metafrasi banner

dietary indiscretion = ακριτοφαγία, αλλοτριοφαγία

Σπάω το κεφάλι μου από το πρωί σήμερα να βρω μια καλή απόδοση, αλλά τζίφος.
Είναι η έλλειψη διατροφικής επιλεκτικότητας στα ζώα, κυρίως στους σκύλους. Κοινώς, τρώνε ό,τι τους γυαλίσει, ό,τι μυρίζει ωραία και τα λοιπά.

Dietary Indiscretion (Garbage Gut) in Dogs
Dietary indiscretion describes gastrointestinal upset that occurs when a dog ingests something that its body cannot tolerate. Consumption of table scraps, garbage, or spoiled food may results in symptoms of diarrhea, vomiting, lack of appetite, and weakness in dogs. The syndrome is similar to food poisoning in humans.

Γενικότερες (και πιο λίγες) πληροφορίες εδώ.

Έχει κανένας καμια ιδέα αυγουστιάτικα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις τις μεταφράσεις για το pica (αλλοτριοφαγία, κίσσα, κισσισμός).

Αν θέλουμε ακριβές μετάφρασμα για το dietary indiscretion, θα φτιάξουμε όρο. Όπως έχουμε ακριτοέπεια και ακριτομυθία, θα φτιάξουμε και ακριτοφαγία (παρέα με την αμετροφαγία, την αδηφαγία κ.λπ.).
 
Η αλλοτριοφαγία είναι η νούμερο ένα επιλογή μου αν δεν βρω καλύτερη απόδοση, πιο κοντινή στο πρωτότυπο. Υπάρχουν και διάφορες αναφορές ειδικά για τους σκύλους (βλ. εδώ κι εδώ)
Μακάρι να μπορούσα να βάλω «ακριτοφαγία». Το λάτρεψα με το που το είδα!
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αν το ζητούμενο είναι να τονιστεί η αποκλίνουσα συμπεριφορά, τότε σίγουρα αλλοτριοφαγία: http://www.gavmagazine.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=27, http://www.ailouros.gr/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82%CE%86%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82%CE%A6%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CF%82/%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1/tabid/224/Default.aspx. Απ' ό,τι βλέπω στο αρχικό ποστ, αυτό ακριβώς είναι το νόημα που αποδίδεται στο συγκεκριμένο κείμενο.

Αλλά επειδή μπορεί κάποια στιγμή ή σε κάποια άλλη περίπτωση να επιζητείται να περιγραφεί η διατροφή αδιακρίτως με ό,τι τρώγεται (όχι με ό,τι δεν τρώγεται) χωρίς ιδιαίτερες προτιμήσεις, τότε η ακριτοφαγία είναι εξαίρετος όρος. Η παμφαγία πάλι νομίζω πως έχει πολύ συγκεκριμένο σημασιακό περιεχόμενο: περιγράφει τον ζωικό οργανισμό που τρέφεται και με ζωικής και με φυτικής προέλευσης τροφές.
 
Μ' αρέσει κι εμένα το ακριτοφαγία, αν και εκ πρώτης όψεως και χωρίς να έχω διαβάσει την εξήγηση του Νίκελ, ενστικτωδώς σκέφτηκα ακριδοφαγία ή κάποιο νέο species που λέγεται ακρίτα. :D
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα με κάνεις να βάλω στις λεξιπλασίες τη δεύτερη σημασία:
ακριτομυθίες = το έπος του Διγενή Ακρίτα :)

(Θα το [ξανα]πώ και ας μαλλιάσει η γλώσσα μου: συνοροφύλακας. Και θα με παραπέμψετε στους 50.000 *συνοριοφύλακες του Γκουγκλ και στον Χαραλαμπάκη.)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
(Θα το [ξανα]πώ και ας μαλλιάσει η γλώσσα μου: συνοροφύλακας. Και θα με παραπέμψετε στους 50.000 *συνοριοφύλακες του Γκουγκλ και στον Χαραλαμπάκη.)

Αν γκούγκλιζα όμως για «συνοροφύλακες + ακρίτες» δεν θα μπορούσα να τεκμηριώσω την εναλλακτική (παρ)ερμηνεία ης ακριτοφαγίας... :)
 
Top