειάδα ιατρικών ερωτημάτων. ;-)
 
Πάντως εδώ δεν χρειαζόμαστε χημικό, αλλά μαθηματικό: οι γραφικές παραστάσεις έχουν peaks και troughs, με τα μεν πρώτα να μεταφράζονται κορυφές, ανώτατα, μέγιστα και ίσως και άλλα, ενώ για τα δεύτερα έχω βρει κατώτατα, καθόδους, ελάχιστα, υφέσεις, κοίλα και αναρωτιέμαι αν όλα αυτά αναφέρονται στο ίδιο πράγμα, εάν διακρίνουμε π.χ. την καμπύλη της κορυφής από την ίδια την κορυφή (maxima/minima?), και άλλα τέτοια.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[...]αλλά εγώ θα [...] θα αναρωτιέμαι γιατί όλα σχεδόν τα peak στην ΕΛΕΤΟ είναι «κορυφής»: peak current, ρεύμα κορυφής· peak value, τιμή κορυφής, κορυφοτιμή κ.ο.κ.
Επειδή το (εναλλασσόμενο) ηλεκτρικό ρεύμα απεικονίζεται ως ημιτονοειδής κυματομορφή με τιμές κορυφής... Οι ημιτονοειδείς κυματομορφές έχουν κορυφές (μέγιστα) και κοιλάδες (ελάχιστα).



Προσθήκη μετά την παρεμβολή του dharvatis: Όλες (σχεδόν :)) οι σχετικές απορίες σου θα πρέπει να λύνονται με παραπομπή στο γράφημα:

μέγιστο, κορυφή, ανώτατη τιμή κττ είναι συνώνυμα και ανάλογα τα ελάχιστα κλπ
το κοίλο ή το κυρτό μέρος της καμπύλης είναι επίσης αυτονόητο σε τι αφορά
το καθοδικό και το ανοδικό, παρομοίως
κλπ κλπ
 
Η (κυριότερη) απορία μου είναι: ποιο είναι το αντίθετο της κορυφής; Το "κοιλάδα" που αναφέρεις το έχω δει, αλλά δεν το βρίσκω σε λεξικά. Είναι καθιερωμένο; Τα υπόλοιπα που έχω βρει χρησιμοποιούνται; Τι λέτε;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η (κυριότερη) απορία μου είναι: ποιο είναι το αντίθετο της κορυφής; Το "κοιλάδα" που αναφέρεις το έχω δει, αλλά δεν το βρίσκω σε λεξικά. Είναι καθιερωμένο; Τα υπόλοιπα που έχω βρει χρησιμοποιούνται; Τι λέτε;
Υπάρχει και ένας όρος που δεν τον περιέλαβες: Η επιφάνεια του γυαλιού δεν είναι ομαλή και αποτελείται από μικροσκοπικές κορυφές και βάραθρα (από http://www.vitrium.gr/clean%20glass%20technolgy.html). Ακριβέστερος ο όρος για τους σχολαστικούς, καθότι υπονοεί πως τα δύο αυτά στοιχεία είναι εκατέρωθεν (δηλ. ψηλότερα και χαμηλότερα, αντίστοιχα) από ένα επίπεδο αναφοράς στη βάση των ορέων, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε μια ημιτονοειδή καμπύλη — ενώ οι κοιλάδες έχουν το χαμηλότερο σημείο τους στους πρόποδες, φέρνοντας έτσι το επίπεδο αναφοράς κάπου σ' ένα απροσδιόριστο σημείο των πλαγιών.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για το wave trough ο Βαλεοντής έχει καταθέσει την προτίμησή του για την απόδοση κοιλάδα κύματος. Μου αρέσει η λογική του βαράθρου, αλλά δεν είναι βάραθρο το trough. Υπάρχουν και οι κοιλότητες, που βρίσκεται και στο teleterm.
 
Υπάρχουν και οι κοιλότητες, που βρίσκεται και στο teleterm.

Οι κοιλότητες πλησιάζουν προς τα κοίλα, που βρήκα εγώ σε ένα λεξικό στατιστικής, αλλά δημιουργούν κίνδυνο σύγχυσης με τις κοίλες/κυρτές καμπύλες νομίζω. Θα επιμείνω στα "κατώτατα"...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως ένα τοπικό κατώτατο μπορεί να μην είναι και πολύ "κατώτατο" ιδωμένο σε όλο το εύρος μιας καμπύλης.
 

daeman

Administrator
Staff member
Εάν χρειάζεται, από την άποψη της σύνταξης και της σαφήνειας, εκτός από μέγιστος τίτλος μπορείς να πεις και μέγιστη τιμή συγκέντρωσης, αφού η μέθοδος της τιτλοδότησης (ή ογκομετρικής ανάλυσης) αυτό ακριβώς μετράει, τη συγκέντρωση συστατικού σε διάλυμα (τον τίτλο, titer), εκτός αν είναι απαραίτητο να διευκρινίζεται ότι η συγκέντρωση προσδιορίστηκε με τιτλοδότηση και όχι κάποια άλλη αναλυτική μέθοδο. Ρίξε μια ματιά και σ' αυτά τα ευρήματα για "titer" +"συγκέντρωση".
 
Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, γιατί η τιτλοδότηση πιθανόν να μετρά μόνο το δραστικό κλάσμα της μετρούμενης ουσίας και όχι ολόκληρη τη συγκέντρωσή της: για παράδειγμα, αν τιτλοδοτείς ένα αντίσωμα προσθέτοντας το αντιγόνο του, θα μετρήσεις μόνο τη συγκέντρωση του ελεύθερου αντισώματος και όχι ολόκληρη την ποσότητα.
 

daeman

Administrator
Staff member
Σωστά, ωστόσο σε άλλη περίπτωση (ιδίως χημική· για τα βιολογικά, απ' ό,τι καταλαβαίνω είσαι πολύ πιο αρμόδιος από μένα) μπορεί να φανεί χρήσιμο και αυτό το όχι ακριβώς ταυτόσημο. :)
 
Ναι - έπρεπε να τονίσω ότι η ένστασή μου αφορά λίγες μόνο περιπτώσεις. :-)
 

pontios

Well-known member
Το peak titre έχει να κάνει με το όριο ανίχνευσης - άλλα δεν ξέρω άμα αντιστοιχεί επακριβώς ;
 
Top