metafrasi banner

aviary

Alexandra

Super Moderator
Staff member

An aviary is a large enclosure for confining birds. Unlike cages, aviaries allow birds a larger living space where they can fly; hence, aviaries are also sometimes known as flight cages. Aviaries often contain plants and shrubbery to simulate a natural environment.

Συμφωνείτε μαζί μου ότι δεν μπορεί να αποδοθεί πτηνοτροφείο; Βέβαια, το βλέπουμε στο answers.com, μεγάλο κλουβί πουλιών, πτηνοτροφείο , η Magenta, όμως, διαφωνεί, έχει μόνο μεγάλο κλουβί πουλιών (σε ζωολογικό κήπο κτλ.)

Και σύμφωνα με το ΛΚΝ:
πτηνοτροφείο : χώρος εφοδιασμένος με εγκαταστάσεις ειδικές για τη συστηματική εκτροφή πτηνών· ορνιθοτροφείο: Kοτόπουλα / αυγά πτηνοτροφείου. [λόγ. πτηνοτρόφ(ος) -είον]
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα
Ίσως είναι νωρίς στο ψάξιμο και αυτό δεν ήταν στα -άρια που είδαμε εδώ, αλλά ίσως (με εκείνη τη λογική) να το πούμε αβιάριο;
 
Καλημέρα!
Αυτά απ' όσο ξέρω τα λένε κλούβες (είχαμε κι εμείς μία με καναρίνια στο παλιό το σπίτι, αλλά όχι τόσο ωραία όσο αυτή της φωτογραφίας). Στο google βρίσκω και "κλούβες πτήσης" αλλά μάλλον είναι μετάφραση του αγγλικού.
 
Last edited by a moderator:
"Κλωβό" το άκουσα, και μάλιστα πολύ πρόσφατα. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι, που είχαμε πάει με τα παιδιά σε μια μονή, στην αυλή της οποίας υπήρχαν διάφορα ζώα σε περιφραγμένους χώρους, και πανέμορφα, πολύχρωμα πουλιά σε ειδικά διαμορφωμένα μεγάλα κλουβιά, που οι μοναχοί αποκαλούσαν "κλωβούς".
 

nickel

Administrator
Staff member


Με κάποια aviaries σαν το παραπάνω από τον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για κλουβιά και κλούβες. Ίσως όχι τόσο γιατί θα μας περιορίσει ο ορισμός του λεξικού, αλλά ο ορισμός που έχουμε στο μυαλό μας. Το ίδιο και το πτηνοτροφείο.

Το αβιάριο είναι καλό, αλλά με αυτά θέλω πάντα να δω ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα στο χορό του Ζαλόγγου.

Ο ορνιθώνας έχει το ίδιο πρόβλημα με το πτηνοτροφείο και *πουλεώνας δεν υπάρχει.

Το πάρκο πτηνών μεταφράζει το bird park και το παρατηρητήριο πουλιών το bird observatory.

Μια λέξη που δεν έχει χρωματιστεί ακόμα (συνώνυμη του πτηνοτροφείου και περιγράφει κτίριο) είναι το πτηνοστάσιο.

Αυτά για τώρα. Εξαντλήθηκα.
 

Attachments

  • 300px-_London_Zoo_Avery.JPG
    300px-_London_Zoo_Avery.JPG
    23.7 KB · Views: 1,964

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να συνεισφέρω επίσης, για την περίπτωση που δεν θα μείνουμε στις διάφορες παραλλαγές των κλουβιών/κλουβών/κλωβών, ότι τα συγκεκριμένα λέγονται στα γαλλικά (και από εκεί, και στα γερμανικά) Voliere.

Εδώ η *βολιέρα στα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη. Πραγματικά μεγάλο κλουβί (προσέξτε τον άνθρωπο κάτω δεξιά).
 
Top