metafrasi banner

Board of Medical Examiners

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν νομίζω ότι έχουμε κάτι ανάλογο. Από τον ιστότοπο του ομοσπονδιακού (ΗΠΑ) φορέα:

Founded in 1915, the National Board of Medical Examiners® (NBME®) is an independent, not-for-profit organization that serves the public through its high-quality assessments of healthcare professionals.

NBME Mission:
To protect the health of the public through state of the art assessment of health professionals. While centered on assessment of physicians, this mission encompasses the spectrum of health professionals along the con-tinuum of education, training and practice and includes research in evaluation as well as development of assessment instruments.

Κάποιες ιδέες για την απόδοση του θεσμού στα ελληνικά;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Νομίζω ότι είναι πιο πολύ κάτι σαν το δεοντολογικό κομμάτι αυτών που θα έπρεπε να κάνουν οι ιατρικοί σύλλογοι, χωρίς τα συνδικαλιστικά π.χ. κυνηγάνε κομπογιαννίτες και τέτοια πράγματα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ο Medical Examiner είναι πάντως ιατροδικαστής, σωστά; Έχει βέβαια και δεύτερη σημασία, αν και εγώ μέχρι τώρα μόνο την πρώτη έχω συναντήσει:

  • A physician officially authorized by a governmental unit to ascertain causes of deaths, especially those not occurring under natural circumstances.
  • A physician who examines employees of a particular firm or applicants for life insurance.
Αλλά έχεις δίκιο, αυτό το National Board of Medical Examiners, μάλλον σαν Συμβούλιο Πιστοποίησης και Αδειοδότησης φαίνεται να είναι, χωρίς καμιά σχέση με τους ιατροδικαστές.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και όμως, κάτι ανάλογο έχουμε: Μοιάζει με αυτό το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας:

Αποστολή του ΣΕΥΥΠ είναι η διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών σε όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών φορέων. Εντολή δίνεται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, τον Συνήγορο του Πολίτη ή τον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, (αυτεπάγγελτη δράση). Η αρμοδιότητα του ΣΕΥΥΠ εκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σκοπός του ΣΕΥΥΠ είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και των υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών φορέων, η αποδοτικότητα των υπηρετούντων, η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η εξάλειψη της κακοδιοίκησης και ιδίως των αιτίων κακής λειτουργίας, κακής διοίκησης και διαχείρισης και υψηλού κόστους λειτουργίας ή άλλων παραγόντων που μειώνουν την αποτελεσματικότητα αυτών. Επίσης κύριος και βασικός σκοπός είναι η προστασία της υγείας και της περιουσίας των πολιτών από την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Ασκεί έλεγχο προληπτικό και κατασταλτικό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στο κείμενό μου με εξυπηρέτησε τελικά μια χαρά το «σώμα επιθεωρητών υγείας», έτσι χωρίς κεφαλαίο αρχικό.
 
Το "αξιολόγησης" φαίνεται το πιο λογικό σύμφωνα με τον ορισμό. Αν επρόκειτο για όργανο ενταγμένο σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, εύκολα θα μπορούσε να προταθεί και το "κρίσης", αλλά είπαμε ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.
 
Top