metafrasi banner

driven

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πώς θα το αποδίδατε στο εξής κόντεξτ; Μιλάει μια διευθύντρια φημισμένης σχολής μπαλέτου για ένα από τα προσόντα που πρέπει να έχει μια υποψήφια μαθήτρια της σχολής:
If not driven at a young age, very passionate, definitely.
Πώς μπορεί να αποδοθεί το driven, αφού το συγκρίνει με το passionate, και το δεύτερο είναι πιο ήπιο;
 

daeman

Administrator
Staff member
Υποθέτω ότι η πρόταση θα συμπληρωνόταν κάπως έτσι:

If not driven at a young age, [she must be] very passionate [for ballet], definitely.

Το driven εδώ χωράει δυο ερμηνείες, νομίζω: τη θετική, την έφεση για τον χορό από νεαρή ηλικία, και την αρνητική, τον καταναγκασμό (που δεν μου φαίνεται πολύ πιθανή, αλλά αυτό θα το ξέρεις εσύ που έχεις μπροστά σου και το υπόλοιπο).

Άρα: Αν δεν έχει έφεση από νεαρή ηλικία, πρέπει να έχει μεγάλο πάθος [για το μπαλέτο], οπωσδήποτε.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ το βλέπω λίγο πιο σκοτεινό. Η λέξη "έφεση" είναι κάτι ήπιο και σίγουρα θετικό. Όταν μιλάει για παιδιά 7-8 χρονών και λέει ότι πρέπει να είναι αν όχι driven, τουλάχιστον passionate, εμένα μού έρχεται στο μυαλό ψυχαναγκασμός. Δηλαδή, αν δεν έχει τρελαθεί ακόμα με το μπαλέτο, να βρίσκεται τουλάχιστον στο προηγούμενο στάδιο, του πάθους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ναι. Αν δεν έχει τρέλα, να 'χει τουλάχιστον πάθος για το χορό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κι εμένα μου φαίνεται πιο πιθανή η ερμηνεία του daeman. Αν δεν έχει το ταλέντο (και επομένως, την εσωτερική ανάγκη και πίεση να χορέψει), πρέπει τουλάχιστον να παθιάζεται με τη δουλειά.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πωρωμένος "φανατισμένος με κάτι, με έντονο πάθος για κάτι";
 
Έχω αμφιβολίες για την ακριβή χρήση του driven, αλλά και τη σαφή εντύπωση ότι τα δύο δεν είναι ομοειδή, διαφέροντας μόνο στην κλίμακα (τρέλα/ πάθος). Το νόημα, για να το πω ξενέρωτα, μου φαίνεται πως είναι: αν δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά από μικρή, πρέπει τουλάχιστον να είναι παθιασμένη με τον χορό.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Στο λεξικό, πάντως, driven = being under compulsion, as to succeed or excel: a driven young man who was fiercely competitive.
 
Από το Longman:

driven 2 adjective
trying extremely hard to achieve what you want [FONT=&quot]: He claims he is not a driven workaholic.

[/FONT]
Μάλλον δεν πρόκειται για σκέτο πάθος, τρέλα ή έφεση, αλλά κυρίως για σκυλίσια δουλειά από μικρή ηλικία. Δοσμένη από μικρή στον χορό. Είχε μανία από μικρή. Πρέπει να φαίνεται καθαρά ότι δούλευε πολύ. Όχι απλώς αν δεν είχε πάθος από μικρή ας το έχει μεγάλη.
 
Συμφωνώ με το Θέμη. Η διαφορά μεταξύ των φανατισμένη/πορωμένη/παθιασμένη/τρελλαμένη είναι ποσοτική, περισσότερο. Πέρα από το τι σημαίνει, δηλαδή το driven, πρέπει να δείξουμε τη διάκριση που κάνει η δασκάλα μεταξύ ενός παιδιού που ναι, έχει πάθος, μανία, ή και ψυχαναγκασμό -δικό της ή των γονιών της- από μικρή και άρα δούλευε συστηματικά, και ενός παιδιού που λατρεύει παθιασμένα τον χορό, αλλά δεν έχει δουλέψει συστηματικά. Δεν είναι κι αυτό σαν τον πρωταθλητισμό, άλλωστε; Μπορεί να τρελλαίνομαι να τρέχω, να έχω και ταλέντο, αλλά αν δεν έχω καλλιεργήσει το ταλέντο μου από μικρή ηλικία δεν έχω πιθανότητες να γίνω πρωταθλήτρια. Όλα αυτά χωρίς να διαφωνώ για τις χρήσεις του driven, απλά από την αίσθηση που μου δίνει η συγκεκριμένη περίπτωση.
 

daeman

Administrator
Staff member
Το OED γράφει:

Of a person: relentlessly compelled by the need to accomplish a goal; (excessively) hard-working; motivated, ambitious.

