metafrasi banner

Kitos War = ο Πόλεμος του Κυήτου

Καλημέρα!
Υπάρχει ελληνική απόδοση για τον Kitos War; Πρόκειται για τον Δεύτερο Ρωμαιο-ιουδαϊκό πόλεμο, και πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο (λέμε τώρα) στρατηγό Lusius Quietus (αυτόν πάλι πώς θα τον μεταγράψουμε; Κίητο, π.χ.;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ο μπαξές έχει... Στον Κουμανούδη:
Quietus, κύριο όνομα Κύητος, Κοίητος και Κουιήτος, οίον το ελλην. Ησύχιος.

Στον Δρανδάκη έχει μόνο έναν (άλλο) με το όνομα Γάιος Φούλβιος Κουιέτος, αλλά δεν συμφωνώ με το -έ- καθώς το e είναι μακρό. Στα κείμενα βρήκα μόνο Κυήτο (όχι Κύητο), σύμφωνα με το οποίο θα είχαμε τον πόλεμο του Κυήτου (χωρίς την παραφθορά, αλλά δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να προσθέσεις και ένα Κίτου, αν και δεν βρήκα κάτι τέτοιο στα κείμενα).

Στον Ευσέβιο (4.2.5.3)
ὃ δὲ πολλαῖς μάχαις οὐκ ὀλίγῳ τε χρόνῳ τὸν πρὸς αὐτοὺς διαπονήσας πόλεμον, πολλὰς μυριάδας Ἰουδαίων, οὐ μόνον τῶν ἀπὸ Κυρήνης, ἀλλὰ καὶ τῶν ἀπ' Αἰγύπτου συναιρομένων Λουκούᾳ τῷ βασιλεῖ αὐτῶν, ἀναιρεῖ. ὁ δὲ αὐτοκράτωρ ὑποπτεύσας καὶ τοὺς ἐν Μεσοποταμίᾳ Ἰουδαίους ἐπιθήσεσθαι τοῖς αὐτόθι, Λουσίῳ Κυήτῳ προσέταξεν ἐκκαθᾶραι τῆς ἐπαρχίας αὐτούς.

Στον Κάσιο Κάσσιο Δίωνα:
http://www.archive.org/details/historiaromana04dion
ὅτι Κυῆτος Λούσιος Μαῦρος μὲν ἦν
 
Last edited:
Ευχαριστώ!
(περίμενα τόση ώρα μπας και περάσει κανένας Ρογήρος να πει «μα είναι ο πασίγνωστος πόλεμος Τάδε», αλλά δεν) :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Στην αγγλική Britannica δεν έχει κανένας Quietus το δικό του λήμμα. Ωστόσο, στο λήμμα Palestine, ενότητα Roman Palestine, διαβάζω:
When a revolt broke out in AD 115, the Roman emperor Trajan appointed the first consular legate of Judaea, Lucius Quietus, to suppress it. The rank of the legate confirms that two legions were stationed in Judaea, one at Jerusalem, the other at Caparcotna in Galilee, and thenceforth the province must have held consular status.
Στον Π-Λ-Μ, λήμμα Παλαιστίνη, υπολήμμα Ρωμαϊκή Παλαιστίνη, ο κυριούλης έχει γίνει Λούκιος Κουιήτιος. Για τη μεταγραφή έχει επιλεγεί ο τυφλοσούρτης, είναι φανερό ότι δεν συμβουλεύτηκαν τον Ευσέβιο. Και, θα το πρόσεξες, έχουμε Lucius - Λούκιος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα πρότεινα να εμπιστευτείς την Cambridge History of Judaism και τις δύο πηγές που σου έδωσα (και που θα δεις και σ' αυτή τη σελίδα).
 
Καθυστερημένη παρέμβαση από μένα, αλλά ατυχώς είχα (κι έχω ακόμη) άλλους διαόλους να αντιμετωπίσω (ο υπολογιστής μου τάπαιξε και μένει να δούμε πώς και πότε θα θεραπευτεί).

Προσωπικά τη σύγκρουση την ήξερα απλά ως Β΄ Ιουδαϊκό Πόλεμο (παρεμπ., περισσότερο έχουμε να κάνουμε με εξέγερση που εκδηλώθηκε κυρίως στην Κυρηναϊκή και στην Αίγυπτο). Πάντως η μεταγραφή Λούσιος Κυήτος μου φαίνεται και μένα ως η λογικότερη (κοτζάμ Δίων Κάσσιος τον έχει έτσι - αλήθεια γιατί απλογράφηση στο Κάσσιος;;))
 

nickel

Administrator
Staff member
αλήθεια γιατί απλογράφηση στο Κάσσιος;;)
Με έχει φοβηθεί το μάτι σου; :) Μη φοβάσαι, δεν θα ανοίξω τέτοια φάμπρικα. Η Αππία και ο Κάτουλλος, μόνο από τη δακτυλογράφησή μου έχουν να φοβηθούν. Μέχρι και ο Καρακάλλας, να φανταστείς. Ούτε η Βιέννη απειλείται. Το θέμα της Λωζάν(ν)ης είναι υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή.
 

Earion

Moderator
Staff member
Εξαρτάται πώς μετρά κανείς τους πολέμους. Κατά τη Βικιπαίδεια υπάρχουν μερικοί που συγκαταλέγουν τον "Πόλεμο του Κυήτου" στους ιουδαϊκούς πολέμους, και μετρούν την Επανάσταση του Βαρ Κωχεβά ως Τρίτο Ιουδαϊκό Πόλεμο. (Δεν είμαι με αυτούς).
 
Εξαρτάται πώς μετρά κανείς τους πολέμους. Κατά τη Βικιπαίδεια υπάρχουν μερικοί που συγκαταλέγουν τον "Πόλεμο του Κυήτου" στους ιουδαϊκούς πολέμους, και μετρούν την Επανάσταση του Βαρ Κωχεβά ως Τρίτο Ιουδαϊκό Πόλεμο. (Δεν είμαι με αυτούς).

Ο χαρακτηρισμός του "Πολέμου του Κυήτου" ως "Δευτέρου Ιουδαϊκού Πολέμου" έχει το πλεονέκτημα ότι ξεμπερδεύεις εύκολα με το πώς θα ονομάσεις το συγκεκριμένο επεισόδιο. Αλλιώς θα έπρεπε να γίνει λόγος για εξέγερση των Ιουδαίων επί Τραϊανού κ.λπ. Βεβαίως, το επί της ουσίας πρόβλημα έγκειται στον χαρακτηρισμό ως ιουδαϊκού πολέμου μιας εξέγερσης που αφορά πρωτίστως την Κυρηναϊκή, την Αίγυπτο και την Κύπρο, ελάχιστα δε την Ιουδαία. Οπότε, ο χαρακτηρισμός καθίσταται σε μεγάλο βαθμό προβληματικός.
 
Top