metafrasi banner

Internet of Things (IoT), Internet of Everything (IoE)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το Internet of things το πρωτογνωρίσαμε στη Λεξιλογία εδώ, σε μια λίστα λέξεων που έχουν προστεθεί στο λεξικό της Οξφόρδης.

Τι είναι αυτό το διαδίκτυο των πραγμάτων, όπως το βρίσκουμε ήδη στα ελληνικά (το βρίσκουμε, βέβαια, και ως Internet των πραγμάτων/Πραγμάτων);

Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης:

A proposed development of the Internet in which everyday objects have network connectivity, allowing them to send and receive data:
if one thing can prevent the Internet of things from transforming the way we live and work, it will be a breakdown in security


Το Διαδίκτυο των πραγμάτων φέρνει επαναστατικές αλλαγές σύμφωνα με ένα άρθρο στην Καθημερινή (με τίτλο: Επαναστατικές αλλαγές φέρνει το Ιντερνετ των πραγμάτων. Το θέμα είναι τόσο φρέσκο και αμφιλεγόμενο ώστε ακόμη και το άρθρο στην αγγλική βικιπαίδεια να έχει πολλά θεματάκια (εδώ).

Σήμερα είδα για πρώτη φορά και τον όρο Internet of Everything (IoE). Για την wikipedia, οι όροι είναι ισοδύναμοι, όμως η Cisco θεωρεί ότι το ΙοΕ αναφέρεται σε κάτι ευρύτερο: "Cisco defines the Internet of Everything (IoE) as bringing together people, process, data, and things to make networked connections more relevant and valuable than ever before-turning information into actions that create new capabilities, richer experiences, and unprecedented economic opportunity for businesses, individuals, and countries." από εδώ.

Υποθέτω ότι θα το μεταφράσουμε λοιπόν ως Διαδίκτυο των πάντων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν το λένε καλύτερα πανδίκτυο να ξεμπερδεύουμε; Αφού καταλαβαίνουμε πού το πάνε. Σε λίγα χρόνια ο πράκτορας του NSA που θα παρακολουθεί τις (τ)ηλεσυνομιλίες μου θα πουλάει σε ιδιωτική εταιρεία (για ένα χαρτζιλίκι) ανάλυση για τα προϊόντα που θα με ενδιαφέρουν για να μου ρίχνουν στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα στη (δωρεάν με διαφημιστικά διαλείμματα) υπνοπαιδεία μου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τον συγγραφέα David Shore θα πρέπει να τον είχαν ταλαιπωρήσει ο Τζόις ή η Βιρτζίνια Γουλφ στα νιάτα του.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Just wait till they find a way to upload our brains and consciousness... :rolleyes:

"The point is, if we can store music on a compact disc, why can't we store a man's intelligence and personality on one?
So, I have the engineers figuring that one out now."
Cave Johnson, Portal 2


Τεσπά, μου φαίνεται ότι βρήκαν την τρέχουσα «λεωφόρο των πληροφοριών». Κι ακόμα ν' ανάψει το φανάρι σ' εκείνη.
 

Earion

Moderator
Staff member
...Η μνήμη λοιπόν. Μόνο που, όπως εξετάζει σήμερα η βιολογία, αν η επιστήμη καταφέρει να μεταφέρει τη μνήμη, αυτό θα σημάνει και τo τέλος του κόσμου».

Διότι, όπως σχολιάζει ο βιολόγος Γιάννης Αμπατζίδης-Μιχαηλίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής βιολογίας στο τμήμα Life Sciences του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης,
...αν η διατήρηση και μεταφορά της μνήμης ήταν εφικτή, λόγω της λαίμαργης ανθρώπινης φύσης, ο καθένας θα εκμεταλλευόταν το σύστημα για να διαιωνίσει την ύπαρξή του. Όταν θα γέρναγε, θα μεταβίβαζε τη συλλογικότητά του σε έναν επεξεργαστή και θα «κατέβαζε» (download) το «είναι» του στο σώμα του Μπραντ Πιτ, λόγου χάρη. Και το τρομακτικό είναι πως θα μπορούσε να το κάνει ατέρμονα. Δηλαδή, θα έπαυε να υπάρχει η έννοια της ζωής, καθώς η μνήμη-φάντασμα θα εξακολουθούσε να πηδάει από ξενιστή σε ξενιστή, ώσπου στο τέλος δεν θα υπήρχε η ανάγκη για αναπαραγωγή, έννοια βασικότατη στην εξελικτική βιολογία. Όχι μόνο γιατί χωρίς την αναπαραγωγή είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε, αλλά γιατί αυτή είναι που επιτρέπει την εξέλιξη του είδους με την ανταλλαγή γενετικού υλικού. Δηλαδή, αν μπορούσαμε να περνάμε από σώμα σε σώμα ως «εμπειρίες», αυτό θα σήμαινε το τέλος του κόσμου, γιατί απλούστατα ο κόσμος μας έχει σχεδιαστεί πάνω σε άλλες βάσεις. (Όπως συμβαίνει και με το ταξίδι στο χωροχρόνο, το οποίο άπαξ και γίνει μετά δεν υπάρχει τίποτα, ούτε παρελθόν ούτε παρόν ούτε μέλλον, μόνο ένα διαρκώς μεταβλητό σύστημα).
...Στα αβατάρ αυτό δεν συνέβη γιατί σεβόντουσαν αυτή τη δύναμη και δεν την εκμεταλλεύονταν. Όμως στο τέλος το έκαναν με καθαρά ιδιοτελή σκοπό.
...Γενικά, μια τόσο τεράστια δύναμη δεν μπορεί παρά να είναι καταστροφική. Η μνήμη είναι βασική, αλλά δεν μπορεί να διαφυλάσσεται αυτούσια. Αυτός είναι και ο σκοπός της παιδαγωγικής στη βιολογία. Δίνεις κάποια αρχική πληροφορία και στη συνέχεια το σύστημα, ο οργανισμός, παίρνει τη δική του κατεύθυνση και οδηγεί στην ποικιλία.
.....
 

