Κακό ψήφο να 'χεις...

Blondbrained

New member
...που λένε!
Τι; Δεν το λένε; Λάθος κάνετε. Στην πολεοδομία δεν γνωρίζουν την κυρία Ψήφο, μόνο τον κύριο! Και του 'δωσαν να καταλάβει, σήμερα που πήγα να περάσω το ωραίο μου πρωινό μαζί τους!

Και αυτό μου θύμισε, βέβαια, πως πολλοί νεοέλληνες δεν τα πάνε καλά με ΤΗΝ ψήφο (καλά, αυτό είναι προφανές από το αποτέλεσμα). Και μετά είπα να το ψάξω και στον Τριανταφυλλίδη, και είδα ότι Ο ψήφος υπάρχει και παρα-υπάρχει, λέει! Άμα το λέει κι ο Τριανταφυλλίδης, εγώ πρέπει να το βουλώσω τώρα, σωστά;

Ελπίζω να το ανέβασα στο σωστό μέρος, αλλά έπρεπε να τα πω κάπου να ξεθυμάνω. Θα 'χα κι άλλα πολλά να πω, αλλά δεν αφορούν γλωσσολογικά θέματα. Άπτονται της ψυχιατρικής, οπότε θα ανατρέξω σε threads άλλων φόρουμ.

Καλημέρα σας
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα,

Για να τα λέμε με ακρίβεια, το ΛΚΝ δίνει ο ψήφος (λαϊκότροπα) = η ψήφος, αλλά και το ΛΝΕΓ 06 γράφει ψήφος η (συχνά εσφαλμ. ο ψήφος). Το Μείζον, δε, τα έχει ισότιμα: ψήφος (η κ. ο).

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ευρεία (ακόμη: «λανθασμένη») χρήση στη γλώσσα, που έχει αρχίσει να κερδίζει τη θέση της στα λεξικά. Δεν είναι άλλωστε ούτε το πρώτο, ούτε το μοναδικό διγενές ουσιαστικό μας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτός ο αρσενικός ψήφος βρίσκεται ο κακόμοιρος υπό διωγμό εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά υπάρχει εδώ και αιώνες (στο Ετυμολογικό γράφει «ίσως μεσν.»). Πάντως, ακόμα και τα παλιότερα λεξικά, του Σταματάκου και του Δημητράκου, αρκούνται να τον αναφέρουν λέγοντας ότι είναι νεότερο και τύπος της δημοτικής· δεν επιχειρούν να τον εξοβελίσουν. Δεν είναι το μοναδικό θηλυκό σε –ος (εδώ έχουμε τόσους και τόσες ερμαφρόδιτους και ερμαφρόδιτες επαγγελματίες, ψυχολόγους και φιλολόγους) και πολλά ταλαιπωρούνται: απ’ όλα κάποιοι επέλεξαν να κάνουν τις μεθόδους μέθοδες, ενώ ο λίθος μάς έχει δώσει τη λυδία και τη φιλοσοφική λίθο και ο κρύσταλλος την ορεία κρύσταλλο. Ο κάμηλος έγινε καμήλα, αλλά η στρουθοκάμηλος είναι μια πολύ βολική ονομασία ζώου αφού άνετα γίνεται και ο στρουθοκάμηλος, όπως και η έλαφος γίνεται ο έλαφος.

Υπάρχουν κι άλλα λαθάκια: *ο τήβεννος, *ο βυθοκόρος, στο λήμμα τούβλο της Βικιπαίδειας η πλίνθος γίνεται *ο πλίνθος αλλά δεν είναι λάθος να πούμε ο καπνοδόχος.

Ας το πάρουμε απόφαση ότι αυτά τα θηλυκά σε –ος θα είναι πονοκέφαλος, αλλά ειδικότερα με την ψήφο ας προσέχουμε πού τον δίνουμε. (Change of gender intended.)
 
Απορία: Τι σχέση έχει η πολεοδομία με το γένος της-του ψήφου;

Θα το έχω ξαναπεί, αλλά στο στρατό ήταν ένας που τραγουδούσε το διονυσιακό σουξέ: Της γυναίκας η καρδιά είναι ένας άβυσσος.

-- Μια άβυσσος, αγράμματε, του είπα.
-- Ο άβυσσος είναι πιο βαθύς, ψάρακα, απάντησε.
 

daeman

Administrator
Staff member
Η ψυχή του παλιοφάνταρου σαν άβυσσος ανάβυσσος, πότε κόλαση και πότε η παράδεισος. ;-)
 

Blondbrained

New member
Ήντονε στην πολεοδομία η Blondbrained και την ψόφησαν γενικώς στα άσχετα... Με την ψήφο ήρθε κι έδεσε. Εμένα, πάντως, μεσαιωνικό - ξεμεσαιωνικό, μου κάθεται βαρύ να το ακούω αρσενικό (μπορεί να κρύβεται κάτι βαθύτερο, το ομολογώ)...
 
Αυτός ο αίσχος που βγαίνουν διάφοροι και λένε ότι δεν υπάρχει ο ψήφος πρέπει να σταματήσει. Ο θράσος τους δεν έχει όρια. Γιατί τόσος μένος; Θέλουν τόσο πολύ να βρεθεί ένας λάθος που βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν τον δάσο. Αυτός ο έξις και ο υπερβολικός ορθότης θα είναι ο λαιμητόμος που θα κόψει τα κεφάλια τους. Οι παρατηρήσεις σας, κύριοι, είναι φωνή βοώντος στον έρημο. Θα βρεθείτε ναυαγοί στο νήσο του γλωσσικού συντηρητισμού όταν αντιληφθείτε ότι ο άτρακτος στον οπισθοδρομικό σας σκάφο μπάζει νερά. Σίγουρα θα πείτε ότι κι αυτός ο παράγραφος είναι κακογραμμένος. Ο άσφαλτος πρώτος τον λίθο μπαλέτο.

Φιλικά,
Διγενής
 

daeman

Administrator
Staff member
:lol::lol:
Διγενής και μονοκατάληκτος, αν και πολυδιάστατος, απ' ό,τι βλέπω, Lexoplast!
Μα δείξε και λίγο έλεο, λεωγωτώρα. Ωραίος μέθοδος πάντως.
:)
 

nickel

Administrator
Staff member
Χα χα! Δε θα χαιρόμουν τόσο, ακόμα κι αν είχε βάλει δυο γκόλους η Μάντσεστερ ως τώρα...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ορίστε, μπήκαν οι δύο γκόλοι στο ημίωρο. Λότο παίξαμε;

Στο μεταξύ, απομένουν μόνο τρία (ναι, το βλέπω από γερμανικό κανάλι...)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Να είστε καλά, και πρώτος απ' όλους ο Lexoplast, έχω κάνει καινούργιο συκώτι από τα γέλια!
 
Top