metafrasi banner

frame

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν πρόκειται για το κινηματογραφικό καρέ, μόνο έτσι το ξέρω. Δεν το λένε κάπως αλλιώς.
 

unique

Member
Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, νομίζω ότι το κάδρο αφορά περισσότερο αυτό που φαίνεται στην κάμερα, δηλαδή το καδράρισμα του πλάνου. Αντίθετα το καρέ είναι η αποτύπωση του κάδρου στο Σελουλόιντ. Πολλά συνεχόμενα καρέ μπορεί να περιέχουν, να επαναλαμβάνουν, το ίδιο κάδρο. Ωστόσο, δύο ή περισσότερα κάδρα δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα καρέ. Η Αλεξάνδρα ως ειδική θα μπορούσε να μας φωτίσει στο συγκεκριμένο!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ακριβώς. Μια αναζήτηση με τους όρους κάδρο-καρέ-πλάνο, επιβεβαιώνει ότι δεν είναι συνώνυμα το κάδρο με το καρέ, στην ελληνική κινηματογραφική γλώσσα.
Στα αγγλικά, όμως, βλέπουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί (κυρίως ως ρήμα) το frame, για να πούμε ότι ο σκηνοθέτης "καδράρει" ένα πλάνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα μπερδέψουμε, πάντως, είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε αν κάποιος μιλάει για καρέ ή για καδράρισμα ενός πλάνου.

Frame

  • In film, single picture in a series of pictures on moving picture film; also called cell. In film, 24 frames are produced per second.
  • Outline of a television or motion picture screen used by the director to determine which elements to include or exclude when setting a scene-"to frame a shot."


 

Zazula

Administrator
Staff member
Ναι, αλλά χωρίς ορισμό στο αρχικό ερώτημα, και τα δύο στέκουν γι' αποδόσεις. :)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Με την ευρεία έννοια ναι, αλλά όταν είναι ουσιαστικό "frame" και σε κόντεξτ κινηματογραφικής ταινίας, είναι το καρέ. Θα λέγαμε framing, αν εννοούσαμε το καδράρισμα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχει ίσως ενδιαφέρον ότι το γαλλικό carré «τετράγωνο» δεν χρησιμοποιείται για το καρέ / frame της ταινίας. Λένε το image, π.χ. 24 images par seconde.
 
Πληροφοριακά, στην «επίσημη» βάση ορολογίας της Microsoft, το frame (με την έννοια one of many sequential images that make up video) έχει αποδοθεί ως πλαίσιο, αλλά στις αντίστοιχες καταχωρήσεις για το frame rate και το frame per second χρησιμοποιείται το καρέ.
 
Όντως, τα π λ α ί σ ι α ανά δευτερόλεπτο δεν θα τα βρεις μόνο σε μηχανικές μεταφράσεις, αλλά και σε μηχανιστικές...
 
Top