Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: ταμπλ ντοτ = table d'hôte

  1. #1
    Administrator nickel's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    38.113583, 23.862870
    Posts
    45,489
    Gender
    Male

    ταμπλ ντοτ = table d'hôte

    Το προκαθορισμένο μενού (η υποχρεωτική κατανάλωση συγκεκριμένων πιάτων προς συγκεκριμένη τιμή που επιβάλλεται συνήθως στα εστιατόρια τις ημέρες των γιορτών για να βγάλουν οι μαγαζάτορες τα σπασμένα άλλων ημερών, όταν δεν αναβάλλονται οι γιορτές), το γνωστό σαν ταμπλ ντοτταμπλ ντ' οτ) μας ήρθε από τη Γαλλία και σαν συνήθεια και σαν λέξη. Στα χάνια του μεσαίωνα, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα εστιατόρια με μενού «α λα καρτ», οι πελάτες κάθονταν όλοι μαζί σ' ένα τραπέζι (table de l'hoste, όπως λεγόταν τότε, το «τραπέζι του οικοδεσπότη») και μοιράζονταν όλοι ένα κοινό μενού — και έτρωγε περισσότερο ο πιο γρήγορος (αν σας θυμίζει κάτι).

    Υπάρχει και ο λανθασμένος τύπος «νταμπλ ντοτ»... (όπως επισήμαινα πριν τρία χρόνια):



    και τώρα πλέον και άλλες ενδιαφέρουσες ετυμολογήσεις.

    Παραθέτω ενδιαφέρουσα περιγραφή των συνθηκών της εποχής από εδώ:
    http://www.arts.cornell.edu/econ/kiefer/Restaurant.PDF
    Revolutionary Paris is often cited as the birthplace of the modern-day restaurant, but restaurants existed long before the French Revolution in other locations when economics and social mores made them feasible. […]
    The restaurant as it is known today had its origin in the taverns, inns, traiteurs (cookshops), and boarding houses of an earlier day. Those establishments offered food service (along with alcoholic beverages or lodging) well before the appearance of the modern restaurant, with its cook-to-order menu. Those primitive restaurants existed in Paris and in other commercial cities in Europe (and elsewhere) well before the eighteenth century.
    Paris was the dominant commercial and cultural center at the time of the emergence of the restaurant in Europe. Taverns made money principally from alcohol sales; inns and boarding houses from renting rooms, as well as serving food. These institutions served a table d’hôte at fixed hours and a set price. Often the diners were a regular crowd who knew how to sit near the table’s center. Meals could be intimidating to strangers, who sat at the common table with the regulars. A quick hand was essential, as table service was “family style,” and portioning was competitive. There was no possibility of choice in ordering— indeed, no ordering at all.
    One ate what one could get from the common serving. Payment was for a place at the table, rather than for dishes ordered or eaten. Regulars would sometimes be allowed to run a tab and pay from time to time. Strangers would be quoted prices on the spot, inviting bargaining and leading travelers to complain (reasonably) that they were being exploited. Visitors reported uniformly low quality, either because of lack of variety, poorly stored food, or improper cooking. Unpredictable table companions were another cause for concern. Dining times varied from establishment to establishment, meaning that travelers would occasionally have to try several places to find a meal.
    Taverns—unlike roadhouses—had a long tradition of charging for items ordered—and providing drinks to order. That concept was a necessary precursor to the modern-day restaurant. With economic growth, the forces were in place to extend this concept to dining. Pressures leading to the creation of the restaurant— with its individual tables, individual orders, flexible dining times convenient to the patrons, and payment by item ordered—came from both those who demanded food away from home and from its suppliers. From the diner’s point of view, the restaurant format offered a kind of privacy. The diner could eat alone or with companions of his or her choosing. The table d’hôte format is more social, but the mix of companions facing a stranger coming to an inn or cookshop wasn’t always ideal for outsiders. More important, the diner in a restaurant could order, eat, drink, and pay for only and exactly what she wished. In contrast, in the table d’hôte format one ate what one could grab of what was served. Finally, the restaurant patron could eat at the time of his convenience, rather than when the host chose to serve the meal. Of course, the diner had to be willing to pay for that privacy, convenience, and choice.
    Μένω ΕυρώπηΣύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά. (Λ. Κύρκος)Θα περάσει κι αυτό
    ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. Staying hungry, staying foolish. Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι.