daeman

Administrator
Staff member
... Δηλαδή, αν μπορούσαμε να περνάμε από σώμα σε σώμα ως «εμπειρίες», αυτό θα σήμαινε το τέλος του κόσμου, γιατί απλούστατα ο κόσμος μας έχει σχεδιαστεί πάνω σε άλλες βάσεις. ...

Στον άλλο κόσμο που θα πας
κοίτα μη γίνεις σύννεφο

:inno:
 

pidyo

New member
Σε ένα λίγο εκφοβιστικό άρθρο για το Παντοδίκτυο, βρίσκω και τον νεολογισμό dataization:

the Internet of Things is about the “dataization” of our bodies, ourselves, and our environment.

Ακόμη σε εισαγωγικά, οπότε μπορεί να μην πιάσει (αν και βρίσκω ήδη 1000 γκουγκλίσματα), αλλά μάλλον θα χρειαστεί και ελληνική απόδοση στο μέλλον.

Edit: Χμμμ, βρίσκω ήδη καμιά εκατοστή «δεδομενοποίηση», οπότε το μέλλον έχει έρθει, όπως πάντα, πιο γρήγορα απ' όσο περίμενα.
 

nickel

Administrator
Staff member
dataization = δεδομενοποίηση

Δεν περιέχει καν πρόκληση, το μέλλον είναι ήδη μακρινό παρελθόν... :-)

(Για τον όρο μιλάω, έτσι;)
 

daeman

Administrator
Staff member
Δεν περιέχει καν πρόκληση, το μέλλον είναι ήδη μακρινό παρελθόν... :-)

(Για τον όρο μιλάω, έτσι; )

The New York Review of Books said:
the Internet of Things is about the “dataization” of our bodies, ourselves, and our environment.

Works of science-fiction often include the term digitize (or digitization) as the act of transforming people into digital signals and sending them into a computer. When that happens, the people disappear from the real world and appear in a computer world.
http://en.wikipedia.org/wiki/Digitizing#Fiction

Στα περισσότερα ευρήματα πάντως (128 συνολικά, κι αυτά όχι ξεσκαρταρισμένα), αυτό το καινούργιο φρούτο του dataization αναφέρεται στη δεδομενοποίηση* χαρακτηριστικών στο ποδόσφαιρο (Could the dataization of MLS lead world soccer into a Brave New World?), ενώ κάποιοι το ταυτίζουν με το digitization (I'm amazed at how quickly the digitization or "dataization" of content has rendered the infrastructure behind traditional media obsolete).

* "δεδομενοποίηση": 21 ευρήματα, ένα από τα οποία στους Νεολογισμούς μας, στις 8-9-2013:

Δεδομενοποίηση: datafication, η μετατροπή των πάντων σε (ψηφιακά) δεδομένα.

Μια περιγραφή που βρίσκω εύστοχη:

Η δεδομενοποίηση δεν είναι το ίδιο με την ψηφιοποίηση, που παίρνει το αναλογικό περιεχόμενο –βιβλία, ταινίες, φωτογραφίες- και το μετατρέπει σε ψηφιακή πληροφορία, σε μια αλληλουχία του ενός και του μηδέν που μπορεί να διαβαστεί από τους υπολογιστές. Η δεδομενοποίηση είναι μια πολύ ευρύτερη διαδικασία: παίρνει όλες τις όψεις της ζωής και τις μετατρέπει σε δεδομένα. Τα ψηφιακά γυαλιά της Google δεδομενοποιούν το βλέμμα. Το Twitter δεδομενοποιεί τις ξεκάρφωτες σκέψεις. Το LinkedIn δεδομενοποιεί τα επαγγελματικά δίκτυα. Μόλις δεδομενοποιήσουμε τα πράγματα, μπορούμε να αλλάξουμε το σκοπό της ύπαρξής τους και να μετατρέψουμε την πληροφορία σε μορφές άλλης αξίας.
http://www.foreignaffairs.gr/articl...matiki-anadysi-ton-«megalon-dedomenon»?page=4


Άγουρο φρούτο μού φαίνεται ακόμα. "Dataize"? No, thanks, I prefer them ripe, properly formed and shaped. Shapely.
 
Top