Λυσσαραία

MAKIS

New member
Η Λυσσαρέα υπάγεται στό Δήμο Ηραίας.(υψόμ 700μ) . Έχει έκταση 6.950 στρέμμ. Το 1981 απογράφηκαν 130 δημότες, τό 1991 227, ενώ τό 2001 177.

Συνορεύει με τά χωριά Σαρακίνι, Όχθια, Παρνασσό, Κοκκινοράχη, Σέρβο καί Αράπηδες. απ'τή Δημητσάνα απέχει περίπου 30 χλμ - μέσω Ζάτουνας

Υπάρχει κάποιο Γεωγραφικό λεξικό ( πχ Σταματελάτου) Να ψάξω και για άλλες τοποθεσίες όπως η Λυσσαρέα

Το ίδιο προσπαθώ να κάνω με τα επίθετά μας
Αυτά βρήκα από τον ΟΤΕ
ΛΥΣΣΑΒΟΥΔΗΣ
ΛΥΣΣΑΙΟΣ
ΛΥΣΣΑΚΗΣ
ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΣ
ΛΥΣΣΑΡΗΣ
ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ
ΛΥΣΣΑΣ

ΛΥΤΤΑΣ
ΞΕΛΥΣΣΑΚΤΗΣ
 

Earion

Moderator
Staff member
Λυσσαβούδης, παρετυμολογία. Το σωστό είναι Λισαβούδης, από το Λισαβού, διαλεκτική παραλλαγή του θηλυκού ονόματος Ελισάβετ.

Λυσσανδρόπουλος, κι αυτό παρετυμολογία. Το σωστό είναι Αλισανδρόπουλος, και δίπλα του Αλισανδράτος, Αλισανδράκης, κλπ., από το Αλισάνδρος (μαρτυρημένο σε συμβολαιογραφικά έγγραφα από τα Ιόνια του 16ου αιώνα), εξελληνισμένη μοσρφή του ιταλικού Alessandro.
Μήπως το ίδιο είναι και το Λυσσανδρος; Αν είναι παροξύτονο, ναι. Αν είναι προπαροξύτονο, είναι απλούστατα κακή ορθογραφία του Λύσανδρος.

Ξελυσσακτής, και Ξελυσσαχτής, αυτός που ξελυσσάει, που καταπαύει τη λύσσα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Λεξικό Ελληνικών επωνύμων & ονομάτων
April 10, 2013 by opengeodata

Το (μη εξαντλητικό) λεξικό Ελληνικών επωνύμων & ονομάτων αποτελεί ένα εργαλείο χρήσιμο τόσο ως λεξικό εφαρμογών αλλά και ως λίστα δεδομένων για την ανάπτυξη και εξέλιξη αλγορίθμων. Δείτε εδώ ένα ενδιαφέρον σχετικό παράδειγμα.

Το λεξικό περιέχει συνολικά 3694015 ονόματα και επίθετα (onomata_epitheta.csv) από τα οποία 328.597 είναι επίθετα (surnames.txt) και 53.663 ονόματα (names.txt). Κατεβάστε το ελεύθερα εδώ.


Λεξικό Οδών – Οικισμών – Νέα Έκδοση
January 5, 2012 by opengeodata

Περιγραφή: Πλήρες λεξικό οδών και οικισμών ταξινομημένο ανά Διοικητική Περιφέρεια, Νομό, Δήμο και Ζώνη Τ.Κ.
...
Κάλυψη: Ολόκληρη η επικράτεια μέχρι το επίπεδο των οικισμών.
Τύπος αρχείου: .txt, Λεξικό Οδών Οικισμών-enriched

http://www.opengeodata.gr/?cat=6
 

Earion

Moderator
Staff member
Και η Λισαρέα πρέπει να φύγει από τον κατάλογο. Αντιγράφω από το λεξικό του Συμεωνίδη (Ετυμολογικό λεξικό των νεοελληνικών οικωνυμίων , τόμ. 1, σ. 854, αναλύοντας ορισμένες βραχυγραφίες):

Λυσσαρέα
, η [Λυσσαρέας, Γορτυνίας, Αρκαδίας, 1927κε. -- Μπουγιάτι 1912κε.] λόγια μετονομασία του αλβανικού lisàrë-ja «συστάδα από βαλανιδιές, δασάκι από βαλανιδιές» < lis-i «βαλανιδιά». Πρβλ. για την Άνδρο τα αρβανίτικα προσηγορικά lisaré-a και lisé-a «ποικιλία βαλανιδιάς / τόπος με βαλανιδιές» (Γιοχάλας, Άνδρος, σ. 331). Ως Lisarja αναφέρεται το χωριό σε οθωμανικό έγγραφο του 15ου αιώνα (Assenova-Stoikov-Kacori, σ. 228) Το αρβανίτικο επίθημα --é--a είναι δάνειο από την ελληνική, πρβλ. στην Άνδρο spartéa (μεσαιωνικό σπαρτ-έα), sqinaré-a (μεσν. σκιναρ-έα) κ.ά. Ορθογραφημένο: Λισαρέα, η
 

MAKIS

New member
Ώρα καλή και πάλι τι σχέση μπορεί να έχει η Λυσσαρέα ή Λισαραία του 1927 με το Τιμάριο Λυσσαρέα
Όπως μαθαίνουμε από τον Antoine Bon5, την εποχή των Σταυροφοριών έτσι ονομαζόταν ένα από τα 8 «τιμάρια», το 1/3 της «Μπαρουνίας της Άκοβας» (με κέντρο το «κάστρο Mothegriffon» κοντά στο Βυζίκι στα Τρόπαια) που κληρονόμησε το 1273 η Μαργαρίτα ανεψιά του Βαρώνου Ντε Κοτιέ. Είναι παράξενο ότι ενώ Διοικητικό Κέντρο των 8 αυτών «τιμαρίων» ήταν το «Κάστρο της Άκοβας» όμως η Μαργαρίτα έμεινε γνωστή ως «Κυρία της Λυσσαρέας». Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα: Γιατί άραγε η Μαργαρίτα έτρεφε συμπάθεια για την Λυσσαρέα; Πού μπορεί να βρισκόταν αυτή η «Λυσσαρέα» του 1273 - 1279; Ποια σχέση μπορούσε να έχει η «Λυσσαρέα» της Μαργαρίτας με την τοποθεσία «Λυσσαριά»; Και εάν είχε κάποια σχέση, γιατί οι οικιστές του Μπουγιατίου δεν ονόμασαν το χωριό τους ευθύς εξ αρχής «Λυσσαρέα»; Ίσως ποτέ να μην το μάθουμε.
http://users.sch.gr/geioanni/sel-to=xorio=mas/sel_istoria_1/istoria=1/istoria_lyssareas=1.htm
 
Top