metafrasi banner

Archaefructus liaoningensis = Αρχαιόκαρπος της Λιαονίνγκ

daeman

Administrator
Staff member
Σε ταινία που διαδραματίζεται στη ζούγκλα άλλου πλανήτη, οι πρωταγωνιστές συναντούν ένα φυτό (στην εικόνα μοιάζει με σαρκοφάγο φυτό, σκηνοθετική αδεία, όπως φαίνεται), εξαιρετικά δηλητηριώδες. Όπως λένε, ακόμα και μια γρατζουνιά από τα φύλλα του μπορεί να προκαλέσει παράλυση.



Στη Wiki βρίσκω:
Archaefructus liaoningensis = an extinct genus of herbaceous aquatic seed plants with 3 known species, currently thought to be approximately 125 million years old or early Cretaceous in age.

αλλά πουθενά αναφορά στα ελληνικά.

Καμιά ιδέα;

Ευχαριστώ πολύ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το ότι δεν το βρίσκουμε σε διαδίκτυο ή εγκυκλοπαίδειες, θα έχει την εξήγησή του, την οποία δεν έχω πρόχειρη. Πρόχειρο έχω το ότι θα ήταν σωστότερο να λεγόταν Archaeofructus. Πάντως, όπως και να 'χει, στα ελληνικά θα γίνει αρχαιόκαρπος. Κι επειδή το δεύτερο ονοματάκι το πήρε από την επαρχία Liaoning της Κίνας, προτείνω, μέχρι να έρθει η αρμόδια υπηρεσία να μας φωτίσει: Αρχαιόκαρπος της Λιαονίνγκ (γιατί αν γράψω λιαονίγγειος, θα με δαγκώσει και το πληκτρολόγιό μου)
 

daeman

Administrator
Staff member
Ούτε εγώ έχω πρόχειρη εξήγηση. Υποψιάζομαι μόνο ότι δεν θα βρεθεί, αφού η πρώτη αναφορά που βρίσκω για την ανακάλυψη του απολιθώματος (In Search of the First Flower: A Jurassic Angiosperm, Archaefructus, from Northeast China. Ge Sun, David L. Dilcher, Shaoling Zheng, and Zhekun Zhou Science Nov 27 1998) είναι σχετικά πρόσφατη και η Παλαιοφυτολογία δεν γνωρίζει δα και μεγάλη άνθιση στην Ελλάδα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έτσι κι αλλιώς, οι ανελλήνιστοι σχηματισμοί πρόσφατα έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς οι διάφοροι επιστήμονες δεν έχουν τις γνώσεις της παρέας του Λινναίου, αλλά ούτε και ιδιαίτερη σκασίλα αν τους ξεφύγει ένα γράμμα. Δεν κάνουν τον κόπο να ανοίξουν όχι το OED, αλλά ούτε μια σελίδα του διαδικτύου. Πάντως, το μοναδικό που βλέπω να έχει ξεφύγει ως τώρα σ' αυτή την παρέα είναι τα αρχαιοβακτήρια [της δεκαετίας του 1970] (σήμερα Αρχαία / Archaea), τα οποία λέγονταν archaeobacteria αλλά, πιο συχνά, archaebacteria. Στα ελληνικά, πάντως, αρχαιοβακτήρια.
 
Top