metafrasi banner

belting, soulful, scatting voice

Alexandra

Super Moderator
Staff member
And then there's my kind of belting, strong, soulful, scatting thing...

Μιλάει η Alicia Keyes για το στυλ της φωνής της. Το scatting υποθέτω ότι αποδίδεται ως "τζαζίστικη". To belting; Κάτι σε "εκκωφαντική" μού φέρνει, αλλά δεν ξέρω αν ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός στη συγκεκριμένη τραγουδίστρια.

Belting (or vocal belting) refers to a specific technique of singing by which a singer uses a high-intensity sound to convey heightened emotional states. It is often referred to as 'yelling set to music.'

In vocal jazz, scat singing is vocal improvisation with random vocables and syllables or without words at all. Scat singing gives singers the ability to sing improvised melodies and rhythms, to create the equivalent of an instrumental solo using their voice.
 
Το scatting είναι κάτι σαν το κεκέδισμα. Ντι-ντου-ντι-ντου-ντι-ρα-ντα-ντου, ντι-ντι-ντι-ντι... Η επανάληψη του ίδιου ήχου. Εγώ θα το έλεγα σκάτινγκ.
 
Last edited:

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ambrose, επειδή πρόκειται για υπότιτλο, και μάλιστα όχι για ντοκιμαντέρ με εξειδικευμένο περιεχόμενο, θα προτιμούσα κάποιον όρο που να είναι γνωστός στην πλειονότητα των θεατών που μάλλον δεν έχουν ακούσει ποτέ τον όρο σκάτινγκ.
 
Εδώ, μπορείτε να ακούσετε το λεγόμενο scatting από τον Scat-man (όχι δεν μου αρέσει αυτή η μουσική).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μιλάω συγκεκριμένα για το στυλ της Αλίσια Κις, όμως.
 
Κι εδώ, έχει πολλές αναλύσεις. Η Ελληνική απόδοση που προτείνεται δεν είναι όμως σωστή (νοηματικά).

Υ.Γ. Αλεξάνδρα, το scatting ή scat singing είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Με την Alicia Keys δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα οπότε δεν ξέρω αν εννοεί κάτι τέτοιο. Πολύ γνωστή για το scat singing της ήταν π.χ. η Ella Fitzgerald.
 
Λοιπόν, τώρα άκουσα κάποια βιντεάκια στο Youtube. Κάνει γενικώς ελαφρό scat singing, επαναλαμβάνει κάποιες συλλαβές. Όσο για το belting, είναι οι λεγόμενες τσιρίδες που κάνει σε σημεία που θέλει να τονίσει (ή λαρυγγισμοί).

Οπότε, εφόσον μιλάμε για υπότιτλο και σχετικά απλές και κατανοητές αποδόσεις, μια ιδέα είναι "ανεβάσματα" για το belting και (ρυθμικές) επαναλήψεις για το scatting.

Τώρα, αν σου χωράνε όλα αυτά στον υπότιτλο και πώς μπορείς να τα συμμαζέψεις... εσύ το ξέρεις. :)
 
Last edited:
Όταν λέει "soulful" τι ακριβώς εννοεί; Soul όπως ψυχή ή όπως το είδος μουσικής; Ααααν βρείτε χρόνο απαντήστε μου (δεν βοηθάω που δεν βοηθάω...). :eek:
 

nickel

Administrator
Staff member
Λακωνική, απλουστευτική (δηλ. υποτιτλιστική) προσέγγιση: δυνατή, αισθαντική, τζαζίστικη φωνή.

Το belting είναι από γαϊδουροφωνάρα μέχρι αυτό που λέει ο Αμβρόσιος.
Και για το scatting συμφωνώ με τις ρυθμικές επαναλήψεις (συνήθως ακατάληπτων λέξεων).

Αλλά ο υποτιτλισμός τέτοιων κειμένων είναι σαν να θέλεις να πεις με λίγα λόγια τις δεν-ξέρω-πόσες λέξεις των Εσκιμώων για το χιόνι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μέχρι στιγμής έτσι το είχα αποδώσει. Απλώς ήθελα μια άλλη λέξη για το belting, μια και βάζει μαζί και το strong.
 
Μια λέξη που δεν ακούω συχνά -αλλά μου αρέσει- είναι η λέξη ψυχωμένος, με την έννοια του soulful.
 
Top