metafrasi banner

mechanical royalties = δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής, μηχανικά δικαιώματα

Από βίκι:
The term 'mechanical' and mechanical license has its origins in the 'piano rolls' on which music was recorded in the early part of the 20th Century. Although its concept is now primarily oriented to royalty income from sale of compact discs (CDs), its scope is wider and covers any copyrighted audio composition that is rendered mechanically; that is, without human performers:

* tape recordings
* music videos
* ringtones
* MIDI files
* downloaded tracks
* DVDs, VHS, UMDs
* computer games
* musical toys etc.

Εδώ και εδώ:
μηχανικά δικαιώματα

"Τα μηχανικά δικαιώματα αφορούν στην αποτύπωση μουσικών έργων (με στίχο ή χωρίς) σε υλικούς φορείς ήχου ή ήχου και εικόνας, με σκοπό την κυκλοφορία τους για την εμπορική ή άλλη εκμετάλλευσή τους.
Την υποχρέωση για λήψη αδείας και καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων έχει ο παραγωγός του φορέα ήχου ή ήχου και εικόνας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Η άδεια μηχανικής εγγραφής και αναπαραγωγής είναι πάντοτε μη αποκλειστική και χορηγείται:[...]"

Επίσης 8 αποτελέσματα στο europa.eu για "μηχανικών δικαιωμάτων" και 1 για "μηχανικά δικαιώματα".

Επειδή τον όρο δεν τον έχω ξανασυναντήσει, ούτε και στα αγγλικά, ομολογώ, συμφωνείτε;
Ευχαριστώ.
 
Ομολογώ πως ούτε εγώ είχα συναντήσει ξανά τον όρο. Συμφωνώ όμως, καθώς τον βρίσκω καιεδώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και όσοι δεν γνωρίζαμε τον όρο, διατηρούμε το δικαίωμα της αμηχανίας. :)
 

Elsa

¥
Ελπίζω επιπλέον, να μην υπονοεί και δικαιώματα επί των μηχανικών :eek:
 

daeman

Administrator
Staff member
Καλησπέρα.

Επειδή κι εγώ ένιωσα μια αμηχανία μ' αυτά τα "μηχανικά δικαιώματα", το έψαξα λιγάκι και:

ΑΕΠΙ:
Η χρήση ενός μουσικού έργου γεννά στην πράξη για τον ή τους δημιουργούς του δύο βασικές κατηγορίες πνευματικών δικαιωμάτων:
  1. Τα μηχαvικά δικαιώματα
    Είναι αυτά που απορρέουν για τον δημιουργό από την αποτύπωση - εγγραφή (άμεση ή έμμεση, προσωρινή ή μόνιμη, εν όλω ή εν μέρει με οποιοδήποτε μέσο και μορφή) του μουσικού έργου του σε υλικούς φορείς ήχου ή ήχου και εικόνας (LP, MC, CD, CD-ROM, DVD, κτλ.) και σε υλικά μέσα (όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κτλ.).
  2. Τα εκτελεστικά δικαιώματα
    Είναι αυτά που απορρέουν για τον δημιουργό από τη δημόσια εκτέλεση του μουσικού του έργου και την παρουσίαση του στο κοινό, είτε ζωντανά, είτε με την χρήση οποιουδήποτε μηχανικού μέσου (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, CD Player κτλ.), είτε μέσω δικτύων (κινητή τηλεφωνία, internet κτλ.).
Σχετικά με τη χρήση / εκμετάλλευση μουσικών έργων και σύμφωνα με τη σύμβαση ανάθεσης διαχείρισης και προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταξύ δημιουργού / δικαιούχου και ΑΕΠΙ, οι κατηγορίες των δικαιωμάτων / εξουσιών, που μπορεί ο δημιουργός / δικαιούχος να εκχωρήσει και να μεταβιβάσει στην ΑΕΠΙ είναι οι ακόλουθες:
α) το γενικό εκτελεστικό δικαίωμα,
β) το δικαίωμα ραδιοφωνικής μετάδοσης,
γ) το δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης των ραδιοφωνικά μεταδιδόμενων έργων,
δ) το δικαίωμα τηλεοπτικής μετάδοσης,
ε) το δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης τηλεοπτικά μεταδιδόμενων έργων,
στ) το δικαίωμα κινηματογραφικής προβολής,
ζ) το δικαίωμα μηχανικής αναπαραγωγής και διάθεσης,
η) το δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης μηχανικά αναπαραχθέντων έργων,
θ) το δικαίωμα κινηματογραφικής παραγωγής,
ι) το δικαίωμα παραγωγής, αναπαραγωγής και διάθεσης υλικών φορέων εγγραφής εικόνας,
ια) το δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης υλικών φορέων εικόνας, καθώς και
ιγ) το δικαίωμα online (μέσω Δικτύων) διαδραστικής (interactive) χρήσης μουσικής,
ιδ) το δικαίωμα online (μέσω Δικτύων) μη διαδραστικής (non interactive) χρήσης μουσικής,
ιε) εκμίσθωση υλικών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας, με καταβολή εύλογης αμοιβής,
ιβ) τα δικαιώματα από τρόπους εκμετάλλευσης που προκύπτουν από την τεχνική εξέλιξη ή από μελλοντικές νομοθετικές μεταβολές.

