metafrasi banner

liminal space

Ναι, το είδα εγώ και απ' ό,τι είπε έχει βρει τον ορισμό από την ψυχολογία που παραθέτεις. Παρ' όλα αυτά επιμένει ότι είναι liminal και όχι luminal και επομένως ο όρος παραμένει αμετάφραστος. Ή είναι ιδέα μου; :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Μα κι εγώ συμφωνώ ότι είναι liminal space και είναι ένας πολύ σαφής όρος. Κάπου θα πρέπει να ασχοληθούμε με το πιο γνωστό subliminal, το οποίο θα δούμε να το μεταφράζουν και υποουδικό (threshold = λατ. limen = ΑΕ ο ουδός, ΝΕ το κατώφλι). Αλλά δεν θα δούμε ουδικός στο διαδίκτυο. Θα δούμε κατωφλικός. Όχι πολλά, αλλά έγκυρα. Θα επιστρέψω αργότερα για να δω τις αντιδράσεις στον κατωφλικό χώρο.
 

rogne

¥
Το "ουδικός", εκτός από την ψυχολογία, είναι δόκιμο και στην ακο(υ)ομετρία (+ γκουγκλ). Γιατί όχι και στην αρχιτεκτονική λοιπόν;
Και το "κατωφλικός" πάντως καλό μου φαίνεται.
 

Cadmian

New member
Το liminal άλλοι το αποδίδουν κι ως μεθοριακός, που κολλάει στην τρίτη σημασία του Γουέμπστερς.

Ο μεθοριακός χώρος όμως παραπέμπει σε πεδία έξω απ' την αρχιτεκτονική, νομίζω.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα μπορούσαμε να πούμε και μεταβατικός εφόσον θέλουμε να δείξουμε ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο καταστάσεις. Αλλά, αφού η λέξη έχει να κάνει με το κατώφλι και τον εισόδιο χώρο, μπορούμε να τιμήσουμε την ιστορία της λέξης. Απλώς έχω μια προτίμηση για το κατώφλι σε σχέση με τον ουδό και χάρηκα που είδα να καθιερώνεται η χρήση τού κατωφλικός.
 
Top