metafrasi banner

facilitation payment = γρηγορόσημο

Λέει το κείμενό μου:

Facilitation payments are small cash payments intended to secure or expedite a routine governmental action or performance by a public official which the payer is legally entitled to.

Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι το "γρηγορόσημο". Αλλά χρειάζομαι μια πιο κομψή απόδοση. Έχουμε;

Έντιτ: Μη μου πείτε "δωροδοκία" γιατί έχω αντίστοιχη παράγραφο και για το bribery/bribe.
 

nickel

Administrator
Staff member
Βρίσκω ότι ο καθωσπρέπει όρος είναι «ανεπίσημες πληρωμές» (για την τακτοποίηση της υπόθεσής σας).

Αλλά δεν μπορώ να μην αντιγράψω αυτό το παλιό από την Κυριακάτικη Ε:

Η χώρα του λουφέ και της μίζας

Των Δ. ΚΑΔΔΑ, Ν. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Μπούκωμα», και «λουφές», «κωλόκουρο», και «τραμπούκο».

Λέξεις αδόκιμες, πλέον, αλλά αποκαλυπτικές, γιατί πιστοποιούν τη «διαχρονικότητα» της διαφθοράς στην ελληνική καθημερινότητα. Στη νέα ελληνική: «γρηγορόσημο», «φακελάκι», «μίζα», «λάδωμα»...

Εκφέρονται λόγια και αυστηρά: «δεκαστής» (εξ ου ο αδέκαστος) ή «μίσθαρνος». «Αργυρώνητος» ή «εξωνημένος». Ή, πιο χαριτωμένα, ιδίως ως ουσιαστικό: «δωράκι», «ρεγάλο», «μποναμάς», «φίλεμα» ή «κάτι τις»...

Αλλάζει η προέλευση (ο λουφές, το μπαξίσι, το ρουσφέτι έχουν τούρκικη ρίζα, η «μίζα» γαλλική, όπως οι φρεγάτες της Thales). Αλλάζει, επίσης, το αντάλλαγμα: Το λάδωμα παραπέμπει στους τενεκέδες με λάδι. Το «τραμπούκο» ήταν είδος πούρου, στα ισπανικά, το οποίο συνήθιζαν να προσφέρουν οι έλληνες πολιτικοί ως αντάλλαγμα για την εξαγορά μιας ψήφου.

Καμιά πρόοδος

«Εξαγορά»; Εδώ ισχύει το αντίθετο: Η λέξη ξεπλύθηκε στο πλυντήριο του χρόνου και από «δωροδοκία» σημαίνει συνήθως αγορά μετοχών.

Εκσυγχρονισμός μήπως;

*Εκτός από τις λέξεις, υπάρχουν και οι εκθέσεις, διεθνείς ή γηγενείς, να επιβεβαιώνουν πως ούτε ένα μικρό σημάδι προόδου δεν έχει να επιδείξει η κυβέρνηση στον αγώνα που κήρυξε. Αντιθέτως, η κατάσταση χειροτερεύει:

-Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί από την ομιλία του στη ΔΕΘ το 2003 ότι θα χτυπήσει τη διαφθορά στο Δημόσιο εξοικονομώντας 10 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της σπατάλης. Το ποσό αυτό προέκυπτε από μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την οποία επεκαλείτο τότε και επανέφερε στην τελευταία του ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

-Τρία χρόνια μετά, το κόστος της διαφθοράς έχει «αβγατίσει» στα 15 δισ. ευρώ. Και τούτο διότι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, η Ελλάδα πλέον όχι μόνο χειροτερεύει τη θέση της, αλλά την ξεπερνούν ακόμη και τριτοκοσμικές χώρες.

*Η αρχική μελέτη της ΕΚΤ (είχε δημοσιευθεί στην «Οικονομία» στις 13 Ιουλίου του 2003) έλεγε ότι, αν υπήρχε «χρηστή» διαχείριση, το έργο του κράτους θα χρειαζόταν κατά 24% χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. Θα μπορούσε με τα κονδύλια αυτά, πρώτη φορά στην ιστορία του, το κράτος να στηρίξει κρίσιμες πολιτικές, όπως της παιδείας και της υγείας.

