metafrasi banner

spoiler

Σύμφωνα με τη Wiki: Spoiler is slang for any element of any summary or description of any piece of fiction that reveals any plot element which will give away the outcome of a dramatic episode within the work of fiction, or the conclusion of the entire work.

Στο κείμενό μου, ο συγγραφέας τα έχει πάρει, επειδή μετά τη διανομή των advance reading copies, διέρρευσαν πληροφορίες για το υπό έκδοση βιβλίο του. Και συγκεκριμένα λέει: "There were a couple of spoilers, and once people found out, most of the suspense was gone from the book".
 
Εδώ δεν χρησιμοποιείται με τον συνηθισμένο τρόπο, όπως π.χ. στη Βικιπαίδεια. Οπότε, σκέφτομαι, θα μπορούσες να βάλεις "διαρροές".
 

nickel

Administrator
Staff member
Το άλλο, το κανονικό spoiler (όπως στον ορισμό της W), που βγαίνει σχεδόν σε κάθε σελίδα του imdb.com (167.000 ευρήματα λέει ο πάντα υπερβολικός Γκούγκλης — συνώνυμο του Μινχάουζεν έχει καταντήσει), εσείς πώς το λέτε;

Στα πολλά ελληνικά σπόιλερ, δεν ξέρω πόσα αντιστοιχούν στην αεροτομή.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αναρωτιέμαι τι αφηρημένο ουσιαστικό θα μπορούσε να δώσει ο μαρτυριάρης... :D
 

daeman

Administrator
Staff member
Για αφηρημένο δεν ξέρω, στην προδοσία με στέλνει· πολύ συγκεκριμένα όμως υπάρχει ο κερατούκλης στο γνωστό ανέκδοτο...:D
 
Κάτι σαν την παράνομη παρουσίαση, την αυτόκλητη παρουσίαση, τη μυστική ανακοίνωση της υπόθεσης ή τη διαρροή τελικά μάλλον...

Επίσης και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας, καθώς spoiler είναι επίσης το εργαλείο των φόρουμ, με το οποίο γράφεις ένα οποιοδήποτε μήνυμα και το κρύβεις μέσα σε ένα ειδικό κουτάκι που πρέπει να το πατήσεις για να ανοίξει και να το διαβάσεις...
 
Ως spoiler εννοείται αυτή η πληροφορία που προδίδει την πλοκή του έργου. Δεν ξέρω μονολεκτικά πώς θα μπορούσαμε να το πούμε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αναρωτιέμαι τι αφηρημένο ουσιαστικό θα μπορούσε να δώσει ο μαρτυριάρης... :D

Να σπρώξουμε μια λέξη από τη σχετική αφάνεια, να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε, να μη λέμε αυτό το αγγλοσαξονικό σπόιλερ αν μπορούμε να το αποφύγουμε:

μαρτύρημα το [martírima] O49 : (προφ.) η γνωστοποίηση ενός μυστικού. [μαρτυρη- (μαρτυρώ) -μα (πρβ. αρχ. μαρτύρημα `κατάθεση΄)]



Εναλλακτικά (και αυτό το έχει μόνο το ΛΝΕΓ):

μαρτυριά (η) [μεσν.] (λαϊκ.) 1. η κατάθεση προσώπου σχετικά με όσα είδε, άκουσε ή αντιλήφθηκε · 2. το μαρτυριάτικο (βλ.λ.) ΣΥΝ. μαρτυρίκι.

Δεκάδες οι μαρτυριές στο γκουγκλ, όλες παρατονισμένες (;) μαρτυρίες.


Διαλέξτε:

Μη διαβάσετε την κριτική του Χ. Είναι γεμάτη μαρτυρήματα και θα σας στερήσει τη μισή από την απόλαυση της ταινία
Μη διαβάσετε την κριτική του Χ. Είναι γεμάτη μαρτυριές και θα σας στερήσει τη μισή από την απόλαυση της ταινίας.
 
Διαλέξτε:

Μη διαβάσετε την κριτική του Χ. Είναι γεμάτη μαρτυρήματα και θα σας στερήσει τη μισή από την απόλαυση της ταινία
Μη διαβάσετε την κριτική του Χ. Είναι γεμάτη μαρτυριές και θα σας στερήσει τη μισή από την απόλαυση της ταινίας.

Μήπως

Μη διαβάσετε την κριτική του Χ. Όλο λέει τι γίνεται στην ταινία και θα σας στερήσει τη μισή από την απόλαυσή της.
 

meidei

New member
Στην ελληνική βικιπαίδεια αναφέρεται ως αποκάλυψη πλοκής.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ω ναι, τα λεξικά έχουν την αποκάλυψη της πλοκής και περιφραστικά μπορούμε να πούμε διάφορα, αλλά ήμουν σε λεξιπλαστική διάθεση για μονολεκτική απόδοση (δεν ήθελα ωστόσο να φτάσω στις μικροχαλάστρες :) ).
 
Όταν έστηνα το φόρουμ μου θέλησα να συμπεριλάβω την επιπρόσθετη δυνατότητα για απόκρυψη τής πλοκής που ήταν διαθέσιμη εν είδει ετικέτας με το όνομα SPOILER. Στην διάθεσή μου για τον δυνατόν μεγαλύτερο εξελληνισμό τού φόρουμ, θέλησα να το αλλάξω κι αυτό σε κάτι ελληνικό μα λίγο που το σκέφτηκα δεν βρήκα κάποιο καλό αντίστοιχο κι έτσι το απέδωσα απλά με την λέξη ΠΛΟΚΗ. Δηλ. εάν θέλεις να κρύψεις την πλοκή ενός βιβλίου σε μια ανάρτηση την βάζεις μέσα σε τέτοιες ετικέτες: [ΠΛΟΚΗ] [/ΠΛΟΚΗ] και έπειτα εμφανίζεται "Εμφάνιση Πλοκής" ή "Απόκρυψη Πλοκής", σ’ αυτόν που διαβάζει (όπως π.χ. σε αυτήν την ανάρτηση).

Οι προτεινόμενες λέξεις μού αρέσουν καί οι δύο. Η μαρτυριά είναι κάπως λαϊκή όμως βέβαια, αν της λάχαινε να χρησιμοποιηθεί, η χρήση θα την έστρωνε στ' αφτιά μας. Οπότε η ψήφος μου πάει μάλλον σε αυτήν.

Χαίρομαι που έτυχε να δω αυτό εδώ το νήμα. Ο τρισκατάρατος σπόιλερ είναι κάτι που με έχει προβληματίσει κάμποσο και είναι ωραία να βρίσκει κανείς μια υποφερτή απόδοση.

( Το prequel το έχετε σχολιάσει; Όμως πήγε αργά, θα αναζητήσω το αρχείο τού φόρουμ αύριο. )
 
Top