metafrasi banner

trophic cascade

Εδώ

Το έχω βρει ως διαταραχή της τροφικής αλυσίδας αλλά και ως τροφική κλιμάκωση, ακόμα και ως τροφικός καταρράκτης! Ξέρετε κάτι παραπάνω; Ευχαριστώ!
 

daeman

Administrator
Staff member
...
τροφική κλιμάκωση (trophic cascade): Η αλυσίδα άμεσων εξαφανίσεων μετά την απώλεια ενός ή λίγων ειδών που παίζουν κρίσιμο ρόλο (π.χ. ως επικονιαστές) στη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Νησιωτική Βιογεωγραφία, Robert J. Whittaker, Jose Maria Fernandez-Palacios, μτφ. Βασιλική Βακάκη, επιστημονική επιμέλεια: Σπύρος Σφενδουράκης (με τη συνδρομή του Δρος Κ. Α. Τριάντη), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009.


5. Η βιώσιµη αλιεία διατηρεί τη βιοποικιλότητα που συνδέεται µε την αλιευτική δραστηριότητα. ∆εν προκαλεί ουσιαστικές αλλαγές στο οικοσύστηµα (όπως τροφική κλιµάκωση ή αλλαγές στην κατάσταση του οικοσυστήµατος), ούτε συνδέεται µε πρακτικές που µπορούν να τις προκαλέσουν.
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/report/2010/3/4493195.pdf


Εμπειρικές και θεωρητικές μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στην αφθονία των ανώτερων θηρευτών μπορεί να προκαλέσουν επιπτώσεις σε οικοσυστημική κλίμακα, όπως η τροφική κλιμάκωση (Sala et al., 1998, Pinnegar et al., 2000, Guidetti 2006).
http://hellanicus.lib.aegean.gr/bitstream/handle/11610/11651/file2.pdf?sequence=3


Κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου και της αναστροφής του, αυτό που αναφέρει η Wikipedia για τους λύκους στο Γιέλοουστοουν:


https://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχει ενδιαφέρον, αφού ο αγγλικός όρος δείχνει να κατεβαίνουμε τα σκαλιά από ένα επίπεδο στο χαμηλότερο, ενώ ο ελληνικός, αν δεν κάνω λάθος, διατηρεί τη σημασία της σταδιακής ανόδου σε κλίμακα και όχι της σταδιακής κατάρρευσης.
 
Top