Kseniya Simonova: ζωγραφική στην άμμο (sand animation)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα

Δεν ξέρω πώς ακριβώς λέγεται αυτή η τέχνη· αμμοκινογλυπτική, ίσως; Πάντως είναι ένα από τα καλύτερα δείγματά της που έχω δει.

Αντιγράφω από το www.foreignpress-gr.com:

Τον περασμένο Μάιο, σε ένα συνηθισμένο ριάλιτυ αναζήτησης ταλέντων στο Κίεβο εμφανίσθηκε μια 24χρονη ντροπαλή και όμορφη Ουκρανή. Και τότε όλα άλλαξαν. Περίπου 13.000.000 άνθρωποι είδαν την Kseniya Simonova σε μια εξαιρετική επίδειξη της τέχνης της άμμου. Και φυσικά έκλαψαν. Δεν ήταν μόνο τεχνική αλλά πραγματικό συναίσθημα που πηγάζει από το έργο της. Με τη βοήθεια της άμμου, τα πορτραίτα της Simonova δείχνουν τις ηρωικές ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας. Η 24χρονη κέρδισε, φυσικά, το πρώτο βραβείο του παιχνιδιού (80.000 λίρες) και επέστρεψε στην κανονική της ζωή στην Κριμαία.

Ξένια Σιμόνοβα
 
Last edited:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σύμφωνα με κάποια από τα σχόλια στο YouTube, λέει «είσαι πάντα κοντά μου» ή κάπως έτσι. Το έβαλα στις μικρογραφίες, όποιος ξέρει (ουκρανικά είναι ή ρώσικα) μας λέει.

Μερικά στοιχεία ακόμη (επίσης από τα σχόλια). Στο σημείο που φαίνεται το κοινό να δακρύζει, ακούγεται ένα τραγούδι που λέει ότι οι ψυχές των νεκρών γίνονται λευκά πουλιά και γυρίζουν πίσω στα σπίτια τους. Η φωνή του εκφωνητή που διαβάζει το ανακοινωθέν του Μολότοφ για την κήρυξη του πολέμου είναι κομμάτι της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης όπως η φωνή του δικού μας εκφωνητή για τον πόλεμο του '40.

Ο διαγωνισμός ήταν πρίν από τρεις περίπου μήνες και η Ξένια είναι μόλις 23 χρονών.
 

Attachments

  • finish.jpg
    finish.jpg
    38.8 KB · Views: 262

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μπορούμε να μάθουμε ποιο είναι αυτό το τραγούδι; Είναι πολύ συγκινητικό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μερικά στοιχεία ακόμη:
Άρθρο στην αγγλική βίκι εδώ. Έχει και στα τούρκικα άρθρο, από όπου κατάλαβα ότι έχει γεννηθεί στην Ευπατόρ(;ε)ια της Κριμαίας.
Βρήκα στο YouTube και αυτό το σχόλιο για τη μουσική, αλλά εδώ χρειάζονται πια οι ειδικοί:
Songs: Jeaux D'Eau from Cirque Du Soleil's O, and Apocalyptica's (a Swedish band) rendition of a Metallica song (Master of Puppets aka Nothing Else Matters) called Harmagedon.
 

daeman

Administrator
Staff member
Μπράβο, Δρ7χ!
Μου είχαν στείλει σχετικά πρόσφατα ένα τέτοιο βιντεάκι:
αλλά αυτό που μας έβαλες με έστειλε!
Περισσότερα εδώ: http://www.youtube.com/results?search_query=sand+art+video&search_type=&aq=3&oq=sand+art

Όσο για τη μουσική, βρήκα στα γρήγορα το δεύτερο κομμάτι:
από τους Apocalyptica, ένα φινλανδικό metal band που, όπως λέει και στη Wikipedia, ξεκίνησαν με την ιδέα να παίξουν τραγούδια των Metallica:
Apocalyptica was formed in 1993 when four cellists, Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Max Lilja, and Antero Manninen gathered to play Metallica covers at Sibelius Academy.
Μου είχαν χαρίσει το πρώτο τους δισκάκι, Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos, αλλά επειδή απεχθάνομαι τους Metallica, κάπου το είχα καταχωνιάσει.
Όσο για το πρώτο, να πιω πρώτα και τον δεύτερο καφέ...
 
Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Καλά, το Nothing Else Matters ήταν το μοναδικό που αναγνώρισα και ήξερα και τον τίτλο (υπεραγαπημένο τραγούδι, είτε από τους Metallica είτε σε οποιαδήποτε άλλη εκτέλεση). Δεν αναγνώρισα το πρώτο, παρότι έχω όλους τους δίσκους του Cirque du Soleil (πρώτο πράγμα για easy listening και, φυσικά, το Love των Beatles είναι κορυφαίο).

Αναγνώρισα επίσης και το παρακάτω (αρχίζει στο 2:26), που είναι πασίγνωστο ρωσικό τραγούδι, αλλά δυσκολεύτηκα να εντοπίσω τον τίτλο:
Тёмная ночь / Tyomnaja Notch (Σκοτεινή νύχτα)
Σύμφωνα με την Wikipedia για τον τραγουδιστή στην παρακάτω εκτέλεση:

When the war began, Bernes became among the first singers to perform for the Soviet troops. In 1943, he starred in the motion picture The Two Soldiers. He played a young soldier from Odessa named Arkady Dzubin. In that film, Bernes demonstrated typically Jewish wit and humor, such humor that was characteristic of Jews from Odessa. In that film, he sang two masterpiece songs: The Dark Night and Song About Odessa. The second song is humorous account of Kostya the sailor man from Odessa who ironically spoke to his fiancee Sonya the fishergirl. The first song, The Dark Night was a serious ballad about a wife with a baby child waiting for the soldier, who was in the midst of a deadly fight. The song was sung by Bernes from the point of view of that soldier, who addressed his wife at home and assured her that he will live through all the deadly battles as long as she waits for him. The Dark Night is the most recognizable Soviet song from World War II.

Тёмная ночь / Tyomnaja Notch / Dark Night
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αναγνώρισα επίσης και το παρακάτω (αρχίζει στο 2:26), που είναι πασίγνωστο ρωσικό τραγούδι, αλλά δυσκολεύτηκα να εντοπίσω τον τίτλο:
Тёмная ночь / Tyomnaja Notch (Σκοτεινή νύχτα)
Εμένα μ' ενδιαφέρει το τραγούδι που ξεκινάει στο 5:08. Δεν είναι το ίδιο, σωστά; Μου φαίνεται πασίγνωστο και νομίζω ότι το έχει τραγουδήσει και η Ζορμπαλά. Ποιο είναι;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Aκριβώς! Το λέει και η Χάρις Αλεξίου, απ' ό,τι φαίνεται:

Διαβάζω το εξής σχόλιο:
Η μουσική αυτού του τραγουδιού δεν είναι λαϊκή. Ο συνθέτης είναι Εβραίος/Ρώσος Ya. Frenkel (Я. Френкель) από το Κίεβο (Ουκρανία). Τους στίχους εγραψε Άβαρος ποιητής Ρ .Γκαμζάτοφ (Р.Гамзатов). Μεταφρασμένο στα ρωσικά το τραγούδι έγινε παρα πολυ γνωστό στην πρώην USSR.

Αλλά από τις τρεις ερμηνείες προτιμώ αυτή του Ρώσου και θα ήθελα να την βρω.
 

nickel

Administrator
Staff member
Άψογα. Ορίστε το και με τον Mark Bernes.



Καλά, αφού δεν το ανέφερε κανείς άλλος (όπως ήλπιζα), ας το πει τότε ο Zazulus pedanticus: Μάλλον ανιμέισον ή έστω ζωγραφική στην άμμο είναι, κι όχι γλυπτική.
Αμ κι εγώ περίμενα ν' αλλάξεις τον τίτλο. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για την ορολογία, μπορεί και να επέμενα στην αμμογλυπτική ή γλυπτική στην άμμο. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία ο όγκος (ή το ύψος) του γλυπτού, αρκεί να σκεφτούμε την ξυλογλυπτική π.χ. ούτε το εφήμερο (γλυπτική σε πάγο). Τώρα το πώς μπορούμε να το συνδέσουμε και με την κίνηση είναι άλλη ιστορία...
 
Top