metafrasi banner

Antwerp = Αμβέρσα

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Χτες έβλεπα μια ταινία στο Άλτερ, την Head Over Heels, τίτλος που αποδόθηκε ως Η ομορφιά του εγκλήματος (κατηγορία πλερέζα), όπου πάλι (πάλι, πάλι!) η πόλη Αμβέρσα του Βελγίου μεταφραζόταν ως *Αντβέρπη (εξελληνισμένη, αμ' πώς!).

Αγαπητέ κύριε υποτιτλιστά, που δεν πρόσεξα το όνομά σας, και αγαπητή εταιρεία υποτιτλισμού, που δε θυμάμαι ποια ήσασταν, ενημερωτικά για το μέλλον:
αγγλιστί Antwerp, ολλανδιστί Antwerpen, γαλλιστί Anvers και ελληνιστί Αμβέρσα.

Αυτά είναι τα καλά του γκούγκλη: ένα κλικ και βρίσκεις αυτό που θέλεις.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Την ταινία την είδα κι εγώ. Ο υποτιτλισμός ήταν άθλιος. Δυστυχώς μεγάλη η εταιρεία, αλλά όνομα μεταφραστή δεν υπήρχε. Καμιά φορά για λόγους δικούς τους, π.χ. επειδή δεν έχουν ακόμα τακτοποιήσει τα φορολογικά τους, οι μεταφραστές δεν βάζουν το όνομά τους. Η Αμβέρσα ήταν ένα μόνο από αυτά που θα είχα να παρατηρήσω. Ανορθογραφίες συχνότατες, και η γνώση της ελληνικής και της αγγλικής πολύ μέτρια. Εννοείται ότι δεν είχε κάνει την παραμικρή έρευνα για το παραμικρό.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, όντως έτσι είναι.
Α, και να προσθέσω ότι η Αμβέρσα βρίσκεται στη βελγική περιφέρεια Φλάνδρα, αγγλιστί Flanders, ολλανδιστί Flandern, γαλλιστί Flandre. Εκεί μιλούν φλαμανδικά, ωστόσο η περιφέρεια δεν λέγεται *Φλαμανδία :)
 

SBE

¥
Δυστυχώς έχω ακούσει και Έλληνες να το λένε αυτό, ότι πήγαν διακοπές στην Αντβέρπη. Και δεν ήταν υπότιτλος, συζήτηση ήταν. Τους διόρθωσα και απόρησαν ποια είναι αυτή η Αμβέρσα που δεν την έχουν ακουστά. Ίσως έχει σημασία το ότι ήταν Έλληνες προπτυχιακοί φοιτητές εν ΗΒ.
 
Last edited by a moderator:

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εννοείται ότι υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που δεν ξέρουν να πουν σωστά διάφορα πράγματα. Αυτό που τονίζουμε πάντα είναι ότι ο μεταφραστής δεν δικαιούται πάνω στη δουλειά του να χρησιμοποιεί τη γλώσσα σαν να είναι ο κάθε άσχετος. Κι αν είχε κάποια δικαιολογία την προ του Ίντερνετ εποχή, τώρα δεν υπάρχει πια δικαιολογία.
 
Top