παραγκάρχης = match-fixing mastermind

Zazula

Administrator
Staff member
Ο παραγκάρχης αποτελεί τρανταχτότατη απόδειξη ότι η ελληνική γλώσσα είναι εξόχως εκφραστική και παραγωγική, και μπορεί κάλλιστα να ανταποκριθεί σε νέες απαιτήσεις: Η λέξη παραγκάρχης δεν υπάρχει στα λεξικά, κι όμως το νόημά της γίνεται αμέσως αντιληπτό. Προσδιορίζει μονολεκτικά ένα ολόκληρο σύμπαν εννοιών. Κι έχει ήδη 31500 γκουγκλιές.

Για να βάλουμε δε και τα γυαλιά σ' όσους λένε ότι τα ελληνικά έχουν μεγάλο δείκτη μπλαμπλά, για βρείτε μου το αγγλικό αντίστοιχο. :D Προσωπικά, επειδή τα ρήματα που χρησιμοποιούνται για τους αγώνες είναι τα fix και rig, προσπάθησα να κινηθώ με βάση αυτά. Αλλά δεν μπορώ να πω πως έχω μέχρι στιγμής καμιά καλή έμπνευση. :rolleyes: Μόνο πως η παραγκαρχούπολη θα μπορούσε να λέγεται Beograd. :p


Προσθήκη:
Match fixing http://en.wikipedia.org/wiki/Match_fixing
game fixing, race fixing, sports fixing, thrown games
 
Last edited by a moderator:
Master Fixer :)

Και Master Cook (όχι Master Chef)

Επίσης, υπάρχει και η έκφραση juke someone or sth, αλλά δεν μου δίνει πώς θα λέγαμε αυτόν που το κάνει. Juke the stats: μαγειρεύω τις στατιστικές/τα βιβλία.
 
Συγγνώμη αλλά γιατί το παραγκάρχης να παραπέμπει σε μαγείρεμα (βιβλίων κτλ); Εγώ με το που είδα τη λέξη μού 'ρθε η εικόνα μιας παραγκούπολης και κάποιος επειδή την διοικεί να νομίζει ότι είναι ο υπέρτατος άρχων... κάτι σε στιλ Dump Lord / Lord of the Dump....

Στην δε περίπτωση των αθλημάτων, μια και είδα αθλητικές παραπομπές στα πρώτα γκουγκλίσματα της αναζήτησης που παραθέτει ο Ζαζ, θα μπορούσε να είναι Lord of the Bench / Bench Lord (αν και αυτό μπορεί να δημιουργήσει παρανόηση με την κανονική του χρήση αυτή του δικαστή στην Αγγλία, όπου ο πρόεδρος δικαστηρίου μπορεί ν' αναφερθεί και ως lord of the bench).

 
Ε, εγώ το πήρα ότι σημαίνει "Ο αρχηγός της παράγκας" που λέμε στο ποδόσφαιρο, δηλαδή στο κύκλωμα που μαγειρεύει αποτελέσματα κατά το δοκούν και επηρεάζει διαιτητές και κάνει μυστικές συμφωνίες.

Το βρόμικο μυαλό μου φταίει που δεν πήγε στον διοικητή της παραγκούπολης...
:)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Συγγνώμη αλλά γιατί το παραγκάρχης να παραπέμπει σε μαγείρεμα (βιβλίων κτλ); Εγώ με το που είδα τη λέξη μού 'ρθε η εικόνα μιας παραγκούπολης και κάποιος επειδή την διοικεί να νομίζει ότι είναι ο υπέρτατος άρχων... κάτι σε στιλ Dump Lord / Lord of the Dump....
Για την αργκοτική σημασία τής παράγκας βλ. http://www.slang.gr/lemma/show/paragka_7121. Παραγκάρχης είναι ο Άρχοντας των Στημένων, ο σκοτεινός αρχιμαριονετίστας που κανονίζει οτιδήποτε βρόμικο συμβαίνει.
 
Είδες πόσο εύκολα φαίνεται όποιος δεν ασχολείται με ποδόσφαιρο, ε; χεχε... Φυσικά και αγνοούσα παντελώς αυτήν τη σημασία!... Kingpin, λοιπόν (πετυχημένο Κάδμε!), αλλά αν κάποιος το βρει σε άλλου είδους κείμενα σκεφτείτε και την κυριολεκτικομεταφορική μου πρόταση (είδες δείκτη μπλαμπλά εδώ; )

 
Να τα! Μαθαίνω κι άλλα! :) ... Έλα, σήμερα θα με μάθετε ποδόσφαιρο και τις αργκοτικές εκφράσεις γι' αυτό :)

Ξαναματαλέω για όλους σας:
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ θα σας παντρέψω τον παραγκάρχη με το... Μπέογκραντ. :)

Suspicions that some football games are rigged are supported by the man who started as a so-so player, learned how to throw games and then continued what he called his “life achievement.” Velibor Džarovski Džaro is the self-proclaimed King of the Football Mafia. With 5000 organized concerts and 80 fixed football matches, Velibor Džarovski Džaro-Džaro has been a top crime figure in the former Yugoslavia and Macedonia.