-Φέτος, στο δεύτερο σκέλος της ίδιας μελέτης, φαίνεται ότι το πρόβλημα διατηρείται σε όλη του την έκταση, αλλά τελικά είναι πολύ πιο οξύ από ό,τι φαινόταν το 2003 και ανέρχεται πλέον στα 15 δισ. ευρώ.

*Η Ελλάδα, στη διεθνή κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας με βάση τον δείκτη διαφθοράς, λαμβάνει σταθερά από το 2003 μόνο 4,3 βαθμούς με άριστα το 10. Βρίσκεται έτσι πίσω από κράτη όπως η Λιθουανία, η Τυνησία και η Ουρουγουάη. Τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται ο πιο διεφθαρμένος «κρίκος» του ελληνικού Δημοσίου και έπεται το δικαστικό σώμα και το φοροεισπρακτικό σύστημα.

-Πάνω από το 70% των πολιτών πιστεύει ότι η διαφθορά αυτή επηρεάζει τις πολιτικές αποφάσεις και ένας στους 3 πολίτες αναγκάστηκε να πληρώσει «χαράτσι» μέσα στον τελευταίο χρόνο.

-Επίσης, το 45% των πολιτών εκτιμά ότι η διαφθορά αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία τριετία και ότι η επιδείνωση αυτή επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την πολιτική αλλά και την οικονομική ζωή του τόπου.

*Στην πρόσφατη έκθεση του, ο γενικός επιθεωρητής Διοίκησης κάνει λόγο για «πειθαρχική ατιμωρησία των υπαλλήλων, που έχει δημιουργήσει στους παρανομούντες αίσθημα ασυδοσίας». Ισως γιατί τα λεφτά είναι πολλά.

*Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ετήσιος τζίρος από τα φακελάκια ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή τα δύο τρίτα των αμοιβών του προσωπικού του ΕΣΥ...

*Πιο εξοργιστικό από την ίδια τη διαφθορά είναι η υποκρισία γύρω από αυτήν, ιδίως όταν προέρχεται από δημόσια πρόσωπα. Οπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος, που δήλωνε ανοιχτά στην «Ελευθεροτυπία» (28.9.2005) πως δεν έχει δει ποτέ του γρηγορόσημο.

Ή ένας διάσημος καθηγητής ιατρικής που δίνει συνεντεύξεις στις εφημερίδες για την πάταξη του... φακελακίου, ενώ όλοι οι ασθενείς του τον αποκαλούν «φακελάκια».

Η ταρίφα

Η διαφθορά είναι υψηλή και χαμηλή, αφορά τις ελίτ (υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ) αλλά και τους μη προνομιούχους (μετανάστες που ξηλώνονται για μια άδεια παραμονής). Πληρώνεται αδρά (6.000 το φακελάκι για μια επέμβαση καρδιάς) ή φτηνά (15 ευρώ το «κωλόκουρο» στα τελωνεία). Τις περισσότερες φορές δεν επιστρατεύεται για να καλύψει την παρανομία αλλά για να επισπεύσει τις νόμιμες διαδικασίες, το «γρηγορόσημο».

ΥΓ.: Ο τιμοκατάλογος που δημοσιεύουμε είναι ενδεικτικός αλλά όχι αυθαίρετος. Σε πολλές περιπτώσεις συμπιέσαμε τις τιμές προς τα κάτω ώστε να μην παίρνουν τα μυαλά των δωροληπτών αέρα... Πηγές μας εκτός από «εκείνους που ξέρουν» είναι η έρευνα του 2005 της VPRC σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια αλλά και δημοσιεύματα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/09/2006


Προσθέτω και παραπομπή στο γρηγορόσημο του slang.gr.
 
Last edited:
Top