metafrasi banner

corpsebirds and gallowspickers

"I was trapped with corpsebirds and gallowspickers! Maybe my eyeless body would be all that would be found here in the morning."

Εδώ λέει κάποια πράγματα για τα πρώτα. Απ' ότι κατάλαβα πρόκειται γενικά για πουλιά που φέρνουν το μήνυμα του θανάτου. Η δεύτερη πρόταση του κειμένου υποδηλώνει ότι μπορεί να λειτουργήσουν και ως πτωματοφάγα, γι' αυτό και σκέφτομαι να το αποδώσω κάπως έτσι:
"Ήμουν παγιδευμένος με πτωματοφάγα πουλιά".
 

daeman

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω αν η λαογραφική αναφορά που βρήκες έχει σχέση με το κείμενο σου (αυτό το ξέρεις εσύ :-).
Αν έχει, μια πρώτη ιδέα είναι οι προάγγελοι θανάτου.

Όμως σε πρώτη ανάγνωση το corpsebirds το ερμηνεύω κυριολεκτικά, για τα πτωματοφάγα πουλιά που θα του φάνε τα μάτια (ιδίως τα κοράκια έχουν τη φήμη ότι θεωρούν λιχουδιά τα μάτια, εξού και το eyeless body).
Τα ίδια και για το gallowspickers, με τη μόνη διαφορά ότι το πτώμα εδώ είναι κρεμασμένο, βορά των πτηνών.

Αν κάνω λάθος, είμαι βέβαιος πως θα με διορθώσετε. :)
 
Σίγουρα υπάρχει και το λαογραφικό στοιχείο, μια και μιλάμε για Αγγλία του 18ου αιώνα. Επιπρόσθετα, το πτωματοφάγα ίσως είναι υπερβολικό, αφού δεν μιλάμε για όρνια (π.χ. γύπες), αλλά ταιριάζει καλύτερα στη ροή του κειμένου.
 

daeman

Administrator
Staff member
Όπως έγραψα και πριν, πάω πάσο αβλεπί για το λαογραφικό, αφού είσαι ο πλέον αρμόδιος να κρίνεις. :-)

Όμως πτωματοφάγα πτηνά δεν είναι μόνο οι γύπες, αλλά και πολλά άλλα, όπως το carrion crow (Corvus corone) που πήρε την κοινή του ονομασία από αυτή τη διατροφική του συνήθεια ή ακόμη και ο περήφανος αετός. Ευτυχώς, γιατί η φύση χρειάζεται καθαριστές.

Παρεμπ, ένας σημαντικός λόγος που τα όρνια στην Ελλάδα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς είναι ότι δεν έχουν απομείνει πολλοί γάιδαροι, γιατί οι κοκκαλάδες ιδίως έχουν τα κουφάρια των γαϊδάρων για εξαιρετική λιχουδιά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα έτρωγα το μάθημα της ζωολογίας και θα το απλοποιούσα, αφού δεν φαίνεται να έχουμε τέτοιες ωραίες λέξεις και δεν το βλέπω εύκολο να φτιάχνουμε. Θα έλεγα «Ήμουν παγιδευμένος με μαύρες κουρούνες και αρπακτικά».
 

daeman

Administrator
Staff member
Δίκο έχεις για το μάθημα της ζωολογίας. Να κάνω κι εγώ μια πρόταση:

Με πουλιά θανατερά και όρνια.

Τα θανατερά για να καλυφτεί το λαογραφικό στοιχείο και τα όρνια για την πτωματοφαγία και τη σύνδεση με την επόμενη πρόταση.
 
Top