Δηλαδή το inner drive, το κίνητρο, η κινητήρια δύναμη, ούτως ειπείν (άλα μου και όπα μου!), που ωθεί τον άνθρωπο να πετύχει κάτι, στον χορό εδώ (εξού και το όπα).
Ωστόσο, αυτό το inner drive, ιδίως στα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν εμφανίζεται ως δια μαγείας στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά επιβάλλεται από τους γονείς συνήθως (π.χ. εγώ ήμουνα στραβοκάνα και δεν έμαθα χορό, αλλά η κόρη μου θα μάθει, άσε που η κόρη της γειτόνισσας ξεκίνησε από πέρυσι), μπαίνουν στο παιχνίδι δηλαδή εξωτερικές δυνάμεις που - λιγότερο ή περισσότερο καταναγκαστικά στην αρχή, μέχρι να νιώσει το παιδί μόνο του τη χαρά, να συνειδητοποιήσει τα οφέλη του χορού, της μουσικής κ.λπ. και να αποκτήσει αυτή την εσωτερική ανάγκη και λαχτάρα - το ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

I was headed elsewhere at first, but Themis drove me here. :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ θα σας αφήσω να βγάλετε άκρη με αυτή την ωραία λέξη που βλέπετε (OED) ότι έχει όλες τις σημασίες, οπότε μόνο αυτός που έγραψε την πρόταση ξέρει τι ήθελε να πει και δεν είμαι καθόλου διατεθειμένος να επιμείνω για την πρότασή μου. Απλώς θα ήθελα να προσθέσω στις αποδόσεις την έχω την πετριά.
 

daeman

Administrator
Staff member
Ωραίο! Την πετριά την είχα ξεχάσει, αν και τη λέει συχνά ένας φίλος που όμως έχω καιρό να δω.
Στα ιδιωματικά να προσθέσω και τη μέντα που λένε οι Θεσσαλοί.
 
Ωραία. Εγώ συμφωνώ. Αλλά ας τα πάρουμε λογικά. Φαντάσου τη δασκάλα μπαλέτου με τη μαύρη δετή φουστίτσα της να κάθεται σοβαρή σοβαρή στο σκαμπό της και να λέει, ερωτηθείσα για τα προτερήματα που πρέπει να έχει μια υποψήφια. Πάμε να δούμε τις πιθανές απαντήσεις:

1) Αν δεν έχει υποχρεωθεί/ εξαναγκασθεί/ στο χορό από μικρή, τουλάχιστον να έχει πάθος. 'Η: Αν δεν της 'εχει επιβληθεί να δουλέψει από μικρή, τουλάχιστον να έχει πάθος. (Μάλλον όχι, ε; Δε νομίζω ότι θα το έλεγε αυτό μια καθηγήτρια. Άρα ξεχνάμε το μαστίγιο; )
2) Αν δεν έχει στραφεί/καθοδηγηθεί/οδηγηθεί στο χορό από μικρή, τουλάχιστον να έχει πάθος. (Καλύτερο, έτσι έχουμε και την παρέμβαση των γονιών και την έννοια της εξάσκησης)
3) Αν δεν έχει εσωτερική λαχτάρα/εσωτερικό πάθος/ κίνητρο /μανία/ πόρωση με το χορό από μικρή, τουλάχιστον να έχει πάθος. (Δε βλέπω τρομερή διαφορά).
4) Αν δεν έχει δουλέψει σκληρά από μικρή, τουλάχιστον να έχει πάθος. (Ντάξει, δεν σχολιάζω, καταλάβατε όλοι ότι μ' αρέσει, χεχε)

Αν θέλετε να διατηρήσετε την έννοια της εξωτερικής επιροής, τότε το 2 νομίζω ότι μας δίνει μια απάντηση.
 

daeman

Administrator
Staff member
Drive - R.E.M.​

Hey, kids, rock and roll
Nobody tells you where to go, baby

Hey, kids, shake a leg
Maybe you're crazy in the head, baby

Hey, kids, where are you?
Nobody tells you what to do, baby
 

daeman

Administrator
Staff member
Όλιβερ, η συνέχεια εδώ, με την Πίγκι να του τραγουδάει στη σάουνα ένα τραγούδι που κατά σύμπτωση θυμήθηκα πάλι σήμερα εδώ. Ο τοπικός διανηματίας β' τάξης. (Α' είναι ο Ζάζουλας. ;-)
 

daeman

Administrator
Staff member
Να ρίξω άλλη μια πρόταση, διφορούμενη σαν το πρωτότυπο:

Αν δεν έχει αφοσιωθεί από μικρή στον χορό, πρέπει να έχει μεγάλο πάθος, οπωσδήποτε.

Αν αφοσιώθηκε μόνη της ή την αφοσίωσαν άλλοι, ας αποφασίσει ο θεατής, εκτός αν ο επιμελητής έχει άλλη γνώμη.
 
Να ρίξω άλλη μια πρόταση, διφορούμενη σαν το πρωτότυπο:

Αν δεν έχει αφοσιωθεί από μικρή στον χορό, πρέπει να έχει μεγάλο πάθος, οπωσδήποτε.

Αν αφοσιώθηκε μόνη της ή την αφοσίωσαν άλλοι, ας αποφασίσει ο θεατής, εκτός αν ο επιμελητής έχει άλλη γνώμη.

Πολύ ωραίο! Ακριβώς αυτό που λες, συν το ότι εμπεριέχει και την έννοια της συστηματικής άσκησης. Μπράβο Μίστερ!
 
Top