  2. #2
    Senior Member Ambrose's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Athens
    Posts
    4,557
    Gender
    Male
    Quote Originally Posted by nickel View Post
    Υπάρχει και ο λανθασμένος τύπος «νταμπλ ντοτ»... :
    Αυτό συμβαίνει συχνά με αυτούς τους ήχους της Αγγλικής (χοντραίνουν στη γλώσσα του Έλληνα που δεν είναι συνηθισμένο τ' αυτί του σ' αυτούς τους ήχους). Ίσως να πρέπει ν' αρχίσουμε να το δεχόμαστε.
    Spiritus ubi vult spirat

  3. #3
    Super Moderator Alexandra's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    16,917
    Gender
    Female
    Quote Originally Posted by Ambrose View Post
    Ίσως να πρέπει ν' αρχίσουμε να το δεχόμαστε.
    Ίσως θα μπορούσα να δεχτώ τη λανθασμένη προφορά, όχι όμως και ετυμολογικές εξηγήσεις από ημιμαθή άτομα που, λόγω της προβολής τους στην τηλεόραση, παίζουν και το ρόλο του δάσκαλου για κάποιους τηλεθεατές.
    Μένω Ευρώπη
    Keys of change

  4. #4
    Senior Member Ambrose's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Athens
    Posts
    4,557
    Gender
    Male
    Καλά αυτό δεν το συζητάμε...
    Spiritus ubi vult spirat

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Athens, Greece
    Posts
    5
    Gender
    Male
    καλησπέρα,
    προχθές το είδα σε σάιτ εφημερίδας ως double dot! Χε χε!

  6. #6
    Super Moderator Alexandra's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    16,917
    Gender
    Female
    Και τώρα μόλις στον Alpha, γραπτώς στην οθόνη και προφορικώς από το στόμα του κ. Σρόιτερ, *Νταμπλ Ντοτ.
    Μένω Ευρώπη
    Keys of change

  7. #7
    Senior Member Lexoplast's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    759
    Gender
    Male
    Εκτός από το αμαθές double dot, υπάρχει και το ημιμαθές table d'haute (νομίζοντας ότι προέρχεται από το haute cuisine).

  8. #8
    Senior Member daeman's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    anywhere I lay my head
    Posts
    22,303
    Gender
    Male
    Θεωρητικά, θεωρία και πράξη είναι το ίδιο πράγμα. Στην πράξη, όμως, διαφέρουν.
    When this you see, remember me and bear me in your mind, let all the world say what they may, speak of me as you find.

  9. #9
    Administrator nickel's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    38.113583, 23.862870
    Posts
    45,489
    Gender
    Male
    Εκπληκτικό το του Αστερίξ. Δεν μπορώ να μην πω ότι βασίζεται στον Χωριάτικο γάμο (Peasant wedding) του Μπρέγκελ (Bruegel).

    Μένω ΕυρώπηΣύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά. (Λ. Κύρκος)Θα περάσει κι αυτό
    ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. Staying hungry, staying foolish. Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι.

  10. #10
    Senior Member daeman's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    anywhere I lay my head
    Posts
    22,303
    Gender
    Male
    Ήθελα να το βάλω κι αυτό, αλλά ο περιορισμός των 8 εικόνων, βλέπεις. Και δεν θα παρέλειπα τη φατσούλα, βέβαια.
    Λεπτομέρειες στην πολύ καλή Web Gallery of Art, στην ενότητα Paintings of peasant life (1567-68).
    Θεωρητικά, θεωρία και πράξη είναι το ίδιο πράγμα. Στην πράξη, όμως, διαφέρουν.
    When this you see, remember me and bear me in your mind, let all the world say what they may, speak of me as you find.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •