metafrasi banner

milonga = μιλόνγκα (της μιλόνγκας, οι μιλόνγκες)

nickel

Administrator
Staff member
Μια και στο πλαίσιο του τανγκό αναφερθήκαμε και στη μιλόνγκα...

Σύμφωνα με τη Wikipedia:

Milonga is a term for a place or an event where tango is danced. People who frequently go to milongas are sometimes called milongueros. The term "milonga" can also refer to a musical genre. The music played is mainly tango, vals and milonga (as the musical genre).
http://en.wikipedia.org/wiki/Milonga_(place)

Milonga σημαίνει λόγια, λέξεις. Λεπτομέρειες για την προέλευση θα βρείτε εδώ.

Σε ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας (του 2010) διαβάζω:

Η «μιλόνγκα» είναι ένας αργεντίνικος όρος που αναφέρεται στον χώρο -ή την εκδήλωση- όπου μπορεί κανείς να πάει για να χορέψει τάνγκο. Το τάνγκο γεννήθηκε μεταξύ 1870-1890 και ξεκίνησε να χορεύεται στους δρόμους, στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Αϊρες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η μακρινή λατινική Αμερική έχει έρθει πολύ κοντά στην Ελλάδα... Δεκάδες σχολές λάτιν χορών υποδέχονται καθημερινά ορκισμένους θαμώνες και οι οργανωμένες μιλόνγκας προγραμματίζουν συχνές συναντήσεις. Τα στέκια των «τανγκέρος» -αυτών που χορεύουν τάνγκο- είναι γνωστά, αφού μιλόνγκας «στήνονται» σε όλο το Λεκανοπέδιο, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αν ανήκετε σ' αυτούς που γράφουν τανγκό ή τάνγκο, πινγκ πονγκ, πάρκινγκ (και όχι πάρκιγκ) κ.τ.ό., προτιμάτε να γράφετε μιλόνγκα. Αυτοί που γράφουν ταγκό ή τάγκο, είναι πιθανό να γράψουν και μιλόγκα.

Ένα άλλο θέμα που δεν έχει ρυθμιστεί είναι το κλιτικό πρότυπο της νιόφερτης. Υπάρχουν κάποιοι (όπως στο ρεπορτάζ της «Ε») που λένε μιλόνγκας και εννοούν τον πληθυντικό της λέξης. Και υπάρχει και η τεράστια μερίδα που έχει ήδη εξελληνίσει τη λέξη και την κλίνει σαν ελληνική: η μιλόνγκα, της μιλόνγκας, οι μιλόνγκες.
 

daeman

Administrator
Staff member
.......
H Brasilentina είναι μια ομάδα μουσικών που ασχολείται με τη μουσική της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Έχει έδρα τη Λάρισα και το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τη νοσταλγία των βραζιλιάνικων τσόρο [στδ. Choro (Portuguese pronunciation: [ˈʃoɾu], "cry" or "lament"), popularly called chorinho ("little cry" or "little lament")] των αρχών του 20ού αιώνα και τη μπόσα νόβα, στην εσωστρέφεια και τον ερωτισμό των αργεντίνικων τανγκό, βαλς και μιλόνγκα για να καταλήξει στους χορευτικούς ρυθμούς της σάμπας.
...

Milonga Sentimental


Λεξιλογία: πριν από σας, για σας. :)
 
Top