metafrasi banner

minuteman = (στην Αμερικάνικη Επανάσταση) πολιτοφύλακας (μονάδων ταχείας ανάπτυξης) | πύραυλος Μινιούτμαν | εθελοντής συνοροφύλακας

Alexandra

Super Moderator
Staff member
An armed man pledged to be ready to fight on a minute's notice just before and during the Revolutionary War in the United States.

Στο κείμενό μου δεν είναι ακριβώς αυτό. Είναι vigilante, εθελοντές συνοριοφύλακες, που προσπαθούν να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
 
Εγώ αυτομάτως σκέφτηκα ότι θα έκανα κάποιο συνδυασμό με το επίθετο "ετοιμοπόλεμος".
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ναι, όντως, αλλά κι εκείνοι πολίτες είναι. Σκέφτηκα ότι εδώ έχουμε νέα σημασία σε υφιστάμενη λέξη, γι' αυτό έριξα την ιδέα. Κάποιο από τα εθνοφρουρός κι εθνοφύλακας μέσα σε εισαγωγικά, ενδεχομένως — αλλά, αν είναι να προκληθεί σύγχυση, ναι έχεις δίκιο, ας τ' αφήσουμε καλύτερα.
 
Κι εγώ νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάτι που να δείχνει ότι τα συγκεκριμένα άτομα είναι τσακάλια "αμέσου δράσεως και αποτελεσματικότητας".
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η βίκι ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για militia (που δεν νομίζω να τη λέμε κάπως αλλιώς από πολιτοφυλακή). Ίσως επειδή στην αμερικάνικη παράδοση υπάρχει κάτι ηρωικό στο να είσαι minuteman αποκαλούνται έτσι και οι βιτζιλάντηδες που κρατάνε γερά τα σύνορα να μην μπουν οι πεινασμένοι.
 
Μερικά στοιχεία για να μας βρίσκονται:

"The Minuteman Project is an activist organization started in April 2005[1] by a group of private individuals in the United States to monitor the United States–Mexico border's flow of illegal immigrants. Co-founded by Jim Gilchrist, the name derives from the Minutemen, militiamen who fought in the American Revolution. The Minuteman Project describes itself as "a citizens' Neighborhood Watch on our border", and has attracted media attention to illegal immigration."

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Minuteman_Project_Inc.

The Minuteman Civil Defense Corps is a volunteer group headed by Chris Simcox and dedicated to preventing illegal crossings of the United States border. Arguing that the government is insufficiently concerned with securing the U.S. border,[1] they have organized several state chapters, with the intention of providing law enforcement agencies with evidence of immigration law violations.
http://en.wikipedia.org/wiki/Minuteman_Civil_Defense_Corps

Και οι προσωπικές τους ιστοσελίδες κι εδώ.

Άρα, έχεις δίκιο όταν λες ότι το minuteman είναι επειδή έχει σχετιστεί με τον ηρωισμό κατά τον αμερικάνικο εμφύλιο και συμφωνώ με την πολιτοφυλακή. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η βίκι και στο National Guard λέει ότι πάλι για militia πρόκειται. :)
Δίκιο έχεις και ο ρούμπος ολόδικός σου. Απλώς επειδή θυμόμουν ότι ο GW Θάμνος υπηρέτησε στην αεροπορία της εθνοφρουράς του Τέχας Τέξας μου φάνηκε περίεργο να υπάρχει πολιτοφυλακή με F-16, αλλά και πάλι, γιατί όχι; (ρητορική ερώτηση, δεν χρειάζεται απάντηση) :) :)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Να προσθέσω ότι κι εγώ προτιμώ εδώ το πολιτοφύλακας, αλλά έριξα στο τραπέζι και το εθνοφρουρός / εθνοφύλακας επειδή δεν είδα να απαντά η Αλεξάνδρα ότι είναι εντάξει με την αρχική πρόταση (το πολιτοφύλακας). Και στην πορεία προβληματιστήκαμε για την ακρίβεια και την αντιστοίχιση όρων και μεταφρασμάτων (παρεμπ, τα δικά μου λεξικά δίνουν και τα τρία στο militiaman). Δεν κάνει κακό η κουβέντα, κάνει (επίσης ρητορική ερώτηση); :) :) :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ βολεύομαι με το φλύαρο «εθελοντές συνοροφύλακες» άπαξ. Και στις επαναλήψεις «συνοροφύλακες». Αλλά πρέπει και κάποιος να μου εξηγήσει γιατί λέγονται συνοριοφύλακες (με γιώτα).
 

nickel

Administrator
Staff member
Μια και λύσαμε το πρόβλημα με το κογιότ, να προσθέσω ότι, μετά και από συνεννόηση με τον Dr Moshe, στον τίτλο θα μπει μόνο ο τύπος συνοροφύλακας και προτείνω, όπου βλέπετε *συνοριοφύλακας, να μπαίνετε μέσα και να γίνεστε από δυο χωριά (οπότε θα φωνάζουν το χωριοφύλακα).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θεϊκό! Ψάχνω να βρω την απόδοση του minutemen αλλά με την αυθεντική έννοια, δηλαδή πώς -και αν- λέμε στα ελληνικά τους Αμερικάνους εθνοφρουρούς που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση κατά των Άγγλων, έχω εξαντλήσει το διαδίκτυο, λέω ας ψάξω στη Λέξι αλλά δε θα το 'χει, και βρίσκω αυτό το νήμα :D

Για πείτε λοιπόν, έχετε μήπως υπόψη καμιά παγιωμένη απόδοση; Και με την ευκαιρία να σας πω και για μια από τις ωραίες παραγωγές του History Channel, το Sons of Liberty, αν έχετε απορίες για την αμερικάνικη επανάσταση και βαριέστε να διαβάζετε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Νομίζω ότι για την αμερικανική επανάσταση είναι παγιωμένη η απόδοση πολιτοφυλακή/πολιτοφύλακες (π.χ. πολιτοφυλακή της Μασσαχουσέτης), ενώ ο όρος μινιούτμαν είναι καπαρωμένος από τους ομώνυμους πυραύλους.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δίκιο έχεις, το γκούγκλισα μαζί με «Αμερικάνικη επανάσταση» και έχει πολλά ευρήματα. Ευχαριστώ!
 
Top