Η συνέχεια εδώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εμένα, πάλι, μου ήρθε στο μυαλό ο Κάιζερ Σόζε...
Εξαιρετικό το Μπέογκραντ! Επειδή πάντως αρχίζει και παίρνει διαστάσεις μύθου ο τύπος, υπάρχει και ο Μπεόγουλφ...


Και για να σοβαρευτώ μια στάλα, είδα το λήμμα του slang.gr για την παράγκα και μου έκανε εντύπωση που φαίνεται να μην είναι γνωστή η ακριβής προέλευση της έκφρασης (για την οποία είχα ανέκαθεν απορία).
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Τώρα πας γυρεύοντας με τέτοια πάσα, Στάθη, ασχέτως αν τελικά προέρχεται από αυτό το τραγούδι.
Δεν μου φαίνεται απίθανο, σε συνδυασμό με μια κύρια χρήση του παρά.


Η παράγκα - Δ. Σαββόπουλος
 
Last edited:
Και για να σοβαρευτώ μια στάλα, είδα το λήμμα του slang.gr για την παράγκα και μου έκανε εντύπωση που φαίνεται να μην είναι γνωστή η ακριβής προέλευση της έκφρασης (για την οποία είχα ανέκαθεν απορία).

Προφανώς οι συντάκτες του slang.gr δεν είναι τόσο καλοί γνώστες του ελληνικού "ποδοσφαίρου" ή είναι πολύ νέοι... Προσπαθούν να το πουν, το φέρνουν από δω κι από κει, αλλά δεν το καταφέρνουν.

Όπως γνωρίζουμε, ο αυθεντικός παραγκάρχης ήταν ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο οποίος για εφτά τουλάχιστον χρόνια (1996/97-2003/04) καθόριζε απόλυτα τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το "Θωμάς" παραπέμπει φυσικά αμέσως στην "Καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά". Ωστόσο η ποδοσφαιρική πιάτσα δεν μίλησε ποτέ για καλύβα (όπως αφήνει να εννοηθεί το σλανγκ), αλλά ευθύς εξαρχής για παράγκα. Η ιστορία (αληθινή ή όχι δεν το γνωρίζω) λέει τα εξής: ο Θωμάς δεν έκανε τα κρίσιμα ποδοσφαιρικά ραντεβού του στα κανονικά γραφεία της εταιρίας του. Σε διπλανό (ή έστω γειτονικό) οικόπεδο, επί της Λεωφ. Θηβών αν δεν κάνω λάθος, είχε στήσει ένα λυόμενο όπου συναντιόταν με όλες τις ύποπτες μορφές που ασκούσαν επιρροή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα: εκεί κανόνιζε τα πάντα, με βάση τη φιλοσοφία που απαθανάτισε με το γνωστό απόφθεγμά του ("Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να ....") ο γνωστός Βυζαντινός λόγιος Σπάθας ο πρεσβύτερος ο εκ Πειραιώς. Αυτή ήταν η περιβόητη παράγκα που έμεινε στην Ιστορία (όσο για το απόφθεγμα, ήταν μεν αληθινό ως προς το πρώτο σκέλος του - αυτό που αφορούσε τον ΟΣΦΠ και την ομάδα του Θ. Μητρόπουλου -, ανακριβές δε ως προς τα υπόλοιπα, μια κι ο Θωμάς με την παρέα του κανόνιζαν ποιοί θ' ανέβουν κατηγορία όχι μόνο από Β΄ και Γ΄ Εθνική, αλλά κι από τα ερασιτεχνικά).

Αυτά γνωρίζω για το ζήτημα, κι αν υφίστανται ακόμη αμφιβολίες μπορούμε πάντα ως Λεξιλογία ν' απευθυνθούμε σε πραγματικούς γνώστες της κατάστασης, όπως π.χ. ο... Γιώργος Γεωργίου. :)
 
ασχέτως αν τελικά προέρχεται από αυτό το τραγούδι
Τι να πω, δεν αποκλείεται. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Σαββόπουλος περνάει στο γλωσσικό συλλογικό ασυνείδητο.

Απορία: οι παραγκοπαράγοντες που προέρχονται από τον πάλαι ποτέ ΠΟΚ (μη εσκεμμένη παρήχηση) λέγονται παραγκάγκαροι;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως κι εγώ τα ξέρω όπως τα λέει ο Ρογήρος, και μάλιστα από άτομο που ήταν ορντινάτσα τού Θωμά του Παραγκάρχου κατά τον χρυσούν αιώνα του.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Να προσθέσω ότι το kingpin που πρότεινε ο Cadmian (βλ. #6) είναι εξαίρετο (μονολεκτικό κι ανεπίσημο), αν κι εδώ το King of the Football Mafia (βλ. #11) είναι ακριβέστερο.
 
Top