Ανάμεσα στα ευρήματα του γκούγκλη για "δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής", βρίσκω:

82/204/EOK: Απόφαση της Επιτροπής της 4ης Δεκεμβρίου 1981 περί διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 86 της συνθήκης EOK (IV/29. 971 Καταστατικό GEMA*):
[...]
(10) Στην περίπτωση των δικαιωμάτων μηχανικής αναπαραγωγής, δηλαδή του δικαιώματος να ηχογραφηθεί κάποιο μουσικό κομμάτι σε φορέα καταγραφής ήχου και να αναπαραχθεί οποιοσδήποτε αριθμός αντιτύπων αυτών των ηχογραφήσεων, το ύψος των δικαιωμάτων υπολογίζεται κατ' αρχήν ανάλογα με τον αριθμό των κατασκευασθέντων και πωληθέντων αντιτύπων. Ο κατασκευαστής δεν καταβάλλει στην GEMA δικαιώματα για ηχογραφήσεις (δίσκους, ταινίες μαγνητοφώνου κλπ.) που δεν πουλήθηκαν.
[...]

*GEMA: Gesellschaft fuer musikalische Auffuehrungs- und mechanische Vervielfaeltigungsrechte, αντίστοιχη της ΑΕΠΙ.

και

2007/595/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 22ας Μαΐου 2007 , με την οποία πράξη συγκέντρωσης κηρύσσεται συμβατή με την κοινή αγορά και τη λειτουργία της συμφωνίας για τον ΕΟΧ (Υπόθεση COMP/M.4404 — UNIVERSAL/BMG Music Publishing):
[...]
(7) Κατά την έρευνα της αγοράς για τον προσδιορισμό των αντίστοιχων προϊόντων επιβεβαιώθηκε ότι όσον αφορά την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων μουσικών εκδόσεων, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ διαφόρων κατηγοριών δικαιωμάτων. Πρόκειται συγκεκριμένα για δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής, δικαιώματα εκτέλεσης, δικαιώματα συγχρονισμού, δικαιώματα εκτύπωσης και επιγραμμικά δικαιώματα. Οι κατηγορίες αυτές δικαιωμάτων ισχύουν για διαφόρων ειδών χρήσεις της μουσικής. Ειδικότερα, τα δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής χρειάζονται για την ηχογράφηση CDs· η απόκτηση δικαιωμάτων εκτέλεσης απαιτείται για την εκτέλεση μουσικών κομματιών στο ραδιόφωνο και σε μπαρ· τα δικαιώματα συγχρονισμού χρειάζονται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η μουσική σε ταινίες· τα δικαιώματα εκτύπωσης επιτρέπουν στον χρήστη να εκδώσει έντυπες παρτιτούρες· τα επιγραμμικά δικαιώματα είναι απαραίτητα για την πώληση μουσικών έργων μέσω του Διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Οι κατηγορίες αυτές δικαιωμάτων συνιστούν συfνεπώς (χε χε, ορθογραφικό έλεγχο δεν κάνουμε ή μας ξέφυγε) χωριστές αγορές.
[...]

Μετά απ' αυτά, η δική μου αμηχανία αίρεται· αποδίδω τα μηχανικά δικαιώματα σε μηχανική μετάφραση και προτείνω τα δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής.

Αν πάλι κάνω λάθος μπλέκοντας με πράγματα που δεν κατέχω επαρκώς, παρακαλώ δείξτε μια σχετική επιείκεια,
ο δαίμων μου είναι σήμερα δυσδαίμων.
 
Daeman, ακούγεται πολύ καλύτερο το "δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής".
Ενδεχομένως να είναι σωστό και το "μηχανικά δικαιώματα", όπως είδαμε, αλλά αυτό που προτείνεις νομίζω ότι είναι πολύ πιο ξεκάθαρο.
 
Last edited:
Top