metafrasi banner

egret

tuna

¥
ένα πουλί που μοιάζει με τον ερωδιό αλλά δεν είναι. Ποιο είναι;
 

nickel

Administrator
Staff member
Από Πάπυρο:
τσυκνιάς και τσικνιάς και τσουκνιάς και τσουκανιάς, ο, Ν· (ζωολ.) γενική κοινή ονομασία ερωδιών τών γενών ardea, ardeola και egretta τής οικογένειας ardeidae, από τα οποία στη χώρα μας φωλιάζουν τα είδη Αrdea cinerea, κν. σταχτοτσικνιάς, Αrdea purpurea, κν. πορφυροτσικνιάς, Egretta alba, κν. αργυροτσικνιάς, Egretta garzetta, κν. λευκοτσικνιάς ή εγκρέτ(τ)α, και Αrdeola ralloides, κν. κρυπτοτσικνιάς.

Δες και: http://en.wikipedia.org/wiki/Egret

Η εγκρέτα δεν είναι χωρίς φίλους.
 

tuna

¥
Η εγκρέτα δεν είναι χωρίς φίλους.

Θα μπορούσα να το πω 'εγκρέτα', λοιπόν, χωρίς να με κράξουν οι ορνιθολόγοι; Το λευκοτσικνιάς, παρόλο που μάλλον είναι το σωστότερο, δεν μου κάνει, γιατί αμέσως μετά γίνεται αναφορά στο λευκό σαν χιόνι χρώμα του.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η εγκρέτα είναι προφανώς πιο πρόσφατη από τον τσικνιά (που, σύμφωνα με το ΠαπΛεξ, προέρχεται από τον κυκνία — τι μαθαίνουμε εδώ μέσα...), δυτικόφερτη, αν και πρώτη πρέπει να ήρθε η εγκρέτα γραμμένη αιγκρέττα για το λοφίο από φτερά. Αν περιγράφεις εγκρέτα σε ξένα μέρη, δεν θα τσινίσουν οι ορνιθολόγοι. Σε αφιέρωμα της Καθημερινής ορνιθολόγοι έχουν γράψει τις εγκρέτες.
 
Egret δεν είναι μόνον ένα είδος πουλιού αλλά διάφορα. Το egret αποδίδεται θαυμάσια με το ερωδιός, παρά το γεγονός ότι τα egrets είναι στην πραγματικότητα μόνον ορισμένα γένη της οικογένειας των ερωδιών (Ardeidae). Aλλα γένη ερωδιών περιλαμβάνονται στις γενικές αγγλικές ονομασίες herons και bitterns.

Η λέξη εγκρέτα δεν χρησιμοποιείται από τους σύγχρονους έλληνες ορνιθολόγους - ανεπίσημα μπορεί, αλλά σε περιοδικά και βιβλία όχι. Γεγονός που δεν σε εμποδίζει να την χρησιμοποιήσεις, βέβαια, αλλά ποιος ο λόγος, τη στιγμή που υπάρχει τόσο εύηχη καθαρά ελληνική λέξη όπως το ερωδιός;

Στην Ελλάδα έχουμε τα Little Egret (Egretta garzetta) = Λευκοτσικνιάς, Great White Egret (Egretta alba) = Αργυροτσικνιάς και Cattle Egret (Bubulcus ibis) = Γελαδάρης.

Η λέξη τσικνιάς δεν ταυτίζεται με το egret, γιατί στους τσικνιάδες συγκαταλέγονται και άλλα είδη ερωδιών που στα αγγλικά δεν λέγονται egrets αλλά herons. Επίσης, η λέξη τσικνιάς ούτε ιδιαίτερα γνωστή είναι (δεν ξέρω πώς την επέλεξαν για "κοινό όνομα") ούτε ιδιαίτερα εύηχη, κατά τη γνώμη μου βέβαια.

Πληροφορίες για ονόματα πουλιών σε πάρα πολλές γλώσες θα βρεις εδώ:
http://avibase.bsc-eoc.org/avibase.jsp?lang=EN&pg=home

Είμαι μέλος της ορνιθολογικής εταιρείας κι έχω και τον καινούριο και τον παλιό οδηγό πουλιών που κυκλοφορεί στα ελληνικά (ο παλιός έχει τα ονόματα και σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά). Αν μου δώσεις πιο συγκεκριμένα στοιχεία μπορώ να σου πω ακριβώς ποιο πουλί είναι.

Καλό θα ήταν να ξέρουμε το είδος του κειμένου, το συγκείμενο και τη συγκεκριμένη λέξη που έχεις προς μετάφραση. Αν είναι ντοκιμαντέρ, χρειάζεται ακρίβεια. Αν είναι λογοτεχνία, διάλεξε απλώς αυτό που σου αρέσει. Αν είναι το γνωστό βιβλίο με την πρωινή πάχνη και τα πουρναρόσχινα (sic:-) βάλε ό,τι γουστάρεις (προσωπικά προτιμώ τον ερωδιό:-).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Black Heron (Egretta ardesiaca) = μαυροτσικνιάς
Little Egret (Egretta garzetta) = λευκοτσικνιάς
Western Reef Heron (Western Reef Egret) (Egretta gularis) = θαλασσοτσικνιάς
τα πιο πάνω είναι είδη ερωδιών

Hooded Wheatear (Oenanthe monacha) = σκουφοπετρόκλης

Ονομασίες των πουλιών από εδώ: (Τα Νέα: Ερωδιός της τροπικής Αφρικής εθεάθη στο Μεσολόγγι)
 

Elsa

¥
Στο Μεσολόγγι τον ξεχώρισαν γιατί τον είδαν να κάνει αυτό:


(είναι στα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλά δεν μου πάει να το κόψω, ένα γέλιο το χρειαζόμαστε όλοι! :D )
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τώρα θα έρθει η Αόρατη να παραπονεθεί ότι δεν την διαβάζουμε (#11). :)
Έχει πλάκα, πάντως ο Αφρικανός.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ πάντως (για να δείτε τι παθαίνει ο άνθρωπος με τα φόρουμ) πήρα από το κοντινό βιντεάδικο έξι βιντεάκια τού Walk on the Wild Side.
 
Χε χε, είναι ωραίο να υπάρχουν και άλλοι αφηρημένοι εδώ. :)
Άλλωστε δεν έβαλα τη λέξη Ορνιθολογική στο ποστ μου. :)
 
Top