metafrasi banner

pentagram

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Best known are the pentagram (a five-pointed star) or a pentacle (a circle containing a five-pointed star).

Pentacle είναι η πεντάλφα, πώς αποδίδεται στα ελληνικά το pentagram;[FONT=&quot]


[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
 

nickel

Administrator
Staff member
Σόρι, ξεχάστηκα...

πεντάγραμμος
-η, -ο / πεντάγραμμος και πεντέγραμμος, -ον, ΝΑ· 1. αυτός που αποτελείται από πέντε γραμμές· 2. (το ουδ. ως ουσ.) το πεντάγραμμο· (μαθημ.) επίπεδο αστεροειδές σχήμα που διαμορφώθηκε για πρώτη φορά από τους Πυθαγορείους και ορίζεται από πέντε ευθύγραμμα τμήματα, αλλ. πεντάλφα· || (νεοελλ.) (το ουδ. ως ουσ.) (στη σημειογραφία τής δυτικής μουσικής) πέντε οριζόντιες παράλληλες γραμμές οι οποίες, με τη βοήθεια ενός κλειδιού, ορίζουν το τονικό ύψος τών μουσικών φθόγγων.

Όσοι το χρησιμοποιούν σε σχέση με τον Πυθαγόρα δεν φοβούνται μην μπερδευτεί με το πεντάγραμμο της μουσικής.
 
Όσον αφορά το σχόλιο του Νίκελ: το πεντάγραμμο είναι μια πολύ ωραία λέξη, η οποία όμως έχει καπαρωθεί από το μουσικό πεντάγραμμο. Στο χώρο της μεταφυσικής, του αποκρυφισμού κλπ, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον ο όρος "πεντάκτινο αστέρι". Μπορώ να σκεφτώ ελάχιστες και πολύ συγκεκριμένες ομάδες που θα χρησιμοποιούσαν τον παραμελημένο όρο "πεντάγραμμο" για το πεντάκτινο αστέρι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν διαφωνώ — αν και θα μπορούσα να πω τα ίδια υπέρ της πεντάλφας.

Επειδή η ερώτηση ήταν για το pentagram και όχι για five-pointed star, star pentagon ή pentangle, κάποιος πρέπει να πει και το πεντάγραμμο, για να μπορέσεις να προσθέσεις ότι «ναι μεν... αλλά...». Αλλιώς δεν θα μαθαίναμε ούτε το «ναι μεν» ούτε το «αλλά». Άσε που για κάποιον περίεργο λόγο μπορεί ο άλλος να θέλει το πεντάγραμμο! :)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το θέμα είναι ότι η δική μου πρόταση λέει το πεντάκτινο αστέρι ως επεξήγηση μέσα σε παρένθεση, οπότε αναγκαστικά πρέπει να πω και κάτι άλλο εκτός από το πεντάκτινο αστέρι.
...pentagram (a five-pointed star)
 
Εγώ δεν είπα ότι το πεντάγραμμο είναι λάθος, αλλά ότι η χρήση του είναι περιορισμένη και προτιμάται το πεντάκτινο αστέρι. Η πεντάλφα χρησιμοποιείται, αλλά έχει περισσότερο παραδηλώσεις ...καφετζούς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λάθος. Δεν αναφέρομαι στον τρόπο που οι συγκεκριμένες λέξεις περιγράφονται στα λεξικά, αλλά στη χρήση τους όπως γίνεται σήμερα στο χώρο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και πολύ σωστά έπραξες, αλλά άσε με να σε πειράξω λίγο... Πώς θα σε εκδικηθώ για την απουσία σου; ;)
 
Top