metafrasi banner

Albigensian Crusade

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
The Albigensian Crusade or Cathar Crusade (1209–1229) was a 20-year military campaign initiated by the Catholic Church to eliminate the Cathar heresy in Languedoc (συνέχεια στην αγγλική βίκη, εδώ).

Αλβιγενσιανή σταυροφορία (με καμιά δεκαριά ευρήματα στον γκούγκλη) --ανάμεσά τους και ένα στην ελληνική βίκη (από σπόντα, σε άρθρο για τον Φοριέλ) ή αλβιγηνικός πόλεμος (με ένα και μόνο, επαναλαμβανόμενο εύρημα, που προέρχεται όμως από σχετικό άρθρο στη Live-Pedia);

Και μια ματιά στη χρονομηχανή, στην παλιά μου Νέα Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια της δεκαετίας του 1950, που μπερδεύει ελαφρώς τα πράγματα ακόμη περισσότερο, καθώς δείχνει προς τα «αλβιγηνικά»:

Αλβιγηνοί (ή Αλβιγαίοι). Ωνομάζοντο κατά τον 12ον μ.Χ. αιώνα αιρετικοί της Ν. Γαλλίας (αλλού ονομαζόμενοι «καθαροί») εκ της πόλεως Αλμπί περί την οποίαν κατώκουν.​
Ή να βάλω μια «σταυροφορία κατά των καθαρών» που έχει και μπόλικα ευρήματα και να μην μπλέκω με ορολογικές υποσημειώσεις; :)
 
Ψηφίζω ανεπιφύλακτα υπέρ της λύσης "Σταυροφορία κατά των Καθαρών" γιατί είναι το πιο σαφές (εναλλακτικά "...κατά των Αλβιγηνών), και ιστορικά και, κυρίως, για τον αναγνώστη. Παρεμπ., εγώ προσωπικά θα προτιμούσα ο όρος "σταυροφορία" να έμπαινε εντός εισαγωγικών, αλλά δεν είναι η ώρα να ανοίξουμε συζήτηση για την έννοια της σταυροφορίας και τις τυχόν διασταλτικές ερμηνείες της (που δέχονται περισσότερο οι Αγγλοσάξονες ιστορικοί). Άλλωστε το κείμενό σου δεν θα έχει προφανώς εισαγωγικά, οπότε ούτε κι εσύ χρειάζεται να πάρεις τέτοιες ερμηνευτικές πρωτοβουλίες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
:) Ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για μια σεάνς με έναν Ρογήρο είναι η αναφορά σε θέματα με άλλους Ρογήρους...
 
Σωστή η παρατήρηση!:)

Να προσθέσω, μόνο, ότι η επικράτηση του όρου "Αλβιγηνός" με το σημασιολογικό περιεχόμενο του πιστού των μανιχαϊκών δοξασιών που άνθισαν στο Λανγκντόκ μεταξύ 12ου και 14ου αι. αποτελεί εν μέρει ιστορικό παράδοξο. Το Αλμπί δεν πρέπει ποτέ να υπήρξε πόλη με πληθυσμό που κατά πλειοψηφία είχε ασπαστεί το δόγμα των Καθαρών. Βεβαίως, περιελαμβανόταν στα εδάφη των Τρανκαβέλ, οι οποίοι ήταν πάντα φιλικά διακείμενοι προς τους "αιρετικούς". Η πόλη, πάντως, γρήγορα προσχώρησε στο στρατόπεδο των καθολικών κατά τη διάρκεια της "σταυροφορίας". Το γνωστότερο μνημείο της, ο οχυρωμένος καθεδρικός της Αγίας Καικιλίας, είναι φυσικά ναός των καθολικών.
Φαίνεται ότι η ιστορία της ταύτισης Καθαρών και κατοίκων του Αλμπί πρέπει να οφείλεται σε μια άτυπη εκκλησιαστική σύνοδο που διοργανώθηκε στην πόλη κατά τον 12ο αι. και στην οποία αντιπαρατέθηκαν καθολικοί ιερωμένοι και "διάκονοι" των Καθαρών. Μετά από το συγκεκριμένο γεγονός πληθαίνουν τα κείμενα που αναφέρονται στην πίστη των Καθαρών με την ονομασία "αλβιγηνό δόγμα".
 
Top